Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování SVJ

Od: petule* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, prosím, nevíte, který zákon upravuje lhůtu pro vystavení vyúčtování členům SVJ? Na internetu jsem nikde nedohledala. Všude je jen napsáno, že to dle legislativy musí být do 30.4. To samé s vrácením přeplatků a zaplacením nedoplatků, že to je 4 měsíce od předání vyúčtování.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyúčtování služeb za předchozí rok se musí zpracovat a předat konečným spotřebitelům do 30.4. roku následujícího (dle § 7 zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty)

petule*
hodnocení

Děkuji za odpověď. S tou pokutou jsem četla, ale to datum jsem nemohla najít. Otázkou je, jak to předsedkyni dokázat, že nám to předložila až v polovině května. Vyúčtování nebylo zasláno poštou, ale jen vhozeno do schránky. Do schránky se dívám denně, takže vím jistě, že bylo vhozeno buď pozdě večer 14. 5. nebo 15.5. dříve ne. To samé, že chtějí nedoplatky zaplatit do 30.6. Porušují tím zákon a přeplatky vraceli už 1.6. takže nedodrželi lhůtu 30-ti dnů.

Mate tam pekny bordel, hadzat to do schranky je nepripustne, nie je tam ziadny dokaz o doruceni.

U nas to roznasam osobne a proti podpisu, kto nie je doma, dostane to postou.

petule*

Bohužel, předsedkyně to takto dělá už nějaký rok. Do nedávna jsme nic neřešili, ale vzhledem k okolnostem a zjištění, že porušila zákon, mám ještě větší obavy co vše bude v nepořádku. Zatím čekám, jak se vyjádří k předložení dokumentů. O právníkovi jsme už doma také hovořili. Zatím čekáme. Odbýt se předsedkyní nenecháme. Hodně lidí jí asi důvěřuje a neřeší co se děje s jejich penězmi.

K tomu termínu - nejsou tam nějaké lhůty od převzetí vyúčtování energií od subdodavatelů ( voda,elektřina)?

petule*

Nevím, předsedkyně nám nic neříká, spíš jen přikazuje co a kdy.

hodnocení

0x

Pokud je vyúčtování služeb předáno konečným spotřebitelům až po zákonné lhůtě (tj. po 30.4.), může být výboru nebo předsedovi SVJ udělena pokuta a to až do výše 50,- Kč za každý den prodlení, popř. se výše pokuty odvíjí od stanov, pokud ji obsahují (dle § 7 zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty).

petule*
hodnocení

Děkuji za odpověď. S tou pokutou jsem četla, ale to datum jsem nemohla najít. Otázkou je, jak to předsedkyni dokázat, že nám to předložila až v polovině května. Vyúčtování nebylo zasláno poštou, ale jen vhozeno do schránky. Do schránky se dívám denně, takže vím jistě, že bylo vhozeno buď pozdě večer 14. 5. nebo 15.5. dříve ne. To samé, že chtějí nedoplatky zaplatit do 30.6. Porušují tím zákon a přeplatky vraceli už 1.6. takže nedodrželi lhůtu 30-ti dnů.

hodnocení

0x

Standardní lhůta pro finanční vyrovnání přeplatků, ale i nedoplatků je 4 měsíce od doručení vyúčtování. Pokud jste předali vyúčtování například v nejzazším termínu 30.4., musíte přeplatky uhradit do 30.8. Podobně i vlastníci musí uhradit nedoplatky do 4 měsíců do doručení vyúčtování.

Přeplatky se zasílají na účet, který je zpravidla uveden přímo na vyúčtování a který má vlastník zkontrolovat a popř. nahlásit, pokud došlo ke změně účtu.

Reklamace a námitky

Důležitý je den, kdy je vyúčtování doručeno. Od tohoto data začíná běžet reklamační lhůta, která je 30 dní od data doručení. Během této lhůty může vlastník jednotky uplatnit námitky vůči vyúčtování. Zároveň se během této lhůty nevyplácí přeplatky, protože pokud by někdo uplatnil námitku, která by byla shledána jako oprávněná, muselo by se přepočítat vyúčtování i ostatním vlastníkům. Pak by tedy byly přeplatky jiné.

petule*
hodnocení

Děkuji za odpověď. S tou pokutou jsem četla, ale to datum jsem nemohla najít. Otázkou je, jak to předsedkyni dokázat, že nám to předložila až v polovině května. Vyúčtování nebylo zasláno poštou, ale jen vhozeno do schránky. Do schránky se dívám denně, takže vím jistě, že bylo vhozeno buď pozdě večer 14. 5. nebo 15.5. dříve ne. To samé, že chtějí nedoplatky zaplatit do 30.6. Porušují tím zákon a přeplatky vraceli už 1.6. a osobně, ne na účet,takže nedodrželi lhůtu 30-ti dnů. Což by nevadilo, ale chtělo by to od předsedkyně potvrzení.

hodnocení

0x

Este raz vymlatim prazdnu slamu : najdite si pravnika a vsetko rieste pisomne. Teraz napriklad poslite list, kde ziadate o vysvetlenie, preco neboli dodrzane zakonne lehoty.

petule*

Děkuji, vše písemně a samozřejmě to porušení zákona mě hodně zajímá, jak je možné, že si tohle dovolí...

To mate ako s tymi radami o vychove psov od Idy. SVJ je taky neposlusny cokel, ktoreho musite umravnit pisomne.

petule*

Ještě čtu, jak jste psal, že nedoplatky se platí na účet. Nás obchází místopředsedkyně a vyplácí přeplatky a vybírá nedoplatky osobně... Což o to, pokud dá potvrzení a bude tam částka, za co to je, datum, její podpis atd., tak v tom nevidím problém, ale to nedodržení zákona mě teda štve.

hodnocení

0x

Přeplatky se vracejí až po tom co uběhne lhůta na reklamaci vyúčtování a na shromáždení vyúčtování 3/4 přítomných vlastníků schválí.

doplněno 11.06.22 22:57:

Ano prakticky shromáždění neschvaluje vyúčtování ale účetní závěrku. Nicméně pokud by měl kdokoliv z členů námitku k vyůčtování a ta byla oprávněná tak se musí stejně přepočítat vyúčtování jako celek takže fakticky celé vyúčtování od znovu. Z toho vyplývá že se schvaluje vlastně vyúčtování jako celek a je jedno jaké kdo platí zálohy a jestli má přeplatek a nebo nedoplatek, to pro vyůčtování jako celku není podstatné tam se počítají předepsané zálohy u každého zvlášt.

petule*

Jak to myslíte s tím shromážděním? Ta lhůta musí být dodržena ne? Až pak se mohou vracet přeplatky.

Ve zkratce vyúčtování má být do 30.4, ovšem někdy je problém že dodavatelé se s vyůčtováním zpozdí a správcovská firma co má na starost účetnictví nestihne vyůčtování udělat včas. Po doručení vyůčtování je 30dnů na reklamaci. Po této době nebo již klidně v průběhu by mělo být shromáždění SVJ kde se schválí účetní závěrka a vyúčtování a když nejsou žádné námitky tak se můžou peníze vyplatit do 3 měsíců.

petule*

Vyúčtování bylo předáno až v květnu, což znamená, že výbor SVJ má problém, nedodržení zákona, 30 denní lhůta splněna nebyla, museli by začít přeplatky vyplácet až v polovině června, nikoliv už na začátku a 4 měsíce také nechtějí dodržet. Chtějí nedoplatky uhradit do konce června, což zase odporuje zákonu.

petule*

Ještě jedna věc, jak je možné schválit účetní závěrku, když se musí čekat na případné reklamace?

Pokud se udělá schůze dříve než uplyne 30dení lhůta tak se to dělá tak že nikdo žádné námitky nemá a s vyučtováním většina souhlasí tak jak bylo předloženo. I kdyby uplatňoval poté reklamaci na celé vyůčtování jako celek někdo kdo na schůzi nebyl tak je mu to prd platné pokud ho většina dávno přehlasovala.

petule*

Kde to je v zákoně ošetřeno?

A co požadavek na zaplacení do konce června, když ze zákona nedoplatky můžeme zaplatit do 4 měsíců?

petule*

Už jsem dohledala. To je fajn, ty zákony jdou na ruku akorát výboru SVj, který může skvěle hospodařit ve vlastní prospěch.

Tak výboru je to ve své podstatě k ničemu, bez shromáždění stejně nemůže nic podstatného rozhodnout. To že zákony problematiku SVJ řeší dost benevolentně je pravda a hlavně některé pasáže jdou vykládat různě. Vím o několika správcovských firmách které mají na starost stovky SVJ kde se ale některé věci dělají rozdílně nicméně zákon nikdo neporušuje.

Shromáždění schvaluje účetní závěrku, nikoli vyúčtování. Jak by mohl každý člen schválit či neschválit vyúčtování, když ani neví, jaké zálohy ostatní členové platí, jakou mají spotřebu energií, jaké mají přeplatky a nedoplatky. Vyúčtování každý člen schválí tím, že neuplatní reklamaci.

ren®
hodnocení

0x

Tak si zkuste nekdy pro ostatni v dome taky neco udelat a vicemene zdarma, vy petule jedna...

Chtit hned zalovat nekoho, kdo vam pomaha proto, ze se o 14 dnu opozdil, to je fakt ubohost. Pral bych vam zazit, jaky to je, kdyz takovi lidi vsem v baraku otravi chut neco delat a velky SVJ zustane bez vyboru. A nebo, kdyz jste takova puntickarka, mozna byste mohla do vyboru jit sama, co rikate? Pro takovyhle detailismus je tam po pravde hodne prostoru, aspon byste byla uzitecnejsi, nez jako kverulant a to myslim vazne.

petule*
hodnocení

Ozvala se potrefená husa, že :D. Nic o žalobě nepadlo, tedy pokud umíte číst s porozuměním :). Dělat něco zadarmo? To jste asi nějak mimo. Berou za to peníze a to, že výbor SVJ má mít prostudované zákony a porušuje je a nejen ty, je trystní. Myslím, že rady typu co mám dělat a jak nepotřebuji, ale alespoň je vidět, co jsou někteří předsedové zač. Kolik pak jste toho ulil/a vy?

petrm

Vím, že zkušenost je nepřenosná, přesto napíši svoji. Měli jsme celkem fungující SVJ, neříkám, že dokonalou. Pak se jedné sousedce něco nelíbilo a začala "bojovat" a hledat chyby. Každého, kdo se za ní nepostavil, nazvala za zloděje a podvodníka. Nebudu rozepisovat detaily. Předseda funkci složil, pak ukončili spolupráci firma na údržbu, učetnictví, měření spotřeby vody a tepla. Najali jsme placeného předsedu, uzavřeli smlouvy na údržbu, úklid, učetnictví...Stálo to mnohem víc peněz a stav byl horší. Postupně se znova měnily firmy. Teď nám málem odpojili vodu, protože nebyla včas zaplacená faktura, vyúčtování nemáme, protože firmy si přehazují, kdo co nedodal, prostě stav katastrofální. Ta sousedka, která vše rozpoutala, se mezitím odstěhovala, nikdo nechce nic dělat. Nazval bych to taková "Váíka Roseových" po česku. Rozbít něco je jednoduché, ale dát to dohromady už ne. Hlavně pro lidi, kteří tomu vůbec nerozumí, jen vědí, co ostatní dělají špatně.

petule*

Nevím proč mi vnucujete svůj názor. Zjevně jste špatně vybrali profesionála, i to se stane. Nic rozbít nechci, ale rozhodně nechci být ničí dojná kráva. Nevím kam mé peníze jdou a chci mít přehled a vzhledem k chování předsedkyně bych se nedivila, kdyby nějaké peníze odklonila. Až předloží vše a zjistím, že je vše v pořádku, dám jí pokoj. Jsou to peníze všech vlastníků, ne její a to, že si dělá vše dle toho, jak vyhovuje jí, je další záležitost, která by se měla vyřešit. Opravdu nebudu skákat na poslední chvíli, jak si předsedkyně zamane.

petrm

Nic vám nevnucuji, popsal jsem svoji zkušenost po více než 30. letech bydlení v bytovém domě, z toho 10 let ve výboru s odměnou 1000 Kč za rok. Pokud někdo chce, aby bylo vždy podle jeho názoru, není pro něj bydlení v SVJ vhodné. Musí si pořídit vlastní nemovitost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]