Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám v bytě nově udělané omítky od zedníků (otlučená místa se dohodila jádrovou omitkou, lepidlo perlinka, štuk) jsou to již 2 měsíce a teď jsem si všiml, že na severní stěně se vytvořili mikrothliny v pravoúhlém rastru viz fotky. Dál už se trhliny nezvětšují a nejsou duté. Skryje to malba nebo se to bude prokopírovávat dále.
Druhá část dotazu:
Děda jako stará škola by nyní tyto štukové stěny natřel nejdříve vápnem a až potom by malovat. Mě to již příjde jako zastaralý způsob a volil bych penetraci a malbu. Rozprava s dědou je v tomto dost složitá, ale jeho letité zkušenosti jsou dobré. Jak dlouho se musí nechat první nátěr z vápna zaschnout něž se vymaluje a jaké jsou argumenty pro a proti první vrstvě z vápna (časová náročnost, schnutí, snadnost budoucí škrabání)? Jako jediné plus teď vidím, že vápno by mohlo výše uveden mikrothliny lépe zatáhnout a dále by se nekopírovali.
Díky Petr
Musím souhlasit se starou čkolou,Jen pozor na vápno,musí to být hašené vápno,ne hydrát.Je to v chemizmu zedničiny,nátěr hašeného vápna reaguje s vzdušným oxidem uhličitým a uhličitan vápenatý vytváří kamenný povrch.Jen to chvíli trvá.Malovat hlinkovou barvou lze až za tři,čtyři týdny.Ale stojí to za to,podklad se nikdy nebude loupat,je velmi tvrdý.Pamatuji dobu,kdy se v novostavbě spaloval v železných koších koks,aby bylo hodně CO2 ve vzduchu.
Dnes se na všechno pospíchá,proto je životnost stavby mnohem menší.
JABRAKA
Souhlasím s názorem vašeho dědy. Štuk se musí zatáhnout hodně naředěným vápnem, říká se tomu vápenné mléko,vápenný nátěr nebo pačok. Vyplní se i mikrotrhliny. Toto je myslím technicky zatím nepřekonané a žádná penetrace se tomu nevyrovná. Odstup od malování je třeba vyzkoušet. Myslím, že jsem aplikoval malbu docela brzy po vybílení.
Vydatnost je cca poloviční od následné malby , obvykle kolem 4m2 z 1kg. Používám vápenný nátěr Prolux z Hornbachu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.