Nejste přihlášen/a.
Dobry den.Chtel jsem se zeptat ci jde opravit stare bytove jadro nebo je nutna rekonstrukce?Menil jsem lino v casti kuchyne a odkryl jsem v rohu rez viz. foto
Nic bych neopravoval, zadne lino na steny apod. a nasetril bych na novou koupelnu. Dalsich dvacet let budete mit klid.
Vy vite, v jakem stavu mate koupelnu, jak moc to specha. Do jadra parkrat zateklo, konstrukce je prorezla, vodovodni trubky jsou jeste v pozinku...Nez si to nechate od firmy nacenit, objednate material a dojde na termin realizace, tak to mate tri mesice.
V panelácích ty konstrukce jader byly z dvoumilimetrových či třímilimetrových železných profilů, to něco ještě vydrží, ale pokud vám vadí ta rez, máte pár korun navíc a je byt váš, tak rekonstrukce.. Počítej se zedníkem, vodařem a elektrikářem.
p.Hoku-asi takhle, s odstupem jednoho roku-známý si nechal od firmy udělat jádro- dla za to cca 200 000kč, já o rok potději dal za toto cca40 000 včetně pokuty za nepovolený zábor veřejného prostranství (večer jsem na okraj trávníku vynosil vyrubané jádro s tím, že ráno odvezu na sběrák-no nějaký přičinlivý? závistivý človíček mne udal).Jo a přišlo mi, že ten známý to měl od firmy víc odfláknuté.
Klidně Vám to ještě nějaký pátek vydrží, ale materiál a práce budou čím dál dražší, jak nám šéf na školení BoZP a současně i vánoční ... sdělil šéf , že ocel zdražila jen vloni o polovinu (stavební ocel-kari sítě, roxory...) .Vybourání, odvoz vl.auto, dovoz materiálu taktéž,vyzděná z ytongů , omítky, obklady,dlažba a sdk strop kouelna a WC sám. Eletrikáře a vodáka jsem měl na odborné práce (raději jsem jim zaplatil, i když bych to svedl sám). Dnes jsou sice ceny úplně jinde než před 1/4 stoletím,ale pokud to zvládnete sám tak není co řešit! Při vyzdění z porobetonu v panelových domech nemusíte ,pokud je v OV, nic. Max. jen na nástěnku upozornění na hlučnost a prašnost, příp. zvýšený pohyb řemeslníků a na SVJ oznámení o tomto!
Řešil jsem opravy několika koupelen v panelácích.Protože konstrukce skříně jádra je uložena v oselové kostře z úhelníků a je někdy ve značném vlhku,bývá zasažena korozí.Pevnost je ale dána zabetonováním do podlahy.Jádro drží pohromadě i když je kostra zcela rozpadlá.Bývá to ale jen v případě velice špatné údržby a zatékání.Pokud se provede dobře jen položení dlažby,spodek umakartových panelů se zafixuje.Vlastní panely jádra jsou dost odolné vodě.ˇUplná přestavba nutná není,stačí jen obložení keramikou ,nebo plastovými deskami(ABITIBI)D:\domácí\P9133956.JPG
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.