Nejste přihlášen/a.
"jak zjistím kolik má moje závitovka teda mm2"?
Tak že se dáš na studium strojařiny.
V tabulce kterou jsi dostal naservírovanou máš uvedené zatížení pro jednotlivé závitové tyče podle rozměru a podle materiálu.
I ta nejobyčejnější závitovka M14 má mezní zatížení 46,17kN to je 4,617tuny = 4617kg. Ale toto platí pro namáhání závitovky pouze na tah.
Proč svoje pochybnosti nekonzultuješ s vedoucím? To by byl celkem logický postup. Vedoucí, když něco takového navrhuje, tak buď už něco podobného montoval nebo si to snad umí spočítat.
Podle mne zde hrají roli 3 kritická místa či zatížení
1. osazení závitových tyčí ve stropě - tj aby se nevytrhly ze sropu, z chemické kotvy, hmoždinky,...
2. profil závitové tyče- tj aby se vlastní závitová tyč nepřetrhla
3. závit záitové tyče a matky - tj aby se nestrhl závit na tyči nebo matce - body 2 a 3 spolu souvisí
Asi jako první bych se "chytil" kotevních otvorů v konzoli výměníku - pokud je tam otvor pro 14 tyč / tj cca 15 mm průměr /- tak by měl tento průměr včetně matky 1/4 hmotnosti udržet. Jinak námraza v hmotnosti 1.200 kg by podle mne neměla nastat protože je již výrazně snížený chladicí výkon výměníku. Jakmile začne namrzat, tak by mělo dojít k odtátí. Protože jakmile se objeví námraza dojde ke snížení vypařovací teploty což má za následek intenzivnější namrzání, tj zvýšení "izolace" výparníku/ výměníku a končí to ledovou koulí. Samozřejmě neznáme další podrobnosti, ale taková je moje zkušenost.
Jinak první odkaz - obchodprodilnu.cz/...
- zatížení dle třídy pevnosti 4,6 až 14 tun
PS - ještě je tam čtvrté kritické místo ... a to zatížení stropu pro osazení výparníku. Tj aby se nepropadl strop po osazení či zvýšení hmotnosti vlivem namrzání
Až to všetko poctivo spočítate, nastane tvrdý stret s realitou. Matky sa buď vyklepú vibráciami alebo uhnijú od kondenzujúcej vlhkosti. A možno budete mať šťastie na nejaký ausšus, čo sa za pol roka rozlomí.
Na vasom mieste to neriesim, do basy, az to niekomu spadne na hlavu, pojde projektant a vas veduci, vy tam nie ste od toho, aby ste robili kontrolne staticke vypocty pre zavitove tyce. Vasa zodpovednost by bola len v pripade, ak je predpisane nejake ukotvenie, napr chemicka kotva alebo kotva do betonu a vy by ste dam dali plastovu hmozdinku, to by bolo nedodrzanie projektu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.