Nejste přihlášen/a.
Ten bezpečnostní ventil tam určitě dejte, já za čtyři roky kamna třikrát uvařil a nebylo to kvůli výpadku proudu. Ten Váš DVB1 je asi dvojcestný, umí vodu napouštět i odpouštět, já to mám trochu jinak. V kamnech mám dochlazovací smyčku, na jejím jednom konci mám ventil, který otevírá při vysoké teplotě, ten je připojený na vodu ( musí být tlaková, pokud máte studnu a čerpadlo, toto řešení nelze použít). Tepelné čidlo ventilu je v jímce v kamnech. Druhý konec smyčky vede do odpadu. Uvařím kamna, ventil otevře a pouští vodu, dokud teplota neklesne. O záložním zdroji uvažuji také, pro případ výpadku elektřiny, jenže k tomu jsem se ještě nedokopal a elektřina ještě na dýl nevypadla, tak nemám motivaci...
Jenda22, rozumíme si? Já píši o ventilu, který při přetopení pustí vodu do dochlazovací smyčky, ta voda potom jde do odpadu. Netuším, jak toto může vytopit barák a ani nevím o tom, že podobné zařízení je v elektrokotli. Nepíši o automatickém dopouštění při poklesu tlaku v soustavě, ale o havárii, kdy hrozí třeba roztržení výměníku...
Jenda22, takže si fakt nerozumím, tazatel přímo zmiňuje DVB 1, což není to, o čem píšete Vy. Aspoň tedy myslím...![]()
Není potřeba tam dávat další bezpečnostní ventil. Už tam jeden je na elektrokotli. Automatické dopouštění není nutné. Při poruše vytopí barák. To se stalo kamarádovi. Ventil letěl do sběru a vše funguje naprosto spolehlivě.
U kamen na pevný palivo je dochlazovací smyčka snad dokonce povinná. Nejde jen o přetopení při výpadku proudu. To většinou zachrání záložní zdroj, pokud tedy už není po smrti záložní baterie. Taky klidně může nastat porucha čerpadla a pak ti žádný záložní zdroj nepomůže. Kotel či krb vesele hoří, zásoba paliva velká, čerpadlo umřelo a tak teplota stoupá jako v Černobylu. Co se děje potom, netřeba podrobně popisovat.
Jenom tě upozorním na to, že použití UPS - záložního zdroje k počítači není vhodné řešení. Je to dělané na to, abys při výpadku elektřiny stihl uložit data a počítač vypnout. Záložní zdroj k počítači vydrží možná 10 až 15minut a pak se prostě vypne.
Taky záleží na tom, jestli výstup z UPS-ky je čistá sinusovka nebo obdélníkový výstup (to je pak oběhové čerpadlo buď hlučné nebo vůbec neběží.
Na zálohování kamen a krbů se vyrábí záložní zdroje, které jsou přímo určené pro napájení právě oběhových čerpadel. A podle velikosti a kapacity připojeného akumulátoru může být doba zálohování i několik hodin.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.