Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Denní/noční proud rozdíl v ceně

Od: jana222® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.Včera po debatě s kolegou kdy možná mylně žiju v přesvědčení že rozdíl při sazbě D25d je cca 2-3kč za kwh a snažím se pouštět spotřebiče v nízké sazbě,tak ten se mě doslova vysmál že to už dávno neplatí a rozdíl je pár halířů (tedy vlastně žádný) a dělám to a čekám na přepnutí sazby uplně zbytečně.

Tak jsem hned obvolal všechny tři naše největší dodavatele a slečny na zákaznických linkách tuto realitu bohužel potvrdili že rodíl je pár halířů.Mě se to ale nezdá(tím nechi zlehčovat znalosti slečen) pak ztrácí smysl tyto tarify nabízet a o takové tarify žádat.

Neví někdo tady kdo se se v problematice trochu vyzná.má přehled a dovede to spočítat zda jsou to opravdu jen halíře a 2-3kč je opravdu mynulost? Stačí mě jen jednoduché vysvětlení a orientační výpočet.

Děkuju

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
V obchodní části ceny je rozdíl opravdu minimální až žádný, ale v distribuční části, konkrétně u tarifu D25d je rozdíl cca 2 Kč za kWh.
Je potřeba číst ceníky celé, nebo vědět, na co se zeptat :)
doplněno 15.06.22 08:12: Takže ano, celkově máte elektřinu při nízkém tarifu o 2 Kč levnější než při vysokém.
hodnocení

Díky.To souhlasím asi se špatně ptám a blbě chápu a přiznám se že se v tom nevyznám.Ok takže stále platí že po všech těch "blbostech" kolem za distribuce atd..je pak výsledný rozdíl v cenně + - 2-3kč? Jde mě o to zda má cenu dál manželku a rodinu nahánět at to dodržují...:)

Jinač díky

hodnocení

2x

Jednoduché vesvětlení je:

Najdi si ceník u tvého dodavatele elektřiny a v řádku si porovnej cenu elektřiny ve vysokém tarifu a v nízkém tarifu.

Pak si můžeš udělat obrázek o kolegovi, který ti dal "ty jeho zaručené informace".

Já jsem si našel ceníky eon ze začátku tohoto roku a tam je pro sazbu D25d cena

VT: 3138Kč/MWh bez DPH = 3,138Kč/kWh

NT: 1820Kč/MWh bez DPH = 1,82Kč/kWh

já když si počítám rozdíl mezi VT a NT taak mi to vychází na 40% (a nikoliv pár haléřů).

Ale všechno závisí na tvojí smlouvě.

Když by byl rozdíl pár haléřů, tak by ta sazba opravdu neměla smysl.

hodnocení

Díky za vysvětlení.Mám to u Inoggy tarif Optimal.D25 fixace stará asi 3 měsíce.Ale ok zkusím to nastudovat snad se v tom vyznám.

Ještě jednou díky

U Inogy distribuce eon je rozdíl 1.60 Kč

kenav
hodnocení

0x

Mám dojem že se cena mění podle toho kolik procent tvoří spotřeba NT vůči VT nikde to ale není uvedeno

Když to není nikde uvedeno, tak proč máte ten dojem? Děkuji

hodnocení

0x

Ano, cenovy rozdiel tam stale je, ale je maly a neusetrite rocne ziadnu zaujimavu sumu. Ucel vysokeho a nizkeho tarifu je blokacia spotrebicov s velkym odberom (kurenie, bojler) kvoli znizeniu zataze sustavy pocas spiciek.

Riesit napriklad, ci peciete hus alebo zapnete pracku nema zmysel.

hodnocení

OK to jsem potřeboval vědět.Že na tom "nezbohatnu" to jsem věděl ale nahánět a "buzerovat" je aby pračky,myčky pouštěli pokud možno v nízkém tarifu holt taky nebudu.Aspon budout mít ode mě už pokoj;)

Pračka ohřívá na 50°C asi čtvrt hodiny, což je 0,5 kWh, úspora zhruba 1 Kč.

hodnocení

0x

Snažil jsem se to namodelavat v porovnávači cen dodavatelů energii a pro Váš tarif vychází rozdíl v ceně 1 kW/h pro vysoký / nízký tarif cca 1Kč.

Tak blbost. Použil jsem aktuální ceník, ne 3 měsíce starý, takže čísla jiná, než čekáte. Ale jestli správně počítám, tak nový ceník Optimal (od 1.6.2022) - 1 kW/h spotřeba 5 MWh ve vysokém tarifu vychází na cca 55000 Kč -> 11 Kč za 1 kW/h. A spotřeba 5 MWh v nízkém tarifu vychází na cca 45000 Kč -> 9 Kč za 1 kW/h. Takže rozdíl v ceně je 2 Kč na 1 kW/h. Jinak Doufám, že ten starší ceník má lepší ceny. Takhle je to mazec.

xx*
hodnocení

0x

Od března mi vychází cena v sazbě D 25d 6,73/kWh Kč ve vysokém tarifu a 3,20 Kč/kWh v nízkém tarifu. Výpočet je proveden dle vyúčtování v květnu. Takže se vyplatí zapínat pračku v nízkém tarifu.

xx*

Jedná se o E.ON, jižní Čechy.

hodnocení

0x

Jak napsal Mikihans, je třeba hledat dvoje ceny. U prodejce nemusí být velký rozdíl mezi VT a NT, kdežto u distribuce je již větší rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]