Nejste přihlášen/a.
Ahoj..prosím vás o radu co s tím,ve starém panelíkovém bytě jsou v pokoji 3 zásuvky .Takto to vypadá po odstranění obložení ze zdi,viz foto.Zásuvka č1 už je zrenovovaná a zapojení do nové zásuvky je udělané stejně jako na obrázku č1.
[url=https://postimages.org/][img] i.postimg.cc/...
Další dvě vypadají takto,viz foto č2,rád bych je zapojil ale nevím jak,mám už koupené zásuvky nevím co s tím.Jinak jediné co vím tak to že všechny tři jsou propojené.
[url=https://postimages.org/][img] i.postimg.cc/...
Poradil by mi někdo prosím?
Moc děkuji
Jestli jste to tu zrenovovanou zapojil podle obrázku, už na to nesahejte a volejte někoho, kdo ví, co dělá... Nemám tuto radu rád, ale Vy nevíte, o co jde...
Tomu tak nějak nevěřím, ten strojek vypadá měněný. Původně ten jeden drát vedl na kolík a potom na zdířku, někdo se v tom hrabal, zlomil ho a nastavil kouskem mědi a špatně... I když nemohu vyloučit, že to tak udělali původní budovatelé... To nic nemění na faktu, že to je špatně..
Jak já jsem rád, že jsem se na rozdíl od Gumídka více neangažoval. Závěrečné hodnocení ospovědí tazatelem mi stačí. Uražený člověk (chtěl jsem zvolit jiný výraz) , který nepochopil, že může jít o život...
Dobrý den!
Jak vidím na obrázcích a též to vyplývá z textu jsou pod šroubky hlavičkových svorek zásuvky a věnečku vytvářena očka, přestože šroubky postrádají pružné podložky. Za našich mladých let se učilo, že v těchto případech se vodič zasune rovně pod šroubek. Vodič jen na jedné straně po dotažení způsobí, že se šroubek napruží a trvale zajištuje dostatečný přítlak na vodič ve svorce. Vznikne tak t.zv. vačkový spoj. Obrázky z "Příručky elektromontéra domovních rozvodů, autor D. Sládek", vyd. v r. 1982.
Já jsem pro větší styčnou plochu. Proto očka.
Šroubky se ani za 10 let nepovolí. Osobně vyzkoušeno.
Naopak dnešní ABB je nezkutečný šmejd ve šroubkovém podání Classic a Tango.
Šroubky jsou blato a pokud to někdo udělá dle tebe, tak je závit KO a můžeš strojek zahodit. Celé se to nezkutečně sežvejkne.
Nevím, proč je kvalita tak mizerná. Wago strojky jsou vpohodě. Možná se snaží výrovky se šroubky zrušit.
Mám tu staré strojky classic color z 80-90 let a jsou vpohodě a šroubky jako nové i po opakovaném dotažení a přemontování strojku. Aktuálně sklep. Z dnešním classikem to nedáš.
Vitovec sem dal scan, podle barvy, možná i z 80leté učebnice, podobný text bude asi i v současných knížkach. Nevím, proč má někdo potřebu navádět k porušování obecných pravidel jen proto, že sám ve svém sklepě utáhnul pár šroubků a nic se nestalo. Nemluvě o tom, že snad všechny současné přístroje mají svorky upravené pro podstrčení rovných koncovek.
danecek, jističe a svorky automatizace jsem doufám nepleteš. Ty mají jinou konstrukci utažení, než se tu bavíme. Stejně jako RSA svorky nebo čokolády. Jsou to vpodstatě v principu svěráky. Né holá hlava šroubku a drát pod ni.
Kdybychom se řídili 50 let starou knihou, tak ještě dáváme azbestové či lignátové destičky pod strojky na dřevo, taháme sítě TN-C a do každého rozvaděče srkáme hlavní vypínače.
Bola taka madarska rozpravka : Mek - elek, ezermester (majster 1000 remesiel), na co siahol ,to skazil. Napriklad domcek zacal stavat od strechy. Presne ako tento urazeny elektroamater, citujem :
Po celém bytě mám fungl nové omítky všude vymalováno
Vymalovano bude, ked pridu hasici a druhy raz, ked poistovna odmietne plnenie, pricinou poziaru bude totiz sfusovane elektro bez reviznej spravy a uplne mimo platnych noriem. Rozumny clovek zacne sekanim rozvodov, novymi kablami a omietky robi az potom ...
Zásuvka č.1 zapojena tako být nesmí a je nebezpečná!
U rozvodů TN-C (dva vodiče) se vždy počítá s možnou závadou což u ulomeného hliníku nebo nedotaženého (jak pod šroubem časem ubývá) nastává skoro pravidlem. Potom je Vaše zapojení životu nebezpečné.
Je nutné zapojit PEN vodič nejdříve na kolík a teprve z něj pokračovat na nulák.
Nedosahuje Vám drát, proto jste si to zjednodušil, ale patří tam pod zásuvku věneček na šroubky.
1. u hliníkového vodiče nesmí být použito pérových WAGO svorek ať už na strojcích či propojovacích svorkách.
2. Nesmíte napřímo propojit hliníkový vodič a měděný. Udělá galvanický článek a postupem času se přeruší. Vždy jen přes mosaznou svorku nebo věneček. Vodiče Cu s AL se nesmí dotýkat ani na sobě ležet pod šroubkem!
3. udělejte to správně nebo zavolejte elektrikáře.
Kupte si:
Přesně tohle a nenahrazujte nečím jiným.
Na věnečku použijte tu jednu mosaznou šínu se třemi šroubky výhradně pro ochraný vodič PEN (ten zelený).
Ty dva mrzáky opatrně zapojíte do věnečku dole a zásuvku v krabici nad věnečkem zapojíte klidně měděnými vodiči 2,5mm2
Dejte sem pak pro kontrolu foto.
Děkuji moc,pokud vám to nedělá problém..mužete mi prosím udělat nákres kam ty kabely pozapojovat? stačí ty obrázky moje a váš přetáhnout do programu malování a tam už jen naznačit linkama,moc by mi to pomohlo.
Děkuji
1. Pozor na zlomení AL vodičů a udělejte jim v liště mírný ohyb k vůli rezervě. Nešponujte je do krabice napřímo.
2. Omotat očka kolem šroubků a po směru dotahování, aby očko nevylézalo, ale při dotahování se utahovalo dovnitř
3. do věnečku musí vést všechny vodiče zezadu a do prostředka věnečka. Nikdy jak je na nákresu sehora přes věneček (to je jen pro názornost zapojení).
4 Pak vyfoťte svoji práci.
5. na propojení věnečku se zásuvkou mohou být měděné vodiče ale 2,5mm2 průřezu.
Stačí na to Cyky 3x2,5 a odholit na jednotlivé dráty a ty použít.
Moc děkuji ale tu první zásuvku už mám hotovou,tu dělal elektrikář spíš nevím co s tou druhou,jsou 2 metry od sebe dvě a dráty čouhají z té plastové lišty a dva a dva dráty jsou v čokoládě.
Ja by som dal packove Wago a dodrzal navod vyrobcu, teda pre hlikove vodice kontaktnu pastu. Z Waga potom vytiahnut hore k zasuvke uz nove medene vodice. To minimalizuje riziko zlomenia hliniku pri strkani cez vencek, vratane ohybania pod skrutky. Tiez pripadna vymena zasuvky neohrozi hlinik.
No jasně, vždyť to dosáhne. A když ne, tak místo věnečku spec. pastu do waga a wagosvorky s páčkou 222 nebo 221.
Na omítce je obtisk, že tam v minulosti byla taková krabice.
Ak tam bude plavajuca podlaha s obvodovou listou, nove CYKY 3 x 2.5 sa do nej vojde a bude to ovela bezpecnejsie a krajsie. Tie hnusne krabice zrusit, zasekat novu do panelu, od nej kratku 20 - 30 cm drazku nadol, to ani statiku neohrozi. Nechapem tieto "rekonstrukcie", kde je hlavne, aby bola stena natrena na ruzovo a na komode polozeny porcelanovy jelen.
Tak cely stary rozvod zruste, odpojte a natahajte nove kable, do rozvadzaca potom chranic alebo istico-chranic.
Pod sadrokartonom mate super podmienky natahat vsetko kde len potrebujete, vratane umiestnenia krabic. Stary hlinik je vhodny na dozitie, nie po rekonstrukcii.
Moc dík za skvělé rady ale do kompletních rozvodů se fakt pouštět nebudu. Spíš by mi moc pomohl kdyby někdo ten spávnej nákres udělal lépe čitelnej.
Velmi zle rozhodnutie, casom sa vam to nasobne predrazi a budete burat hotovy byt. Vasa volba.
Obrazok je kristalovo jasny, ak ho neviete pochopit, je to jasny signal nehrabat sa v tom.
Tu je pekne vidiet tu zlomovu liniu, kedy laikom radit ma vyznam versus kedy je nutne nasadit vetu "nemas vyhlasku 50, nehrab sa v tom, volaj odbornika". Niekedy je to jasne uz divnych pojmov pri kladeni otazky, niekedy sa to postupne vyjasni v diskusii. Sikovny clovek s istou praxou a snahou studovat zapoji elektriku lepsie ako profik, ktory sa ponahla, napriklad tlaceny rozpoctom alebo poctom ukonov za pracovny cas.
pane bože co je k tomu k nepochopení..Po celém bytě mám fungl nové omítky všude vymalováno a novej nábytek,ta místnost se dělá jako poslední,do ted sloužila jako sklad a je na samém konci bytu daleko od jističů! to mám jako rozmrdat celej barák kvuli dvoum zásuvkám? booože můj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.