Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jdu si k Vám pro radu. V létě mě čeká rekonstrukce koupelny a wc v panelákovém bytě. Jedná se o byt z výstavby z druhé poloviny 80. let. Jádro je zde umakartové, ale tzv. polozděné, tzn. že kuchyně visí na již vyzděné příčce. Po vysekání jádra budu tedy zdít "jen" čelní stěnu, kde budou dveře na wc a do koupelny a pote příčku mezi koupelnou a wc. Se zděním, pokládkou dlažby a obklady zkušenosti mám. Elektriku mi bude dělat elektrikář. Vodu si zapojím také svépomocí.
Zajímal by mě názor zde zkušenějších, jak je lepší napojit odpad z pračky? Momentálně je odpad napojen na sifon pod umyvadlem. Uvažuji, že to napojím takto stejně, ale napadla mě také možnost udělat přímo zvlášť odpad jen na pračku. Co je, prosím, lepší? Do sifonu nebo zvláště? Když budu chtít tahat odpad zvláš´t, budu muset tahat zvlášť další odpadní trubku (40mm) jak je to pak s jejím napojením k odpadu, dá se napojit na trubku z umyvadla nebo jí budu muset vést dále samostatně?
Druhý dotaz, jaký by jste doporučili ventilátor do koupelny? Momentálně je tam klasický starý do stupaček, který jsme ani nikdy nepoužívali. Je lepší ventilátor na 220 nebo s redukcí na 12V?
Děkuji za případnou odpověď
Odpad pračky samostatně, přes pračkový sifonek, nee podomítkový. Ventilátor - pokud je funkční VZT, asi správně nesmíte mít motor, rozhodíte vše a budete smrdět sousedům. Že se to dělá, je věc jiná.
Jenoznačně se též stavím za NE PODOMÍTKOVÝ. V případě problému není problém vyčistit, vyměnit,... u podomítkového systému to vypadá lépe, ale v případě problému je to větší problém. Zrovna nedávno jsem si vlastní iniciativou poškodil podomítkový splachovací ventil na WC a 2 noci jsem nespal při představě sekání relativně nových obkadů. Nakonec se mi povedlo na cca 20 roků starý ventil sehnat náhradní kartuš a problém jsem vyřešil. A to je druhá připomínka - na renomované výrobky se dá náhradní díl sehnat i po delší době, což u low end výrobku většinou neplatí.
Také je nemám rád.Ve dvou případech (byly ucpané)se mi mi je podařilo po dlouhé době pročistit,ale jenom tlakem vody napojením pračkové hadice přes redukci na závit podomítkového sifonu,V třetím případě musel ven ze zdi.Ten sifon se nedá ničím protáhnout .Alespoň mi se to nepodařilo.Sifon od pračky se montuje za pračku,tak aby nebyla vidět hadice, proč ho vystavovat na obdiv zvídavým sousedům
Pomerne dobre majú podomietkové sifóny vymyslené u Hutterera & Lechnera. Až na tú cenu... Najprv zamurujete inštalačnú krabicu (HL 4000.0), ktorá má v sebe len záslepku na odpade. Po dokončení obkladov jej odrežete prednú časť, záslepku odpadu vytiahnete a namontujete tam kompletačnú sadu (HL4000.1 alebo HL4000.2). V prípade upchatia to nie je problém vytiahnuť celé von a vyčistiť v umývadle.
Na odpade z umyvadla d = 32mm, dlzka cca 3m, mam kdesi uprostred odbocku k pracke so sifonom. Funguje to, len obcas z umyvadla pocut bublajuce zvuky, ked pracka vypusta vodu. Smrad nikde neunika, vodu to nevytahuje von.
Ak sa to da, u vas by som spravil samostatne potrubie az k stupacke, vzhladom na priemer hadice z pracky staci d = 32mm.
Děkuji za odpověď. Takže to raději udělám jako zvlášť odpad. Manželka si naplánovala, že chce pračku ihned vedle umyvadla. Takže bude umyvadlo a nalevo pračka. Myslíte, že to můžu napojit nějak takto, jak je na přiloženém obrázku? Odpadní trubka k umyvadlu a u konce dám zmíněnou HT40/40 - 87 a ta druhá větev bude k odpadu k pračce.
K ventilátoru - popište, jak to u Vás vypadá. Máte funkční původní, případně opravené centrální odsávání? Mají tam lidé v bytech vlastní ventilátory? Mají zpětné klapky? Anebo mají starý systém "komínu" se vzduchovým "sifonem"? Povolila správa domu vlastní ventilátory a digestoře?
Stále málo info, tak jen obecně. Odsávání WC musí být oddělené od odsávání kuchyně, proto dva komíny. U koupelny si nejsem jistý, ale asi do stejného komína, jako WC. Digestoř - má vlastní motor anebo je to jen kastl? A pokud má motor, je na to centrální odsávání připravené? Pokud ne, zapnete odsávání a vše z kuchyně nacpete všem sousedům, protože nemají zpětné klapky. Navíc to docela ničí původní motor pod střechou.... Koupelna - tatáž písnička. Podle popisu si myslím, že už to někdo bastlil, běžně se to dělá. WC - ta mřížka jen do jádra? To se dělalo, naskýtá se možnost tam dát ventilátor trubkou do komína, ovšem opět háček. V tom jádře je někde otevřený průduch do komína. Pokud se prořežete do komína natvrdo, tím průduchem si to budete tlačit zpět, takže ho budete chtít uzavřít. A nabízí se otázka - je tam plyn, plynoměr? Pokud ano, vyrobíte bombu. Takže - VZT je vyvážený systém a každý zásah do něj ho rozhodí. U Vás dobrý, u sousedů problém. Ale běžně se v tom kdekdo hrabe, rozhodnutí je na Vás. Ještě k ventilátoru - preferuji 230V, kvůli jednoduchosti...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.