Dobrý den, určitě někdo řešil podobný problém. Nemáte nějaký tip, čím obřezat kovové zárubně v obývané místnosti? Vím že by to šlo karbinou, ale ten prach by se dostal všude, místnost je normálně zařízená. Zárubně jsou osazeny v dutých pálených příčkovkách, takže sekání nepřichází v úvahu, ty cihly jsou hned rozbité. Napadlo mě zárubně obvrtat, ale to by byla práce na celý den. Poradí někdo? Díky
Běžně, tedy pokud chceme co nejméně prachu-zárubeň se řízne -flexou nebo ocaskou v polovině výška a jen pech (i když málokdy se nepodaří zajet hlouběji!) pak se normálně vypáčí z každé strany do středu otvoru -je to relativně nejčistější řešení a bez poškození-velkého či většího poškození, zdiva .U oken (dřevo!) pak ještě jak v nadpraží tak i v parapetu.
Chceš vybourat kovový zárubně bez prachu a nepořádku? To se asi nepodaří. Když se kácí les, létají třísky. Při jakékoliv metodě se bude trochu prášit a bude bordel. Nejjednodušší je futro kousek nad podlahou říznout flexou a pak vypáčit. Při řezání flexou se ovšem dost práší. Takže by to třeba šlo říznout klasickou ruční pilkou na železo.
Pokud by vám stačil průchozí otvor o cca 3-4cm užší, pak obloukové zárubně - OKZ, určené na kovové. Uříznete jen panty. zbozi.cz/... práce s minimálním znečištěním...
Bohužel tyhle použít nemůžu. Jsou to poslední zárubně v objektu které potřebuji vyhodit, všude už mám obložky a přijdou tam ty samé. Ale díky za odpověď
Lehce prach bude vzdy. Zarubne nariznete flexou cca 20cm od zeme a odsavejte vysavacem. Flexu nejlepe s nastavitelnyma otackama, nastavite na minimum, trva to dyl, ale prasi minimalne. Zbytek odsajete vysavacem, nejlepe stavebnim. Zarubne potom vypacite pasrem a vylomite.
Pokud to budes rezat pomalu flexou tak to nebude zadna hruza. Delal jsem to taky v obytne mistnosti. Vem si vysoky karton , postav do mista kde budou litat jiskry a asistent vezme vysavac a bude odsavat prach od flexy. Pilkou se budou spatne prerezavat falcy. Potom sroubovakem rozpacit rez a dorazit pacidlem. Rezal jsem v pulce.
To bylo mysleno, ze na ni nebude tlacit jako drevorubec. Jinak opet ukazka stupidity mistniho bodoveho systemu, kdy evidentne nejde vubec o obsah prispevku. Radeji se budu venovat necemu smysluplnejsimu. Hezky den.
Z vlastní zkušenosti.Zárubeň tvoří nahoře U profil nasazený na cihly zdiva Dole je příčka,zazděná v podlaze.Tato příčka moc pevná není.Pokud se podaří nějakým strojem,pákou,hydraulikou a podobně nadzvednout a ohnout,dole se podrazí bočnice acelá futra se zmenší natolik,že se dají z dveřního otvoru vyjmout.Samozřejmě lze si pomoci i flexou,nebo ruční pilkou,pokud to někde vázne.Samozřejmě je to postup,kdy zárubně jdou do šrotu.
Známý to řešil tak, že navrtal otvor (pár děr nad sebou + sekáček), kterým se protáhl plátek pilky na železo, upevnil do rámu pilky a podle zárubní jsme to obřízli. Stačil jeden plátek pilky a trocha práce. Výhodou je, že to bylo skoro bezprašné a zároveň pilka "vzala" i ocelové pásky, kterými byly zárubně zajištěny do stran. Když jsme byli až u země, tak jsme asi půl metru nad zemí odřízli zárubně, horní obříznutý a odříznutý díl vyndali a spodní příčku jsme vypáčili tím obříznutým zbytkem. Zbyl prakticky jen obdélníkový otvor.
To je dobrý nápad a taky mě to napadlo, jen jsem počítal, že ten plátek bude po pár řezech do betonu a cihly tupý. Velkou výhodou je, že se dá vyřezat otvor přesně na požadovanou míru. Díky za tip
Tak zárubně jsou venku. Když to shrnu. Zkoušel jsem prvně zde uvedenou radu, obřezat je pilkou na železo. Nevím co měl kolega za pilku, ale dopadlo to dle mého předpokladu. Uřezal jsem asi 5cm a plátek byl téměř bez zubů. Nakonec jsem zárubně v horní části obvrtal, zárubně v půlce přeřízl ruční pilkou (šlo to snadno a velmi rychle) a pomocí šroubováku a majzlu bez problémů vypáčil. Dokonce ani moc bordelu nebylo. Tak díky všem za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.