Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výparník na závitovkach

Od: vyhulstrom odpovědí: 14 změna:
Zdravím, měl bych jeden dotaz :) v práci máme zavěsit shokerovy výparník na závitové tyče jdoucí skrz konzoli. Můj vedoucí zvolil zavitovky 14 s klasickým metrickým závitem. Výparník má 800kg po námraze i 2t. Nejsem strojař ale můj názor je že po namrazeni nám matky oholí tyče a výparník spadne. Nemluvě o rázech a vibracích... Jaký je váš názor?
doplněno 10.06.22 07:13: Dokázal jsem si spočítat že naše závitovky mají nosnost 40kg na mm² ale nechápu jestli se to bere jako celková plocha závitovky nebo pouze plocha závitu a jak se dopočítám tedy nosnosti daně závitovky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tyhle výparníky mají netto 630 kg a drží je 8 ks M12 závitovek

Výparník na závitovkach

tttt
hodnocení

0x
Nevim, co toto google.com/...

Tak nyní koukám, že jsme otevřeli stejný podklad. Mně se Váš link nechtěl otevřít, tak jsem zadal vyledávač a pokračoval. Po odpovědi jsem ještě jednou zkusil tento link a už jsem byl úspěšný a oba jsme šli stejnou a jednoduchou cestou.

vyhulstrom
hodnocení

Já nejsem strojař tyhle tabulky mi nic neřeknou...já prostě potřebuju vědět když mám zatížení 40kg/mm² jak zjistím kolik má moje závitovka teda teda mm² nebo zda se jedná o plochu závitu nebo cele tyče

"jak zjistím kolik má moje závitovka teda mm2"?

Tak že se dáš na studium strojařiny.

V tabulce kterou jsi dostal naservírovanou máš uvedené zatížení pro jednotlivé závitové tyče podle rozměru a podle materiálu.

I ta nejobyčejnější závitovka M14 má mezní zatížení 46,17kN to je 4,617tuny = 4617kg. Ale toto platí pro namáhání závitovky pouze na tah.

Proč svoje pochybnosti nekonzultuješ s vedoucím? To by byl celkem logický postup. Vedoucí, když něco takového navrhuje, tak buď už něco podobného montoval nebo si to snad umí spočítat.

hodnocení

0x

Podle mne zde hrají roli 3 kritická místa či zatížení
1. osazení závitových tyčí ve stropě - tj aby se nevytrhly ze sropu, z chemické kotvy, hmoždinky,...
2. profil závitové tyče- tj aby se vlastní závitová tyč nepřetrhla
3. závit záitové tyče a matky - tj aby se nestrhl závit na tyči nebo matce - body 2 a 3 spolu souvisí

Asi jako první bych se "chytil" kotevních otvorů v konzoli výměníku - pokud je tam otvor pro 14 tyč / tj cca 15 mm průměr /- tak by měl tento průměr včetně matky 1/4 hmotnosti udržet. Jinak námraza v hmotnosti 1.200 kg by podle mne neměla nastat protože je již výrazně snížený chladicí výkon výměníku. Jakmile začne namrzat, tak by mělo dojít k odtátí. Protože jakmile se objeví námraza dojde ke snížení vypařovací teploty což má za následek intenzivnější namrzání, tj zvýšení "izolace" výparníku/ výměníku a končí to ledovou koulí. Samozřejmě neznáme další podrobnosti, ale taková je moje zkušenost.

Jinak první odkaz - obchodprodilnu.cz/...

- zatížení dle třídy pevnosti 4,6 až 14 tun

PS - ještě je tam čtvrté kritické místo ... a to zatížení stropu pro osazení výparníku. Tj aby se nepropadl strop po osazení či zvýšení hmotnosti vlivem namrzání

Výparník na závitovkach #2
vyhulstrom
hodnocení

Aha, závitovka je protažená konzolí a zajištěna normální matkou a samosvěrnou takže pokud vše správně chápu 6 zavitovek nám to musí udržet?

Až to všetko poctivo spočítate, nastane tvrdý stret s realitou. Matky sa buď vyklepú vibráciami alebo uhnijú od kondenzujúcej vlhkosti. A možno budete mať šťastie na nejaký ausšus, čo sa za pol roka rozlomí.

vyhulstrom
hodnocení

Děkuji moc za odpovedi...jo to já tvrdím taky, jenže máme tu vedoucího co ví všechno nejlíp...A já jelikož jsem elektrikář tak prostě strojařské vzdělání nemám. Ale selský rozum mi říká že to nedopadne dobře...ale potřebuju mít něco v ruce co dokáže že to je zhovadilost a že se to musí udělat jinak...
vyhulstrom
hodnocení

Tady foto pro představu
Výparník na závitovkach #3
Výparník na závitovkach #4

vyhulstrom
hodnocení

No ještě že za to nejsem zodpovědný...foto pro představu
Výparník na závitovkach #5
Výparník na závitovkach #6

asd1
hodnocení

0x

M14 nejnižší používané třídy pevnosti unese v tahu přes 4 tuny, takže to s rezervou unese i jedna závitovka...

Spíš bych řešil na čem to bude viset a aby se matky nevytřepaly vibracema (samojistná obecně stačí taky s rezervou)

hodnocení

0x

Na vasom mieste to neriesim, do basy, az to niekomu spadne na hlavu, pojde projektant a vas veduci, vy tam nie ste od toho, aby ste robili kontrolne staticke vypocty pre zavitove tyce. Vasa zodpovednost by bola len v pripade, ak je predpisane nejake ukotvenie, napr chemicka kotva alebo kotva do betonu a vy by ste dam dali plastovu hmozdinku, to by bolo nedodrzanie projektu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]