Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustnost geotextilie

Od: jajina® odpovědí: 23 změna:

Propouští geotextilie hlínu? Při drenáži se nám zbortila část výkopu s drenážními trubkami zakrytými geotextilií. Výběr hlíny by nás stál 13000Kč. Tak nevíme co s tím.Uvažovali jsme,že bychom tam spadlou hlínu nechali a v ostatní části výkopu dali štěrk ,na něj geotextilii a pak to celé zasypali hlínou. Nevíme ale,jestli ta spadlá hlína drenážní trubky přes tu geotextilii neucpe .Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ucpání drenážní trubky skutečně hrozí. Nejde o to, že by geotextilie propustila hlínu, to by při dostatečné tloušťce a pevnosti neměla, ale jde o to, že geotextilie se tlakem hlíny přitiskne k trubce a společně s hlínou schopnost trubky odebírat vodu z půdy omezí, a to nejspíš výrazně.

hodnocení

3x
Neměla by, proto se tam dává. Jinak by neměla smysl.
doplněno 18.06.22 08:51: P.S. Já samozřejmě předpokládal, že ten "havarijní" stav bude napraven, ne že geotextilie zůstane přitisknuta přímo na drenážní trubce. To je opravdu špatně. Moje chyba, omlouvám se za neúplnou odpověď.

hodnocení

2x

Orione, souhlas, díry v drenážce se neucpou, páč se ucpe nopovka.

Výdy se musí řešit, odkud kam a jaká voda se má drenážovat.

Co propustí vodu více, drenážka, nopovka?

Dost často se dělá drenáž nevhodně, kde neslouží jako odvodnění ale zavodnění okolo základů.

hodnocení

žádná nopovka tam není

Omlouvám se, spletl jsem slovo nopovka a geotextílie. Prosím, nahradtě, prosím, slovo nopovka geotextílií. Jinak vše platí.

hodnocení

dali jsme písek,pak geotextilii na ni drenážní trubky,na ně štěrk ,nato opět geotextilii a ted budeme dávat hlínu, je to tak dobře?

Omlouvám se, ale já nevím jaký problém řešíte, co se má odvodnit.

Jen vím, že voda zateče do drenážky, dírami proteče pod drenážku, proteče geotextílii, zateče do písku. Až se podloží, tedy ten písek, zasytí vodou, začne hladina stoupat a pak teprve začne odtékat trubkou ve směru spádu.

Ale ješte jednop upozorním, že nevím, proti jaké vodě dáváte drenáž.

Ano, to je správně.
Viděl jsem to dělat i takto: na dně nopková folie, na tom pás geotextilie, doprostřed položit drenážní trubku a obsypat štěrkem, oba konce geotextilie přehodit přes zasypanou trubku, obsypat štěrkem/pískem a na to hlínu.

hodnocení

máme domek u 2metrové meze, myslíme si,že voda při dešti prosakuje z meze, ještě nahoru nad skladbou drenáže,jak dáme hlínu,tak na ni dáme plnou trubku k odtoku deštové vody z ryny pod kterou je gaigr

hodnocení

a proč se teda drenážní trubky dávají,když něma voda proteče? já myslím,že něma voda odtéká

Drenážní trubkou voda odtéká, to jistě (pokud je okolní půda nasycena vodou), ale při nevhodném řešení drenáže se může stát, že si takto nechtíc přivedeme vodu tam, kde ji nechceme.

janino, drenážka slouží k drenážování vlhkého, až mokrého podloží. Nikoliv k odvodu vody, která po dešti vssákne do země.

hodnocení

no však tam máme zřejmě vlhké podloží, deštovou vodu odvádíme plnou trubkou a čím vznikne vlhké podloží?

hodnocení

a vše je vyspádováno,na metr asi 2cm

zřejmě vlhké podloží,

a proto tam dáváte drenážku? Kdo to navrhl? Víte kde je zdroj vody?

hodnocení

stékání vody z meze

Tak snad vám to bude fungovat. Pro tyto účely by byl možná vhodnější odvodňovací příkop (vsakovací rýha) vysypaný hrubým kamenivem, ale asi by to vyšlo dráž.

hodnocení

0x

Drenážní tru bky musíte buď obsypat štěrkem, nebo obalit geotextilií. Pokud to neuděláte, hrozí ucpání otvorůl drenážního potrubí

18.06.22 01:04
Propustnost geotextilie

Drenážní potrubí obalit geotextilií a na to hlínu? To se mi nezdá, hlína tu geotextilii připlácne na trubku a na té malé ploše ji zanese a sníží propustnost. Někdo tvrdí, že drenážní trubka může být obalena geotextilií, někdo tvrdí že ne, ale ať tak nebo tak, trubka musí být vždy obsypaná štěrkem.
Jeden z článků na netu: "Nedoporučuje se obalovat geotextilií samotnou drenážní trubku, protože pak by se perforace (otvory v drenážní hadici nebo trubce) mohly ucpat a systém by přestal správně fungovat."

hodnocení

0x

Vidíte snad na obrázku kolem drenážního potrubí hlínu? *zed*

OK, nebyl jsem si jist, jak to myslíte, tohle vaše vyjádření je totiž poněkud matoucí: drenážní trubky musíte buď obsypat štěrkem, nebo obalit geotextilií

hodnocení

Na drenážní trubky jsme dali štěrk a na štěrk geotextilii

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]