Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymalování starého domu

Od: heterak® odpovědí: 25 změna:
Máme chalupu z 50.tych let. Venkovní zeď je 70 cm tlustá, nezaizolovana. Smíšené zdivo.
Otec vždycky maloval venkovní zeď hasenym vápnem.
Nyní bych ale chtěl vymalovat venkovní zeď na žluto.
Poradíte jaky druh barvy použít aby se to neloupalo?
Hasenym vapnem to otec myslím maloval proto, jelikož je zdivo vlhké a Rudiš aby mohlo "dýchat".
Děkuji za odpovedi

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když to bylo natíráno vápnem, tak bych v tomto systému pokračoval. U stávající nátěru bych opravil poškozená a nesoudržná místa, /příp. jemný štuk, "přepěnit" plsť.hladítkem/, pak první nátěr bílým řidším vápnem s přídavkem penetrace /Sokrat/, pro sjednocení nasákavosti. Pak již nátěr vápnem obarveným barvou - pigmentem vhodným do vápenných nátěrů. U nových moderních nátěrů aplikovaných na původní vápenný nátěr bude, bez jeho odstranění vždy hrozit riziko loupání. Pokud to natřete vápnem, jak jsem výše uvedl, máte zase na 15 - 20 let pokoj.

hodnocení

3x
Pokud zeď vlhne, pak počítejte s tím, že až obarvíte vápno,, bude to dělat mapy, které na samotném vápnu moc vidět nebyly. Jak v průběhu roku bude vlkost stoupat do různých výšek a zase klesat, zanechá za sebou vlhkost vrstevnice toho, pokaď došla.
Až vás to za tři roky přestane bavit a zase to natřete jen vápnem, tak vám to bude prd platné, protože ta žlutá bude při navlhnutí žase prosakovat do té bílé.
No ale co se dá dělat, některé zkušenosti předků je holt potřeba objevit znova, když se nepodařilo je předat. ;)

asd1
hodnocení

1x

Drž se hašenýho vápna a nech to bílý ;)

makk
hodnocení

1x

Jestli to má X vrstev vápna, tak se to loupat bude. Navrch můžete dát cokoliv, ale odloupne se to i s tím vápnem. Takže buď zásadní zásah do fasády, nebo zase vápno.

hodnocení

A odkaz na nějaké již hotové tekuté vapno bys tě neměl? Plus žlutý pigment do toho? Nemohu nic najít. Ten odkaz na hasene vapno Čertak je u možnosti tónování napsano že se nedá tonovat.

tm
hodnocení

0x
Normalne bych přidal tónovací barvu do toho vápna. Vapnen jsem za pár korun vybilil celý sklep, černej jak bota od uhlí. Plus jsem teda musel přidávat penetraci a chytlo se perfektně - seženete i žlutý odstín.

hodnocení

Tata si vždycky hasil vápno sám,já bych si rád koupil už přímo hotovou směs.

Je to možné? Můžete poslat nějaký odkaz?

A jakou tonovací barvu koupit? Je plno druhů. Práškovou? Tekutou?

Já jsem si na nátěry chalupy /vně i vni./ sám hasil nehašené vápno "čerťák". Bylo to nejlepší možné vápno. V nabídce jej nyní nevidím, prodávají jen hašený práškový "čerťák". To na natírání není to pravé ořechové. Dodávají ale již namíchanou tekutou směs hašeného vápna "čerťák"v kbelíku po 6 kg. To by bylo podle mne pro vaši potřebu to nejlepší možné. Jsou k mání i nátěry jiných výrobců. Hlavně na natírání nepoužívejte již vyhašené mleté vápno, nebo vápenné hydráty, ty jsou dobré do obyčejné malty, ale ne na natírání. Výrobce do nich s oblibou rozemele i nevyhašené kameny, běloba a kvalita proto není vyhovující. Odkaz na "čerťák". heureka.cz/...

K probarvení nátěru jse používal práškové barvy do vápna zn.Fronton viz : barvylakyjanu.cz/... Tyto barvy jsou k mání jen v omezené barevné škále. Důležité je, aby byly určeny do venkovních fasádních vápenných nátěrů. /aby to za chvíli nevybledlo a nespršelo/. Plno druhů různých tónovacích barev v mnoha barvách pro disperzní, akrylátové a pod. nátěry nejde použít do vápna, natož na venkovní nátěr.

Ten modrý nátěr soklu je krajová záležitost, otec říkal, že to vápno obarvili "šmolkou"viz: google.com/...

hodnocení

Děkuji za podrobnou odpověd.

Nevíte ještě prosím,kolik metrů čtverečních se dá vymalovat z toho hašeného vápna 6kg? Nemohu to nikde najít.

Po rozkliknutí toho prvního odkazu na "popis produktu" se mimo jiné uvádí " Ředidlo: Voda Vydatnost:1 litr na 4 m² – v jedné vrstvě". Bude to chtít dvě vrstvy, první /bez barvy/, s vápnem více naředěným, takže počítejte, že uděláte cca 3 m2 z 1 litru v obou vrstvách. Pokud do první řidší vrstvy přidáte penetraci /Sokrat/ bude se druhá vrstva lépe roztírat, vápno se bude vsakovat rovnoměrně a nebude již taková spotřeba barvy ve druhé vrstvě. Podle obrázku tam máte opravovaná místa, tam se to vsakuje jinak a nátěr by pak nebyl barevně jednotný. O "kocourech" po štětce ani nemluvě. Proto ta penetrace pro sjednocení nasákavosti.

hodnocení

Tak vám nevím.

V popisu je napsáno . Možnost tonování : NE

balshop.cz/...

hodnocení

Jen tak pro představu,posílíám foto. Btw:dělali nám nový okna,proto je ta bílá taková jaká je :)

A jako barvu či co použít na spodek,který je nyní modrý? Taky vápno s tonovací barvou?

To nevím čím se natíralo :(

Vymalování starého domu

tm
hodnocení

0x
Heterak: normálně koupím pytel vápna ve stavebninach, smíchám s vodou, nechám tak týden nasaknout, přidám primerene bílou penetraci a maluju... koupil bych tónovací tekutou třeba primalex, het... primalex prodává i bílé namichane vápno, ale zbytečně drahý. Možná by měli i jinou barvu než bílou. Z pytlu vápna jsem udělal celý sklep...

hodnocení

Většina mi radi použít hašené vápno čertak, ale v popisu je možnost tónování :NE. Je to problém když to budu tonovat?
To vápno ti ten pigment sežere.

Je-li použita na tónovaní správná barva /pigment/ vhodná do vápna, tak žádné "sežrání" barvy nehrozí. Z vlastní praxe: Vápenný nátěr - čerťák / obarvený okrovým pigmentem/ na chalupě na jižní stěně je sice za l5 let trochu světlejší, je ale spíše "vyšísován" sluncem, než by byl sežrán vápnem.

hodnocení

0x

Proč ne fasádní barvou, dle vybraného odstínu?

hodnocení

Protože příspěvky viz vyse

Nenašel proč ne, ale to nevadí.

Klidně obarveným vápnem, jak píšou jiní.

hodnocení

Protože je to starý barák a zdivo musí dýchat.
Ale konkrétní jaký vapno,jaky druh pigmentace a jakou penetraci.

mnohokrát sděleno, dům nedýchá, nemá plíce.

Fasádní barvou prodyšnost taky projde.

hodnocení

Tak celou dobu my všichni radí abych zůstal u vapna a ted se dozvím, že se vyrábí i silikátová fasádní barva, která má vysokou paropropustnost a přímo už i v požadovaným odstínu.
Tak já už nevím...
asd1

Chtěl jsi rady máš je. Jestli se tim budeš řídit nebo si to napatláš něčim z dobrý reklamy (prášky na hubnutí, nanoaditiva do motoru, izolační nátěr z raketoplánu místo 20cm izolace), to je už tvoje věc, my na to koukat nebudem ani to škrabat když to za dva roky "přestane být hezký" *smich*

hodnocení

Tuto barvu lze použít?

Jub Míchaná silik/...

plus penetrace před?

Silikátová penetr/...

kedar76
hodnocení

0x

dobrý den, měl bych stejný dotaz ale nejdřív jak zjistím zda je malba vápno nebo moderní barva? díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]