Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybudovat septik

Od: merin* odpovědí: 24 změna:

Zdravím,

zabývám se teď stavbou septiku a nevím si rady... pročetla jsem dost diskuzí a rad na toto téma, ale stále nenacházím odpovědi na můj konkrétní "problém".

Mám víkedové sídlo ve vesnici o asi 200 obyvatelích... na základě předchozích stavebních prací jsem zjistila, že na nějaké zákony a povolení se nehraje, že sousedi si jeden druhého nevšímají. V místě kde stojí moje chalupa není v okolí 400m kanalizace. Dosud jsme používali bezodtokovou žumpu, cca 1,5 kubíku velkou a cca 2x ročně ji sami "vyvezli" do stráně... nyní zvažujeme splachovací záchod a pro něj dvoukomorový septik s trativodem.

Mám spoustu otázek jak na to a nenacházím odpověď... jestli mi někdo alespoň něco zodpoví, budu strašně moc vděčná a moc mi to pomůže.

Mé dotazy:

1) Jaká je minimální velikost první a jaká druhé komory? Závisí nějak na četnosti splachování?

2)Z čeho nejlépe zbudovat stěny, jak široké a jak je zevnitř ošetřit proti prosáknutí?

3)Co jako poklop? A je třeba nechat přístup i do druhé nádrže?

4) Jak zajistit, aby, kdyz hladina zmrzne, se stěny neroztrhly?

5) Je nutné vést trativod v nezámrzné hloubce?

6) Jak a kam umístit jeho konec?

Opravdu moc by mi pomohlo, kdybyste mi kdokoli alespoň na něco odpověděl. Díky moc...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

2x

První komora 3 m3. druhá 2m3. Vybetonovat, stěny 15 cm s kari sítí. Když máte trativod, prosáknutí neřešte, u dobrého betonu je zanedbatelné.Stačí poklop do první nádrže, jak začne být obsah hustější, vyváží se(jen z první nádrže). Zabetonovaný septik nezamrzne.U druhé nádrže nechte ve stěně okno ve výšce hladiny.Až bude septik hotový, vybagrujete vedle hlubší díru-( velikost dle nasákavosti zeminy) a zasypete kamením.Na to staré folie a vrstvu zeminy.Nebude-li vsak stačit,povedete v zemi potrubí dál od septiku. Trativod je už od zelených magorů zakázaný, takže ho jako nemáte a septik vyvážíte.Nevím, jak jste na tom finačně.Nevíte-li co s penězi, nechte si udělat čističku.

raadek*
Jak to mate se studnami a jinymi zdroji pitne vody v okoli? U starych domu se spise pouzivaly vsakovaci zumpy, ale zalezi na vlastnostech podlozi. R.
merin*
hodnocení

"První komora 3 m3. druhá 2m3"

- přijde mi to strašně velké... řeknu to asi tak, musím dost šetřit s místem, jelikož septik je v podstate ve skale (ostatne jako cely dum)... nechci tu zabihat do nejake chemie rozkladu fekalii, ale premyslela jsem, ze by se naočkováním bakterií odpad rozkládal, kapalněl a degradovaný pak odtékal... moc si fandím?

"Vybetonovat"

- jaký je nejlepší poměr cementu a písku, aby to bylo opravdu stabilní?

"Stačí poklop do první nádrže"

- tu druhou ale taky neco kryje, ne? nebo máte na mysli uzavrit ji neoteviratelne? V podstate si nedovedu predstavit, jak je shora uzavrit, aby to drzelo a nepropadalo se... a nechat nekde nejaky otvor na kalove plyny?

"Až bude septik hotový, vybagrujete vedle hlubší díru"

- nápad oceňuji, nicmene z prilozene fotografie je dale patrne, ze septik stoji ihned pod domem... nevim, jestli je dobry napad, aby se v tech mistech schromazdovalo tolik vody...

"ovedete v zemi potrubí"

- o potrubi uvazuji. a to docela vazne... vzhledem k prijezdove ceste bude minimalne deset metru dlouhe... jen nevim kam ho nechat vyustit, jestli pod zem nejak jak jste popsal "vybagrovanou hlubší díru"...

Mno a nakonec... financni stranka je velice skromna... zadne cisticky a nic... jen ilegalni septik bez filtru, s prepadem a trativodem... zákaz nezákaz...

Zatím velice děkuji za odpověď... je moc přínosná

merin*
hodnocení

fotografie mi prilozit nejde... tak snad popis staci

merinko, velikost se musí odvíjet od spotřeby vody a množství osob. Rovněž i množství vody, kterou odvedete do vsakování.

To "husté" jednou za 5 let necháte vyvézt, řidké se vsákne do zeminy dlouhám trativodem.

jaký je nejlepší poměr cementu a písku 1:1:3 (cement, štěr, písek)

Stačí poklop do první nádrže poklop všude, smrádek a úraz ,

Až bude septik hotový, vybagrujete vedle hlubší díru buď díru, nebo dlouhý meliorační hadice ( Hned bych zakopal i potrubí KG, páč jednou bude kanalizace.)

Vše je o počítání peněz. náklady přímé a nepřímé.

merin*
hodnocení

"velikost se musí odvíjet od spotřeby vody"

- myslela jsem, ze voda odteka prepadem? tedy, ze to ůhusté", ktere se v septiku drzi nezavisi na mnozstvi vody, ktere protece prepadem do druhe komory a trativodem pryc...

Nejlepší by bylo, kdybych někde nasla nejaky navod, jak takovy septik postavit... ale i pres usilovne hledani se mi nedari :-/

merin*
hodnocení

Můžu se jen optat, k čemu ta melioračka?

merin,...aby se odpadní voda ztrácela po celé délce vedení.

doplněno 01.04.10 17:32: pokud si mě najdete on line tak Vám můžu popsat postup, izolaci proti vodě, záklop a podobně.
ICQ 55180641

merine, omlouvám se, za chvilku odjíždím, tak jedině telefon. 603 902 651

merin*
hodnocení

Jsou ty kari sítě nutností?

jabraka*
hodnocení

1x

čistička v létě.

JB

Jak vybudovat septik

hodnocení

1x

podobný problém jsem řešil před mnoha lety a při počítání, co a jak z čeho, jak silné, čím izolovat..

pořídil jsem plastový septik a jednou za 5 let přečerpu do již zřízené kanalizace a je to OK.

Vše je o penězích.

kanalizace bude...

jabraka*
hodnocení

0x

Mohl bych doporučit a ve vašem případě obzvlášť,stavbu kořenové čističky.Pokud je dosavadní senkrovna těsná,nepropouští příliš vodu,využívá se i nadále.Po naplnění se přepadem tak zvaná šedá voda shromažďuje v mělké venkovní nádrži,vyložené jako rybníček folií a zasypané vrstvou štěrku nebo kačírku do výšky asi 30 cm.Pod úrovní kačírku je další přepad do sběrné nádrže.V prvním rybníčku jsou vysázeny vodní a bahenní rostliny a vytváří to příjemnou zeleň,která zbavuje šedou vodu většiny organických látek a minerálů.Ze sběrné nádrže voda slouží k zalévání okrasné zahrady.Stavba je velmi nenáročná.

JABRAKA

merin*
hodnocení

Nejak si nedovedu predstavit, ze mam pod hlavnim vchodem do baraku "rybnicek" s vodou ze septiku... to nezapáchá?

kjanik112*
hodnocení

0x

Pane jabraka, jestli čističku jde tak levně vyřešit, to je něco jiného.Mě vždy štvalo, že opatření zelených jaksi předpokládalo, že všichni občané jsou milionáři a rádi to zaplatí.( viz ceny čističek od licencovaných firem).

jabraka*

Kjaniku,stavěli jsme ji sami,vyhrabali jámu,položili folii a zasypali štěrkem,náklady pár tisícovek.Pak rostliny,a později druhý rybníček.Sice jsme nepočítali,ale odhadem náklady nepřesáhly 10 000.A vzniknula na dvorku vodní zahrádka.Ten prostor je pochozí,nebrání přístupu,a především,nepáchne.To konstatoval při natáčení i Podlaha se štábem,kteří do Receptáře toto zařízení prezentovali.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

0x

čistička v zimě

JB

Jak vybudovat septik #2

kjanik112*
hodnocení

0x

Septik je vlastně železobetonová bedna, která má asi 30 cm nad hladinou železobetonovou desku., ve které je poklop cca 60x60 cm. Máte pravdu, že na velikosti nezáleží, voda protéká septikem pryč. Odvětrávání septiku je nejjednodušší tak, že se napojí trubka na dešťovou okapní rouru, která vede ke střešnímu okapu, takže je to vyvedeno nad střechu.Nebo odpadní roura do septiku musí být kvůli odvzdušnění vyvedena až nad střechu.Toto vše je svépomocí snadno zvládnutelné,firma by jen překážela.Já a ostatní rádcové Vám přejeme úspěšné zvládnutí díla.

kjaniku, "dešťovou okapní rouru," to není dobré řešení, páč okap brzy zkoroduje. Nevím proč by měl být septik odvětráván. Neviím důvod, můžete mě, prosím, poučit.
"Nebo odpadní roura musí být kvůli odvzdušnění vyvedena až nad střechu." toto je ale uplně něco jiného, to je odvětrání VEDENÍ (potrubí) kanalizace, nikoliv septiku.
merin*
hodnocení

No já děkuju moc za všechny rady, získala jsem te daleko lepší náhled na věc. I když to stále není slavné, už alespoň vím, od čeho se odpíchnout :)

Na strechu se to predpokládám dává kvůli zápachu? No nevím s okapama, ten septik je dost nešťastně umístěnej...

Opravdu nerada bych, aby mi to pak spadlo na hlavu... jeste s tim nemam zadne zkusenosti, tak si zjistuju co se da...

Jak vybudovat septik #3

kjanik112*
hodnocení

0x

Pane cukrar. máte pravdu, septik nakonec nemusí být odvětrávaný. I když je vlastně odvětrávaný průběžnou odpadní rourou od wc.Možná ale odvětrávaný septik méně páchne,říkám možná.( Víte, že mě dodnes mrzí, jak jsem Vám jednou více kontroval?Podáme si ruce a všechno dobrý?Přeji Vám vše dobré!).

technikjirik*
hodnocení

0x

Dobrý den, předchozí příspěvky jsem jen přeléltl zrakem, abych si udělal představu jaká řešení se nabízí. Pan JABRAKA tu nabídl Kořenovou čističku. Je to velice ekologický a nejméně nákladný způsob jak se vyrovnat s odpadními vodami. Argumenty a potřebných milionech považuju za neadekvátní a nemístné a kdo se jimi ohání, tak jen neví o co ve skutečnosti jde. Můj osobní názor je, že lépe než se zabývat betonovými konstrukcemi jejich životnost se počítá na desítky let (max 25) zbudovat prakticky věčnou a esteticky vyváženou koženovou čističku. Jsou weby kde se popisuje tento zpsob a proto odkazuji na Gúgla.

ola®
hodnocení

0x

Pokud opravdu nemusíte řešit šílená povolení a projekty, tak kupte opravdu plastový, obyčejný 2 komorový septik! Nemusíte nic betonovat, šalovat, pouze Vám vykopou díru a vy vsadíte a zahrnete. Jsou většinou samonosné, jen by se dno díry mělo zpevnit, zhutnit. Při prvním použití a napuštění tam dejte bakterie do septiků a víc se nestarejte.

doplněno 03.04.10 10:12:

Jo a nejlepší je takový, který má revizní otvory (takové komíny, na každé komoře) na čištění cca 60cm nad víkem septiku. na to víko a kolem otvorů pak nahrnete zeminu, vypadá to jako takový hrobeček, jen jsou na něm dva víka. Viděla jsem na tom vytvořenou skalku. super nápad, nebo jen tak osejete travou.

kecup*
hodnocení

0x

PRO INSPIRACI-www.olbest.cz;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]