Nejste přihlášen/a.
Propouští geotextilie hlínu? Při drenáži se nám zbortila část výkopu s drenážními trubkami zakrytými geotextilií. Výběr hlíny by nás stál 13000Kč. Tak nevíme co s tím.Uvažovali jsme,že bychom tam spadlou hlínu nechali a v ostatní části výkopu dali štěrk ,na něj geotextilii a pak to celé zasypali hlínou. Nevíme ale,jestli ta spadlá hlína drenážní trubky přes tu geotextilii neucpe .Děkuji.
Orione, souhlas, díry v drenážce se neucpou, páč se ucpe nopovka.
Výdy se musí řešit, odkud kam a jaká voda se má drenážovat.
Co propustí vodu více, drenážka, nopovka?
Dost často se dělá drenáž nevhodně, kde neslouží jako odvodnění ale zavodnění okolo základů.
Omlouvám se, spletl jsem slovo nopovka a geotextílie. Prosím, nahradtě, prosím, slovo nopovka geotextílií. Jinak vše platí.
dali jsme písek,pak geotextilii na ni drenážní trubky,na ně štěrk ,nato opět geotextilii a ted budeme dávat hlínu, je to tak dobře?
Omlouvám se, ale já nevím jaký problém řešíte, co se má odvodnit.
Jen vím, že voda zateče do drenážky, dírami proteče pod drenážku, proteče geotextílii, zateče do písku. Až se podloží, tedy ten písek, zasytí vodou, začne hladina stoupat a pak teprve začne odtékat trubkou ve směru spádu.
Ale ješte jednop upozorním, že nevím, proti jaké vodě dáváte drenáž.
Ano, to je správně.
Viděl jsem to dělat i takto: na dně nopková folie, na tom pás geotextilie, doprostřed položit drenážní trubku a obsypat štěrkem, oba konce geotextilie přehodit přes zasypanou trubku, obsypat štěrkem/pískem a na to hlínu.
máme domek u 2metrové meze, myslíme si,že voda při dešti prosakuje z meze, ještě nahoru nad skladbou drenáže,jak dáme hlínu,tak na ni dáme plnou trubku k odtoku deštové vody z ryny pod kterou je gaigr
Drenážní trubkou voda odtéká, to jistě (pokud je okolní půda nasycena vodou), ale při nevhodném řešení drenáže se může stát, že si takto nechtíc přivedeme vodu tam, kde ji nechceme.
janino, drenážka slouží k drenážování vlhkého, až mokrého podloží. Nikoliv k odvodu vody, která po dešti vssákne do země.
no však tam máme zřejmě vlhké podloží, deštovou vodu odvádíme plnou trubkou a čím vznikne vlhké podloží?
Drenážní tru bky musíte buď obsypat štěrkem, nebo obalit geotextilií. Pokud to neuděláte, hrozí ucpání otvorůl drenážního potrubí
Drenážní potrubí obalit geotextilií a na to hlínu? To se mi nezdá, hlína tu geotextilii připlácne na trubku a na té malé ploše ji zanese a sníží propustnost. Někdo tvrdí, že drenážní trubka může být obalena geotextilií, někdo tvrdí že ne, ale ať tak nebo tak, trubka musí být vždy obsypaná štěrkem.
Jeden z článků na netu: "Nedoporučuje se obalovat geotextilií samotnou drenážní trubku, protože pak by se perforace (otvory v drenážní hadici nebo trubce) mohly ucpat a systém by přestal správně fungovat."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.