Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nivelace - druhá vrstva na první

Od: duran* odpovědí: 31 změna:

Ahoj všem, měl bych dotaz ohledně samonivelační hmoty, tedy nanášení druhé vrstvy.

Dělal jsem nivelaci na lehčený beton od Liapor Mix Final, bral jsem samonivelační hmotu od Den braven, model Alfa S700, na doporučení technika Den Bravenu - vzhledem k pórovitosti lehčeného betonu a k tomu, že model S700 je hustší, takže se tolik nepropadnul mezi kamínky Liaporu v betonu. Něco málo ale přecejen, a v těch místech jsou určitá údolí, kde to jde cítit a i změřit. Bylo mi teď doporučení vzít to modelem S800, který je od 0mm a udělat tak rovinu. Chtěl bych se zeptat, jak nejlépe udělat rovinu na nynější nivelační vrstvu, ať je ideálně v toleranci 2mm na 2m. Mám to stáhnout stahovací latí? A jak prosím připravit povrch nynější nivelační hmoty, která schne? Šlem tam žádný nevidím, nebo nějakou nesoudržnou část, povrch je taky bytelný hodně, přijde mi pevný. Je třeba jej brousit a nanést penetraci, nebo stačí jen penetrace? Dodám že obě hmoty (S700, i S800) jsou na bázi sádry.

Díky

Nivelace - druhá vrstva na první

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

5x
Zadne sroubovani niceho, zadne patlani cementove sterky nebo lepidla hladitkem, to nebude dokonale rovne nikdy. Penetrovat podle doporuceni vyrobce nebo technika, ten by to mel vedet nejlip. 1. Spocitat, kolik toho bude zhruba potreba pro vyplneni der plus 1mm v cele plose a vzit pro jistotu jeden pytel navic, nesmi dojit material v prubehu prace. 2. Mit pomocnika, ktery bude michat. 3. Delat sakra rychle a hned vylivat v pruzich po cele delce mistnosti, do propadlin samozrejme vic tak, aby byly vyplneny. 4. lehce roztahovat zubovym hladitkem s velkym zubem. 5. Projet jezkem kvuli bublinam. Kdyz se to udela dobre, bude to rovne, jak kdyz streli, protoze ted uz se to nema kam propadnout.
duran*
hodnocení

Taky si myslím. Jen pořád nevím zda to brousit nebo ne, k tomu mi technik neměl moc co říct. Penetraci dám určitě, bez toho bych si to nelajzl. No a tady ne právě problém že nebudu vědět kde ty místa jsou více propadlé, když se to zalije :) potřeboval bych to nějak označit.

Ty propadliny nemůžou být přece hluboké, neříkejte mi, že 5mm propadlinu nesrovnáte hladítkem do roviny. Podle vás bude dělat již třetí vrstvu, jestli se mu ani ta nepovede, tak tu bude další dotaz a bude dělat čtvrtou vrstvu. Já bych pánovi doporučil nejdřív změřit hloubku těch propadlin, jak vážné to je. Podle toho bych se rozhodoval co s tím.

duran*
hodnocení

No, mám 1m vodováhou a někde mi konec skáče i o 5mm, buď jsem to cypatě roztáhl ozubeným hladítkem,,což se mi úplně nezdá, nebo se to fakt nasáklo dovnitř lehčeného betonu, mezi póry. Ježka jsem samozřejmě měl taky a docela důkladně jsem to pojezdil (trny 25mm)

re4zon
Samozrejme ze dokazu srovnat lepidlem nebo sterkou prohluben do roviny. Ale ne tak, aby to bylo na lepenou krytinu, to proste nejde, jedine pak prebrousit. A matlat vetsi plochu opravnou sterkou je hovadina, od toho je prave ta nivelacka. Podle me je uvaha spravna, propadlo se to patrne protoze ten beton byl spatne zhutneny, porovity a zateklo to do nej. Zacal bych spocitanim, kolik materialu je potreba, nejspis to budou tak dva tri pytle a to ve dvou udela kazdy, staci to mit rychle namichane a rozlite. Pak si dat zubove hladitko na tyc a roztirat ve vetsi plose, at se to spravne rozleje. Dotaz, jak siroke jsou ty prohlubne je urcite spravny. Jde o centimetry, nebo o desitky?
duran*
hodnocení

Podle vydatnosti to je na 2 pytle, vezmu 3 pro jistotu, kdyžtak jeden vrátím. Vědro mám 65L, tak stejně jako tuhle vylitou nivelačku, budu i tuto dělat po dvou pytlech, šlo to o hodně rychleji míchat 2 pytle najednou. Ta ozubená stěrka (6mm zuby), to jsou to roztahoval ručně a pak pojezdil ježkem. Doufám že to bude v pohodě, jinak střelí asi mě

re4zon
No hlavne to chce rozlit hodne rychle. Idealni zpusob roztahovani je tahat a lehce s tim jakoby vibrovat, jak se to rozvlni, lepe se to rozliva do roviny. Dva pytle najednou nejsou problem, ale musi se to spravne rozmichat. Cim vetsi nadoba, tim vic si pevna slozka seda na dno. Takze bacha na to, aby pri odebirani mensim kyblem nedoslo mezitim k usazeni. Spravne by se to melo lit rovnou z michaci nadoby, nebo to prubezne promichavat.
duran*
hodnocení

To vibrování jsem nezkoušel. Díky moc za poznatky ! :)

duran*
hodnocení

Tady ještě fotka u lati, jak to vypadá.

Nivelace - druhá vrstva na první #2

krtek6
hodnocení

2x

tady už bude každá rada drahá...nechte to udělat odborníka...

01.06.22 19:47

*palec*

hodnocení

0x

Nivelak je preto nivelak, ze nepotrebuje stahovat latou, ked s tym viete robit. Uplne do vodorovna to samozrejme nestecie, musite to plus minus spravne roztahat , kym to je tekute. Mne sa osvedcilo narobit si z niecoho, napriklad skrutiek v podlahe znacky pre hornu uroven nivelaku. Hlavicky skrutiek rovnam podla laseru. skusal som aj lepit matice M3 - M6 a podlozky priamo na nivelak. Potom staci okolo tych bodov zatiahnut do roviny, zvysok uz stecie sam, Dolezite je tiez mat valcekoveho jezka na tyci a pobehat celu plochu.

duran*
hodnocení

A do čeho ty šroubky sroubujete? Do nivelační hmoty a pak podle hlaviček rovnátek povrch vroubkovanou špachtlí? To je docela zajímavý nápad s těmi šroubky. A co se týče přípravy povrchu už hotové nivelace, stačí tam penetrace? Nebo je třeba brousit?

Priamo do podlajhy dam skrutky, napr 6-ka hmozdinka a drevoskrutka 3.5 x 40

hodnocení

0x

Vy potřebujete zarovnat místní nepatrné nerovnosti - prolákliny, na to nivelačka není určena. Já bych nečekal až to zaschne, jestli je to pochozí, tak bych si pomocí jeklu/vinglu křídou vyznačil okraje proláklin, ty prolákliny bych natřel tlustou vrstvou vhodné hmoty (stěrka, lepidlo), a jeklem zarovnal do roviny.

duran*
hodnocení

No, to si nejsem tak úplně jistý jestli je dobrý nápad. Je těch míst docela dost. Napadla mě stěrka od Bravenu, resp výplň na cementové bázi, jsou od 1-5mm, otázkou je, kolik těch míst bych takhle vyplnil, aby to nebyla třeba 1/3 místnosti.

duran*
hodnocení

Jinak pochozí to je, je to tvrdé, nedrolí se to, nepraská to, nic.

No tak uděláte třetinu místnosti, vždyť je malá. Práce na hodinu.

duran*
hodnocení

A co byste doporučil, může být ten den Braven výplň?

el
hodnocení

0x
Udivuje mě že po poteru a nivelaci tam je pořád rozdil 5 mm na metrů, nejsem zedník a potěr s liaporem jsem udělal s maximální chybou 3mm na 2 metrech.
Proc jste to nedělal s tou nivelaci jakou jsem vám radil předtím.
Jestli tam jsou lokální boule tak bych to zbrousil ( penetrace dle pokynů výrobce) a znova vylít nivelacku.
Každopádně bych to nechal proschnout před dalsi vrstvou.
duran*
hodnocení

Někde to asi fakt hodně kleslo ta nivelace a nikde zůstala, tak to bude ten rozdíl. Ale to je jen v jednom místě snad. Zbytek takové harakiri nejsou. Další věc je, že pár kamínků Liaporu se vyplavily na klasiku a takže zaschly na hladině, ale to se dá obrousit lehce, zkoušel jsem to.

hodnocení

0x

Len si rypnem : firma by to malo davno hotove a bolo by to rovne v prvom kroku. Takto tam pan amatersky patla matla jeden nivelak na druhy a rovina furt nikde.

duran*
hodnocení

Tím si jste jistý? Mám spíše opačnou zkušenost z okolí. Pěkně to poserou, shrábnou prachy a pak si dodělej sám, pokud to chceš lepší...

krtek6

si taky nemáš vybírat matláky nebo v opačném případě nemáš platit za zpizděnou práci...druhý případ je pravidelnější...pak tu každej bečí, že dal zálohu a firma nenastoupila nebo podělala práci

re4zon
Peter ma pravdu, ze odbornik by to udelal na poprve a stalo by to sice o trochu vic penez, ale o dost min nervu a zbytecneho casu. Na druhou stranu by tu pak mozna byl dotaz, jak vyreklamovat krive udelanou podlahu, protoze skutecnych profiku je malo ;) A v neposledni rade kdo nic nedela, nic nezkazi. I nedokonale udelanou praci se clovek uci.
duran*
hodnocení

Problém je jednak najít odborníka, a pak taky aby to udělal v dohlédne době a ne za půl roku, když máte v bytě z jednoho pokoje staveniště. Jinak samozřejmě souhlasím. Já se na druhou stranu i rád něčemu přiučím, myslím že nejsem úplný matlák, abych se to nenaučil. Pak mě čeká ještě obývací pokoj s kuchyní, příští rok, takže budu zase chytřejší. Díky za pochopení :)

krtek6

to se taky nesmí plánovat akce v pátek večer u televize...ale řádně zkontrolovat a zorganizovat možnosti...kor dneska

duran*
hodnocení

To sice ano, ale já dělal Fermacellem vedlejší místnosti a když už jsem dělal doma bordel, řekl jsem si, že udělám i druhou místnosti při jednom. Plánoval jsem to déle. Mám jsem dohodnutého i člověka, ale ten pak odjel do Německa atd, není to prostě dneska jednoduché.

hodnocení

0x

Dokonale pokažené dílo od amatéra!

Toto už ničím nesrovnávejte a rovnou vše odbrušte na původní podklad. Pak zamést, odsát. Pak musíte provést spojovací můstek, protože porobeton saje a to penetrací nepřečůráte. Pak můžete vylívat do aleluja a bude vše hladké jak kluziště! Trhliny v porobetonovém podkladu vyplnit nejlépe epoxidem, možno použít též na sešití nerezové spony. Nevím, jací jsou experti u Den Bravenu, ale u Webera vám stoprocentně poradí. Nejhorší ovšem bude, když se do toho pustíte vy sám. Dejte si práci a najděte odbornou firmu, která bude postupovat tak, jak jsem vám nastínil. Ostatní tomu nerozumí a hned budete vědět, na čem jste.

PS: Hlavně na to už nic nelijte, když nic nevíte o době vyzrávání. To by byla katastrofa ještě větší! A to myslím 100% vážně

duran*
hodnocení

Mohu se jen zeptat proč na to už nic nelít? Nedělá se to běžně, že se dává druhá vrstva? Když někdo zvedá např i více cm a nehledí na cenu, tak že to udělá na dva zátahy? Mi přijde logické na to vylít teď už jen vrstvy která to zarovná a zároveň se to prakticky nemá kde propadnout, když už je lehčený beton takhle zatažený. Vrstva je navíc pevná a soudržná.

re4zon
Dela se to bezne. Bezne neni mit spodni vrstvu zvlnenou, ale i to se muze stat. Brouseni, sesivani apod. je az krajni moznost v pripade, ze by pod nivelackou byly dutiny, pak by to bylo skutecne na vysekani. Jak to napenetrovat a udelat musi vedet nejlip vyrobce.. vic se o tom nema cenu bavit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]