Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet nosnosti konzole pro stůl a polici

Od: maverick75 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

rád bych si udělal stůl z dřevěné desky o rozměrech 250x40cm, která bude uchycená na L konzoli přímo do zdi a stejně tak polici o rozměrech 190x26cm uchycená stejným způsobem. Můžete mi prosím poradit, jak správně spočítat velikost a počet L konzolí tak, aby se stůl neprohýbal při zatížení a udržel se ve zdi?

Předem děkuji

M.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Materiál a síla desky?

hodnocení

1x

Na 2,5 m desku použijte 4 konzole , mezi nima vzdálenost 70-80 cm. Nic se nepočítá! Příliš složité na přesný výpočet ! Věnujte pozornost uchycení, správný typ hmoždinek a velikost vrutů!

maverick75
hodnocení

Materiál buková spárovka, stolní deska 40mm, police 25mm

hodnocení

0x

Otázka je co se bude na polici skladovat či co se bude na stole dělat. Mám venku hned vedle dílny sklápěcí desku / cca 120 x 80 cm, 5 cm smrk. KOupil jsem z Ali nerezové sklápěcí konzole s poměrně vysokou zátěží - demostrovali sezením člověka na obdobné desce. Asi 3 x jsem na stole opravoval koloběžku s hmostností cca 35 kg. Při čtvrtém pokusu dát koloběžku na "ponk" se konzole ohly a konečná. Vyřízl jsem vzpěry, tj konzole mám jako panty a mám dřevěný hranolek, kterým stůl podepřu a je to jistota. Je možné, že jsem se při zvedání o desku přel a tím jí více zatížil, vy možná budete něco na stole dělat a zatlačíte,... a v tomto případě je noha jistota. Jdou udělat i sklápěcí / pokud je deska osazena sklopně/.

maverick75
hodnocení

Na stole bude většinu času ležet hifi zesilovač (do 10kg), 2 reprobedny (do 10kg celkem), notebook (1kg) a nějaké drobnosti, takže celkem řekněme do 30kg. A potom u stolu budu samozřejmě sedět a mít o něj opřené ruce, takže mi jde o to, aby se nějak nepříjemně neprohýbal, když si k němu sednu. Neplánuji na něj stoupat apod., ale byl bych rád, kdyby působil "masivně"/ pevně. Koukal jsem třeba na obi.cz/... takovouhle konzolu, u které píšou nostnost 150kg, dal bych po délce 3 - 4 a to by podle mě mělo být dostatečně předimenzované, že to splní požadavky.

Na polici budou ležet dlouhodobě knížky, takže v celku asi podobná zátěž do 30kg, ale bez opírání apod. takže tam by asi stačily nějaké menší konzole.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]