Zdravím, řešíme se sousedem opěrnou zeď a na ní plot cca 40m. Oba stavíme v kopci a museli jsme nějak srovnat terén. Ale soused se podhrabal o metr níž než já a tím pádem se víc podhrabal pod původní terén. Od domu k opěrné zdi to máme oba cca 3,5m. Oba chceme mít rovnou zahradu. Otázka zní, kdo má platit opěrnou zeď (plot půjde na půl)?
Plot, studnu, opěrnou zeď, nebo cokoliv jiného platit na půl se sousedem, zásadně nebrat. Buď je něco vaše, nebo jeho. Podílové spoluvlastnictví, ať už přiznané na katastru nebo jen per huba, jsou pouze budoucí problémy. Nejvyšší ideální počet vlastníků čehokoliv je číslo jedna. Jak je to větší číslo, dřív nebo později na sebe narazí protichůdné zájmy. Což je opruz řešit v rámci rodiny, ještě větší opruz se známými a vyložená tragédie s cizími lidmi. Věci, které potřebujete, si zaplaťte sám, aby to bylo výlučně vaše. Věci, které nepotřebujete, ať si zaplatí soused, pokud je potřebuje.
pokud to dobře chápu tak vy jste výš a když chcete mít rovnou zahradu tak tu opěrnou zeď otřebujete vy tak proč by vám ji měl soused platit a to samé i s plotem když potřebujete plot tak si ho musíte zaplatit plot na půl je to nejhorší co může být řešil jsem stejný problém taky jsem výš něž soused a taky jsem platil opěrnou zeď aby svah neujížděl k sousedovi
re4zon
Coz ovsem neplati, kdyz soused bez jasne dohody teren strhne niz, nez mel nebo nez byl puvodne. V tu chvili to zpusobil on a tedy by to mel zaplatit..
terén strhávali oba a když jsou v kopci tak je logické že je jeden výš a druhý níž a i kdyby nestrhávali tak by naváželi a zase je tu stejná situace s opěrnou zdí a zase by ji potřeboval na téhle straně on a ještě sem neviděl svah ve kterém by sousedi pod sebou byly ve stejné rovině bez teréních úprav
re4zon
Jiste, pokud stavi v prudkem svahu a jsou nad sebou. Ovsem to z otazky nijak nevyplyva, taky muzou byt po vrstevnici, ze.. Na veci to ovsem nic nemeni, zed ma platit ten, kdo teren podhrabal, protoze kvuli nemu se to muze sesypat.
ano mohli by být i po vrstevnici nicméně o nezjistíme protože zde není žádná fotka nebo plánek, ale nějak mě nenapadá proč by se podkopával o metr níž než tazatel kdyby to bylo po vrstevnici
Z logiky věci by měl opěrnou zeď stavět ten, kdo terénní úpravou způsobil její potřebnost. Neznám podrobnosti, pokud k potřebnosti oné zdi přispěla i vaše činnost, tak se se sousedem zkuste dohodnout na nějakém podílu.
Plot je jasný, platí ho ten, kdo jej potřebuje. U opěrné zdi to není tak jasné. To bychom museli znát okolnosti. Např. co je v obou projektech; pokud někdo z vás nedodržel projekt tak bude platit. Také se možná dá říct, že vám podhrabal hranici pozemku a pak to platí on. Prostě u opěrné zdi záleží na okolnostech. Takže nejspíš soud...
A kolik tak asi bude v dnešní době cena stavby opěrné zdi a plotu cca 40m? To asi nebude za pár tisíc - třeba ani na to nemá peníze a píp.
krtek6
standardní ten zelenej pletivovej plot D+M je kolem 700,-/mb opěrná stěna?...hm...pohledovej beton takových 4500,-/m3 k tomu bednění tak za dalších 700,-/m2 a železo stojí kolem 60,-/kg a jeho tam potřeba průměrně 80kg/m3...tak počítejte...zemní práce nepočítám
soused si dělá ůpravy na svém pozemku. Musí dbát aby nikomu nevznikla škoda při jeho ...at si tam dělá cokoliv. A tady soused svýma činnostma vytvořil situaci, že pisateli hrozí sesuv jeho pozemku tam..Tak soused se musí rychle postarat aby k týhle škodě nedošlo a nedocházelo ani v budoucnu. Jestliže někde vyhrabu díru, , nemůžu čekat , že následky zaplatěj sousedi. Pisatel kupoval pozemek bez toho, že ho bude muset podpírat . Tak to vidím já...Ale nevím zda není nějaká dohoda v projektech, ve stavebním povolení,...
Se soudem napravo řeším opěrnou zeď já, on tak nějak dodržel původní terén. Když chodník před domem je výška 0, tak oba jsme cca +1m nad chodníkem (ještě budu dávat ornici) a konec zahrady je +2,5m. A soused nalevo si to srovnal téměř do roviny s chodníkem.
Zatím jste neprozradil, co o zemních pracích říká projekt. Pokud to projekt z nějakého důvodu neřeší, tak zeď budete asi platit vy, protože budete navyšovat nad současnou rovinu zahrady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.