Nejste přihlášen/a.
Proběhla ústní dohoda mezi sourozenci a matkou, že dům, ve kterém bydlíme, bude připsán partnerovi. S tímto domněním jsme do domu investovali, udělali už takřka kompletní renovaci, avšak nyní matka odmítá synovi dům přepsat. Pomohlo by, kdyby sestra napsala u notáře prohlášení, že se domu zříká ve prospěch bratra? A jak by na tom partner byl, kdyby se matka opět provdala? Stal by se vlastníkem i její partner-měl by partner na něco nárok?
1) jakékoliv ústní dohody okolo nemovitosti jsou ze zákona neplatné
2) investice do cizího lze uplatnit jako bezdůvodné obohacení proti vlastníkovi
ehm... pak mi uniká čí je dům? čí je partner - váš, matky¨? investoval do toho něco?
je to trochu neurčité
Dobrý den, pak teda konkretněji, můžu-li poprosit o radu:
Já s partnerem žijeme v domě partnerovi matky. Ustně byl partner domluvený s matkou a sestrou, že domek bude jeho, protože sestra zdědila jiný domek po babičce (partner se tohoto domku zřekl ve prospěch sestry, protože doufal v dodržení dohody).
Před třemi lety jsme si (já a partner)vzali půjčku na opravy tohoto domku, rok poté jsme investovali další peníze vydělané v zahraničí na rekonstrukci, okolo 500.000 celkem.
Nyní jsme se dostali do situace, kdy se matka zdráhá mému partnerovi domek připsat a sestra zapírá existenci onoho domku který zdědila.
Hledáme proto cestu, jak nepřijít alespoň o to, co jsme investovali do rekonstrukce. Matka se přepisu brání, proto nás napadlo, jestli něco vyřeší varianta, kdy se sestra zřekne svého podílu, pokud ano, může toto své rozhodnutí v budoucnu změnit? A pokud by matka mého partnera úplně vydědila, můžeme se domáhat alespon částky, kterou jsme investovali do rekonstrukce?
Bohužel, jak se jedná o majetek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.