Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší odborníky, chceme nechat tzv. podřezat dům.
Je lepší zvolit klasické podřezání, nebo je lepší ta medoda, jak se zarážejí nerezové plechy?
Moc Vám děkuji za praktické zkušenosti a rady.
Dnes jsem si pouštěl nějaká videa, kde je natočeno, jak zarážení plechů probíhá a není to moc "příjemný" pohled. Na videích bylo vidět, že pokud je malta, již zvětralá (což bývá u starých domů časté), tak dostává zdivo pěkně "na frak". Kolikrát se z druhé strany zdi některé cihly i uvolní (popř. cihly zvětralé vlhkem se úplně rozpadají), hůře držící omítka opadává, atd. Klasické podřezání vypadá šetrnější, i když souhlasím s Vámi, že při klasickém podřezání si zdi zřejmě sednou více. Jsem s tou izolací domu (způsobu provedení) docela "na vážkách".
Rozhodnutí je jen na Vás, ale když se barák podřízne, vznikne mezera. Do ní se pak vloží lepenka a stále je mezera. Jak napojíte lepenku, která se musí svařit? Čím se vyplní plošně mezera? Tak aby barák nepraskal, nesedl o mezeru na lepenku? Jak vyklínují zdivo?
Neznám tento způsob. Osobně znám jen ruční podbourávaní zdí od síly 55cm do 90cm. Vrážení plechů jsem viděl až po jejich vražení do zdí. Viděl jsem stavbu po vkládání plastových pásů, dodělávky asfaltovým pásem. Vše je lepší jak nic, pokud se dílo dobře udělá.
Děkuji za poděkování a pochvalu.
že řez vyjde nad podlahou, nebo do podlahy
Tak je to správně, páč pak se pokračuje izolací podlahy, že navaříte lepenku, plast, plechy na hydroizolaci podlahy. Páč musíte izolovat i podlahu v místnosti. přesněji to musí být takm, že pomyslně nadzvednete celý barák, rozbalíte lepenku, svaříte k sobě a barák položíte zpět. Nikde nesmí být prostor bez hydroizolace.
mělo být vždy pod podlahou, aby i podlaha zbytečně netrpěla vlhkostí od země.
Jak se dostanete pod podlahu?
Děkovat nemusíte, pochvalu si rozhodně zasloužíte.
Teď k Vaší odpovědi: přiznám se, že "zedničina" a vše kolem staveb je pro mne obor, ve kterém se vůbec neorientuji. Moje mylné úvahy jsou tedy dány tím, že jsem měl doposud úplně zcestné představy o stavbě domu. Celý život jsem si myslel, že se udělají základy domu, na které se dejme tomu postaví dvě řady cihel a potom se na tyto cihly dají nějaké překlady (jako, když se následně dělá strop). Tím vlastně vznikne podlaha, pod kterou je mezera. No, a pak že se zkrátka staví dům dál. Potom by stačilo mít odizolované jen ty nosné zdi pod podlahou.
Pokud to je tedy, k mému překvapení, tak jak píšete, tak si nejsem jistý, zda by izolace obvodových zdí pomohla. Třeba v předsíni, kuchyni a koupelně máme 8 let starou dlažbu, takže si nedokáži představit, že bych do toho musel nějak zasahovat. V ostatních pokojích máme betonové podlahy (na nich plovoučka). Od bývalého majitele, který si stavbu domu pamatuje, tak vím, že všude pod betonem je nalitý nějaký asfalt. Ty místnosti s betonovými podlahami by se přeizolovat daly, ale jak bych řešil ty místnosti s dlažbou, to netuším.
ale jak bych řešil ty místnosti s dlažbou, to netuším
Tak to musíte pzvat někoho, kdo se koukne a navrhne řešení. Páč vždy se najde řešení. Prosím, sdělte okres, třeba nějaký odborník je z okolí.
Děkuji Vám za odpovědi. Tak nějak jsem tušil, že ty plechy budou lepší řešení.
Budeme zrovna dělat komplet novou střechu, tak jsem uvažoval nad tím, zda tu izolaci domu nechat dělat v době, kdy bude stará střecha sundaná. Nejspíše na tom tak moc nezáleží, ale zase si říkám, že budou zdi trochu odlehčené. Nebo je to v tomto případě zanedbatelné?
My tam momentálně izolaci máme, klasická IPA, co se na to používala. Jenže je dům 50 let starý. Někdo mi radí, že je zbytečné novou izolaci dělat, ale známý mi zase říkal, že se ta IPA časem rozpadá. Prý bych se divil, ale údajně se úplně začne rozpadat. Tvrdil mi, že s tím právě měl problém na jeho staré chalupě. IPA se mu prý úplně drolila v ruce a byla úplně "strávená".
ben-ohledně dvou řemesel na jednom domu současně: Už vidím ty řemesníky dole při řezání zdi jak jim padaj kousky střešních tašek, plechy, hřebíky, piliny nebo kusy dřeva na hlavu a jak nasedaj do auta a s nadávkami na majitele i pokrývače odjíždí.. Pro arny: Pokud nikde nemáte vlhkost na zdech, zbytečně bych tu "dodatečnou" vodorovnou izolaci nedělal, ale neviděl jsem váš dům, tak nemohu nic hodnotit. IPa se kdysi vyráběla ve více provedeních-jedno slabé provedení byl podehtovaný papír a další, pořádný tlustý asfaltový pás se dával na střechy paneláků. Pokud tam máte ten napuštěný papír, tak podříznutí/vtlučení nerezu schvaluji.
IPA= Izolační Asfaltový Pás, to druhé byl je tzv térák, térpapír atd nebyl určen na provádění vodorovných izolací!
K tazateli-před 50 lety se IPA nelepila jako dnes hořákem, nebyl samolepicí jako jsou dnes některé druhy, ale lepila se roztaveným asfaltem, takže ta info, že se rozpadá možná platí, ale jen mimo zeď-kde na to působbí povětrnostní vlivy atd. Je to stejné jako dnes-pokud se udělala izolace kvalitně, není nutno po 50 letech opravovat, pokud se provede špatně, je potřeba kolikrát o oprava po 14 dnech , jako jsem tuhle po kolegovi musel na střeše opravovat.
Tak já přesně nevím, co tam teď je, takže jsem použil hovorově IPA. Zřejmě to bude ten obyčejný tér papír. To co trčí ze spáry ven je zhruba 3mm na tloušťku, a když na to zatlačím, jde to odlomit. Patrně je to tedy ten tér papír, ale už vysušený a zkřehlý. Na pohled zdi vlhké nejsou, ale mám změřeno vlhkoměrem, že jsou zdi vlhčí, než by měly být.
Pro Olina: měl jsem to samozřejmě na mysli tak, že by se sundala střecha, potom dělala izolace, a až potom by se střecha dokončila. Rozhodně by se to nedělalo souběžně, to by fakt nešlo.
Ten térák se neláme, trhá se na rozdíl o lepenky , od IPA, ta se láme.térák je tenký cca mm? a IPA , současná dle druhu3 a víc mm.Některá současná se zlomí a nkěterý jen zohýbá-zaléží jaká , jestli se sklenou vložkou, al vložkounebo obyčejnější..
Každopádně máte v domě vlhko vzlínající od základů? pkd ano pak podřezat , pokud ne nechte to být a případně pak udělat sondy před zateplením, tedy poud máte ve výhledovém plánu!
Pro Diesel
Moc děkuji za Vaše odpovědi. Zateplovat chceme také. Pokud se to vše stihne, tak letos. Jinak příští rok. To jste mi i "naběhl" na další dotaz: stejně asi bude lepší nechat zateplení na příští rok, kdyby si dům "po podřezání" nějak mírně "sedl", co myslíte?
arny-osobně bych udělal nejdřív tu spodní izolaci, nechal rok dům sednout(přes zimu určitě) a poté zateplení. Nevím jak ostatní..
p.Milane-tou účinností bych si nebyl tak jistý-při místní jarní záplavě ( mapy.cz/... ) bylo ono stavení "obklíčeno vodou"asi 20? 30m(odcházeli jsem z práce když voda byla 2m od).Ve sklepě bylo celou dobu sucho,až do času než se hladina Nežárky dostala na vývrty s chemickou injektáží-pak bylo vidět jak se nad touto tlačí voda do sklepa a stéká dolů..
PS nezkoumal jsem ale podmínky a další věci okolo tohoto způsobů izolování. Pro danou budovu, vzhledem k tomu že tazatel nepíše že tam má vlhko, by to mohla být doplňková izolace ke stávající.Ale psal jsem ať udělá sondy nad stávající izolací pro zjištění stavu!
diesel, já osobně s injektáží mám malé zkušenosti, zkoušel jsem je na dvou stavbách. Ale vždy s odstraněním příčinu vlhkostí a jako doplněk i injektáž. Ale četl jsem několik knih od Michaela Balíka a jeho kolektiv, odkud jsem čerpal info. Páč já osobně použil pouzte jeden druh směsi.
Jen vím, že 100% funguje dodatečné vložení čehosi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.