Nejste přihlášen/a.
Hledal jsem v internetovém obchodě úplně něco jiného a vyskočila na mě nabídka solárních panelů. Popravdě jsem ani netušil, resp. jsem nad tím nikdy nepřemýšlel, že solární panel se dá takto běžně koupit v internetovém obchodě. Tak nějak jsem bral automaticky, že nějakou fotovoltaiku musí vždy instalovat nějaká odborná firma... zapátral jsem a našel jsem, že se dají koupit hotové sestavy fotovoltaiky od panelů až po výstup - zásuvky na 230V. Viz např. odkaz. Co si o tom myslíte - je to k něčemu dobré? Dalo by se to využít alespoň na ohřev TUV v bojleru 120l? Momentálně mám velké výdaje - rekonstrukce topení, okna, tak mi na to peníze již nezbývají - jen se zvědavosti se ptám třeba do budoucna. Děkuji.
Jde udělat svépomocí, ale jak už zde bylo zmíněno, tek jen ostrovní oddělená síť. Případně přepínání sítě. Takovou FVE jsem si postavil a automaticky dokáže přepínat sítě plus pár dalších věcí. Pokud ale nejste elektrikář, tak to nedělejte. DC napětí není taková sranda a úrazy jsou nebezpečnější jak AC.
Navíc na samodomo stavbu nedostanete dotace. Ty jsou jen pokud vám to postaví certifikovaná firma. Finančně to vyjde zhruba stejně jestli to stavíte sám, nebo firma s pomocí dotací. Vy se ale u toho nenadřete
Já bych šel raději cestou jednoho pořádného panelu o výkonu 400+ Wp který se dá pořídit okolo 5tis. a k tomu mikroměnič Enphase IQ 7X za necelé 4tis. Tak získáte zdroj 230V který můžete zatížit až 350W. Baterie 12V bych poté připojoval přes PC UPS, která tak bude zajišťovat i jejich dobíjení. Na ledničku, nebo vrata vám to bude fungovat.
Nemůžete se připojit ani přes certifikovanou firmu, pokud nemáte souhlas distributora a veškeré podklady jako projekt, certifikace zařízení, revizi el. připojení. Pak po předání dokumentů distributorovi přijede jejich revizní technik, vše porovná s dokumentací, vyfotí a vyplní formuláře. Provede výměnu elektroměru pro FVE a hotovo. Pokud nemáte speciální elektroměr, veškerá výroba se započte jako spotřeba. Bez souhlasu jde o nelegální výrobu s takovou pokutou, že vás napořád něco jako samodomo do sítě přejde.
Jedině samostatný ostrovní systém s oddělením od sítě jde přes firmu udělat bez problémů. I bez firmy, pokud to umíte.
Pokud koupím FV panel + k tomu příslušenství, kde výstupem je zásuvka 230 V (zkrátka předpokládám standardní kabelové připojení k zásuvce - 3x2,5), proč bych nemohl na tyto kabely připojit samostatný bojler nebo třeba radio? Na co souhlas distributora el., když bych byl na "síť" napojen max vodovodní trubkou do bojleru? Revizáka el. už nechci ve svém domě v životě vidět - vyhozené peníze! Naposledy jsem měl doma elektrikáře + revizáka kvůli zapojení a revizi el. k novému kotli a bojeru. Práce tohoto "odborníka skončila tak, že mi ze stropu visí kabel, na jehož konci je koncovka s třemi rozdvojkami, na které je napojen kotel a čerpadla... dodatek byl, že to už si můžu dodělat sám. Pokud bych to dělal sám podle internetu (zapojení zásuvky a vypínače zvládám bez problémů), udělám to násobně lépe. Takže asi tak.
existují i zásobníky na TUV kde si můžete dát topnou spirálů 400V požadovaného výkonu. Tyhle spirály jdou přepojit i na 230V. Nemusí se tedy držet nízkého napětí. Pokud ale není elektrikářem, tak bych nedoporučoval ani jedno řešení. Tekoucí 2 kW při 24V taky nemusí být moc bezpečný pokud nemáte správný průřez, nebo špatně dotáhlé spoje.
Kde není žalobce, není ani soudce. Když to zapojíte tak, aby do toho nezasahovala distribuční síť ( z té se může totiž brát energie, když by fotovoltaika nestíhala), tak není šance aby na to distributor přišel. Když to ale zapojíte s výpomocí z distribuční sítě, tak se může stát, že dojde k tzv. přetokům od Vás do distribuční sítě a teď už to elektroměry vesměs poznají a pak by mohl nastat problém ze strany distributora a nějaká pokuta. Takže když bude elektrárna odděleně od distribuční sítě, tak je to na Vaše triko.
Netuším co se stane např. když to chytne plamenem a budete něco chtít od pojišťovny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.