Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SVJ ještě pár dotazů

Od: petule* odpovědí: 4 změna:

Hned na úvod se všem omlouvám, že se ještě dotazuji ohledně SVJ, ale mám pár otázek.

Má SJV nějakou lhůtu do kdy mi musí předložit dokumenty, o které jsem výbor SVJ dopisem žádala?

Je vhodnější chtít dokumenty předložit elektronicky prostřednictvím emailu nebo osobně - prohlédnout si je, vyfotit nebo okopírovat? Na jedněch webových stránkách právník radí, že je lepší mít dokumenty v elektronické podobě, ale zkušenost nemám, tak se ptám zkušenějších.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Postupujte podle toho, jak máte dáno ve Stanovách... Požádala jste o konkrétní dokumenty?
Nahlédnutí do listin souvisejících se správou a hospodařením SVJ nelze odepřít a to ani s odkazem na zákon o ochraně osobních údajů. Povinností žadatele o nahlédnutí ale je řádně označit listiny, do kterých má být nahlíženo, což vyplývá z usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 26 Cdo 544/2013.
Dále
Občanský zákoník v § 1200 odst. 2 písm. f) po společenství vlastníků jednotek výslovně požaduje, aby ve svých stanovách formulovalo „pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí.“ V takovýchto pravidlech by mělo být přesně vymezeno oprávnění vlastníka jednotky seznámit se s hospodařením osoby odpovědné za správu domu nebo pozemku, které je široce formulováno zákonem. [1] Lze si například upravit pořizování kopií, vyloučit předání originálů listin do dispozice nahlížejícího člena společenství, umožnit nahlížení jen za přítomnosti statutárního orgánu společenství či stanovit lhůtu, ve které je člen společenství povinen předem oznámit statutárnímu orgánu společenství svůj záměr realizovat své právo spočívající v nahlížení do listin společenství.
Ale jak jsem už odpovídal na vaše dotazy, jděte do výboru, jako předseda, zařiďte audit a a následně vyřešte současné, dle vás, nedostatky... Ať SVJ funguje, tak jak má; když vlastně taky chcete rekonstruovat bydlení...
petule*
hodnocení

Děkuji, o to jsem si požádala, i o to, aby mi předložila předsedkyně stanovy. Mě jde o to, jestli má SVJ nějakou lhůtu, do kdy mi to musí předložit a pak zda dokumenty chtít fyzicky a okopírovat si je, nebo si je nechat poslat na email.

Zatím to na změnu předsedy nevypadá, já sama se chci časem přestěhovat, ačkoliv byt prodávat nehodlám a nebylo by dům a vlastníky, ani pro mě nejvhodnější být předsedou, když budu bydlet jinde, ale pokud by mě ostatní zvolili jako člena výboru, nebyla bych proti.

petule*
hodnocení

Ta vaše poznámka na konec má být asi trapný pokus o rýpnutí. Já si na rekonstrukci vydělám, nepotřebuji nikde ulít peníze a ani bych si to nedovolila. Naopak bych chtěla, aby byl účet SVJ transparentní a vlastníci měli k dispozici ve vyúčtování přesný rozpis za co platí.

Nedalo mi to a tu poznámku na konec jsem dal z důvodu, že současná předsedkyně snad, možná asi krade, ale je to jen vaše domněnka, a občas jste o tom přesvědčena a to není správně...neobviňjte, nejdřív fakta. Chtěl bych vám pomocí, znáte alespoň IČO vašeho SVJ? Už jednou jsem o něj psal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]