Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit žárovku - bojím se výšek

Od: pajaxa® odpovědí: 12 změna:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nápad, jak si v domácnosti pomoct, když se bojím lézt na jakýkoli žebřík. Vylézt na židli je pro mě adrenalinový zážitek. Ale občas potřebuji např. vyměnit žárovku nebo jako včera sundat o půlnoci ze stropu ječící hlásič kouře, kterému došla baterka.(Samozřejmě, že to většinou nechám na někom jiném, kdo to udělá za mě.) Ale přesto - dala by se měnit žárovka, nebo ten hlásič (který řve kvůli baterce každou chvilku) vyřešit "prodlouženou rukou" - takovou tou hůlkou, kterou se např sbírají odpadky? Dík.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím, jak vysoký strop máte, ale asi by to chtělo něco na tenhle způsob, aby jste se měla druhou rukou čeho držet.

obi.cz/...

A radši vyšší, než nižší. Bude to 100x lepší, než židle.

Ale třeba se ozve někdo povolanější. Já strach z výšek nemám, naopak ..

olinl

Ještě doplním, že se vyrábí i podobné ocelové, těžší a nepatrně stabilnější schůdky, ale při přemisťování to chce vyvinout větší sílu..

Já to bral jen jako příklad. Že to má nahoře to madlo.

olinl
hodnocení

3x

Na žárovku by šlo vyzrát koupí jakéhokoli stahovacího lustru např. Závěsný stahovací/... , na čidlo hlásiče kouře jedině další osoba která se nebojí výšek.

hodnocení

2x

Je dobré vážit si fajn sousedů. Vždycky se najde někdo, kdo pomůže. Vlastní zkušenost, protože také mám závrať a pro žárovku táhat tady mladé? To je blbost!

hodnocení

2x

Na tohle nic takového, čím byste mohla ze země vyšroubovat zrovna žárovku, neexistuje. Na jakém principu pracuje ten Váš detektor kouře, to nevím, tam by to možná nějakou holí zatlačit šlo. Ale pořád jsou nejlepší ty schůdky, nebo prostě někdo, kdo to za Vás udělá. Židle je daleko nebezpečnější, než ty schůdky. Sama je doma mám a používám a také zrovna ty "štafle", už vůbec nemusím. Ale to máte v hlavě a s tím Vám nikdo nepomůže. Ale lézt na židli, bych teda nedoporučovala vůbec. To bývají ošklivé úrazy.

hodnocení

0x

ehm, přiznám se, že mě zaujalo, že se bojí, že spadne.. vždyť přece cítíš, že ten žebřík stojí pevně a nelezeš do takových výšek, aby se ti něco stalo, i kdyby si spadla, ne? mimoto , nohama cítíš stabilitu, takže čeho se vlastně bojíš?

nebo jako mě třeba děsej vyšší patra domů , i obecně mi vaděj paneláky, zkrátka je mi nepříjemné , že "nade mnou pode mnou má bydlet x lidí" . je to nebezpečné z pohledu výšky, asi jako vzhledem k mé nedůvěře lidem nestojim nikdy přímo u nástupu do metra, když metro jede, u té čáry,ale stojim takřka uprostřed nástupiště (v praze)..

ale tak, může existovat člověk, který se bojí i toho, že stojí na nohou? :D smích. to se ti nesměju, určitě to má nějaký "vysvětlitelný důvod" , takže tě nijak nezesměšňuji, jen je zrovna tento způsob pociťování pro mě nepředstavitelný a vyvodil ve mně i takový dotaz.

hodnocení

No vidíte, mně zase připadá zvláštní to, co popisujete vy. Žebřík je můj strašák a to bohužel i schůdky, které navrhuje níže Ra252. Ono psychologicky to samozřejmě divné je. Ale u žebříku vylezu na první schod a připadám si jako na špičce Eiffelovky. Proto, když už je to opravdu nevyhnutelné vylezu na židli a jsem výš a alespoň na něco dosáhnu. Hlava si nedá poručit:) V dětství tahle fobie přišla bez ptaní. Bylo děsivé jít po schodech, které mají mezery a hystericky jsem odmítala nastoupit do výtahu v přesvědčení, že propadu 2 cm širokou mezerou. To vše časem (několik let) naštěstí odeznělo a dnes mám ráda i rozhledny. Jdu tam s respektem, ale beze strachu. No a žebřík zůstal, tam mě nikdo nedostane.

Jako dítě jsem byla truc kluka. Vzpomínám, od kdy mi začaly výšky vadit. Tak nějak kolem 40ti let. Až dnes to spojuji s ušima. Tenkrát mě bolelo v uších, když jsem se potopila víc jak 2m pod vodu. A dnes mám problém sundat záclony z malé stoličky. Na závtatě při běžném životě, jsem od neurologa dostala Betahistin. A když ho zapomenu vzít, poznám to velice rychle.

hodnocení

U mne to začalo ve 3 letech, když mě naši vzali na stavbě domu po žebříku do 1.patra (Ještě nebyly schody). A když jsem měla nahoře nastoupit pozadu zpět na žebřík, chytla jsem hysterický záchvat. Pak po nastěhování jsem po "děravých" schodech v domě několik let lezla po 4 a dolů po zadku. Druhé točité schodiště nepřicházelo do úvahy. Zároveň třeba ten výtah, jak jsem psala výše... Nebo žebřiny v tělocvičně... :( :) Přitom jsme do té doby bydleli ve 4.patře paneláku a já po schodech i na balkoně se zábradlím z kovových tyček řádila celé dny.
Tohle všechno mi naštěstí dnes nevadí. Ale žebříku se bojím. A přitom vlastně nevím, jestli mám závrať.

hodnocení

0x
Další drobnější typy stahovacích lamp třeba do obýváku je v odkazu.
Případně světlo níž na zeď ne až u stropu, nebo přenosnou lampu ke křeslu. V extrému bych se vsadila, že kutil umí vymyslet i stahovací mechanismus pro lampu pro použití pro hlasič kouře, ale to už by bylo dost zvláštní. Ale pokud nejde o napojení na elektřinu u hlásiče, tím snadnější řešení. Moje teta měla vypínač světla na stropu, takové zvláštní ovládání světla, od stropu uprostřed místnosti u stolu v kuchyni visela šňůrka s kuličkou a jenom se zatáhlo. Taky nelezla nahoru několikrát denně rozsvítit světlo. Všechno by šlo vymyslet, pokud to tomu člověku za to stojí. houseland.cz/...

id
hodnocení

0x
Všechno má řešení.
1. Stahovací lustr.
2. Požární hlásič drží na stěně pouze na šroubku nebo skobičce za výřez v plastu na zadní straně. Stačí jej nadzvednou berlí a chytnou pri pádu do rukou. Pověsí zpět až návštěva.Vyzkoušeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]