Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota v domě

Od: brblis odpovědí: 16 změna:
Dobrý den. Mám dotaz ohledně udržení teploty v domě. V tomto počasí mám problém udržet teplotu v koupelně která je na sever. Když zatopím, tak je v koupelně do hodiny cca 24 stupňů ale během 2-3 hodin co se prestane topit to klesne na 20. Je jedno jestli je venku 10, 15, nebo 20 stupňů. Vždy to klesne na 20 stupňů a tam se to drží. Dům jsem koupil před půl rokem. Podobný problém je i v obýváku, tam se drží vždy cca o stupeň víc (orientace jiho-zapad). Dům je z plných cihel 45cm + 5 cm polystyren. Nad prizemim je ještě obytné podkroví kde je příjemná teplota. Kde by mohl být problém? I když bylo venku 25 stupňů tak při otevřených oknech jsem se horko těžko dostal uvnitř o stupeň víc

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Problémů může být více a na různých místech.

5cm zateplení je dnes "nic moc".

Pokud je koupelna na sever a okna jsou stará nebo "jen" s dvojsklem, pak jižní a jihozápadní strana "hřeje" a severní vychladne, to je logické. V koupelně se logicky více větrá...a možná i zdi majíá z nějakého důvodu menší tepelnou akumulaci.

A samozřejmě mohou být další problémy, které ale bez znalosti domu nelze určit.

Nicméně že by se mělo z 20°C v koupelně (zvláště při současných letních teplotách) mělo dělat drama, to zase ne...

brblis
hodnocení

Díky za odpověď. Okna jsou starší dvojskla. Je mi jasné že konkrétně tento týden žádné extra venkovní teploty nebyli ale tento jev děl i když venku bylo kolem 25 stupňů. Půl dne jsem vetral a teplota se dostala asi na 22, ovšem po večerním ochlazení a uzavření okna teplota ihned klesala k těm 20. Jsem asi zhýčkaný z paneláku. :-D Jen mě pak štve když vidím, že se kouří jen z mého komína.

Je to normální stav..

Teplý vzduch 25°C tu koupelnu (protože v noci, navečer a ráno jsou teploty ještě klidně kolem +10°C) prostě za pár hodin na více než na 20°C není schopen vyhřát. V dalších obytných místnostech větráte méně, v kuchyni vaříte (a zabytkového tepla tam je spousta) a v dalších pokojích zase několik hodin přebýváte (a jak známo, 1 osoba "produkuje" cca 60W tepelné energie).

Že jste z paneláku zhýčkaný, to také není překvapení (to většina lidí). Až Vám po první sezoně přijde faktura za elektřinu či plyn (zvláště za nové ceny), budete rád za těch 20°C...

makk
hodnocení

2x

A problémem je, že teplota klesá, nebo že se drží na 20°C? I dokonale zataplený dům (což Váš není) má tepelnou ztrátu, takže je jasné, že když je venku chladněji než uvnitř a přestanete topit, tak začne teplota klesat. U vás bude ale zásadní akumulace. Plná cihla má velmi dobrou akumulaci, takže když na hodinu zapnete topení, ohřejete vzduch na 24°C, ale teplota stěn se v podstatě nezmění. Takže po vypnutí topení vám stěny chladí. Když naopak budete topit na 24°C několik dní, tak se stěny ohřejí a po vypnutí topení se teplota udrží dlouho.

brblis
hodnocení

Drží se kolem těch 20. Večer tam před koupáním malého dítěte zapneme na pár minut přímotop aby tam bylo alespoň trochu tepleji. V zimě jsem topil většinou po příchodu z práce na těch 24 stupňů a do rána tam zůstávalo těch přijatelných 22, takže pokud se nemýlím tak by měli být stěny naakumulovane?

hodnocení

1x

To jsou normální vlastnosti cihlového rodinného domku. Cihla má velkou tepelnou kapacitu, takže změna teploty má prodlevu. Za čas se s tím zžijete. Pro přitopení na koupání je dobrý teplovzdušný ventilátor, který rychle zahřeje vzduch, takže se neztrácí tolik tepla ve stěnách.

Dobrý den!

On i šikovný a v koupelně správně umístěný infrazářič dokáže zimomřivé koupáče potěšit! :)

Osobní zkušenost s provozem koupelny na chalupě.

hodnocení

0x

Já na tom nevidím nic divného. Sám píšete, že to na venkovní teplotě téměř nezávisí, jde pouze o to, že když nárazově zatopíte, vzduch se rychle ohřeje, ale jak přestanete topit, teplota vzduchu se vrátí na 20 °C. To je přece logické, na těch 25 °C jste ohřál vzduch, ne steny,ty stěny mají velkou tepelnou kapacitu, po vypnutí topení se tak nutně teplota vzduchu postupně vrátí cca na teplotu stěn.

brblis
hodnocení

A pokud tedy zapnu topný žebřík do elektřiny a nastavím ho třeba na 22 stupňů tak postupem času bude spínat míň? Jelikož teď když toto udělám tak je schopen za den sežrat docela dost kw a při dnešních cenách... Ale pokud by tedy stačilo ohřát stěny, tak by teoreticky měl pár dní ohřívat stěny a pak už jen to co uteče přes noc když jsou nižší teploty pokud to dobře chápu.
id
Teoteticky ano, ale nesměl byste větrat, to zas budete mít plíseň. Takže prakticky NE.
Miminku půl hoďky přitopíte, dospělákovi 20 st bohatě stačí. Po vyúčtování budete mít i dítě otužilé a nebudete v květnu topit vůbec.
max2
Germani se koupali cely rok v rece. To jen Rimane zavadeli lazne. Vsak taky Germani umeli plavat, Rimane ne.
Tak jako to neumi spousta narodu u more.
V zime mam doma 16 -16,5 stupne a taky ziju.

hodnocení

0x

Dobrý den. Nijak zde nevidím, že by někdo řešil co je pod tím "přízemím". A to je také stejně důležité jako stěny a okna. Je pod koupelnou sklep, základová deska, nebo jen zásyp mezi základovými pasy? Jaká je skladba podlahy, jak je tepelně izolována, je suchá, neproniká tam ze spodu nějaká vlhkost? Není tam v tomto směru nějaký problém a "sklepní prostředí" se vám nechtěně posouvá trochu i do přízemí?

hodnocení

0x

Problém je ten, že přestanete topit! Jak jednoduché! *smich* Když přestanete, pokoje chladnou celkem logicky. A to tím více, čím je menší akumulační schopnost zdiva,podlahy, stropů,oken

brblis
hodnocení

V tom případě bych musel topit i když venku chodím v tričku a kraťasech. :)

To je u rodinného domku normální. V tričku a kraťasech jdete ven jen za sluníčka, zatímco domek tam stojí i přes noc, kdy byste tak ven nešel.

hodnocení

0x
Kde jste žil doteď, že vás takové chování staršího domu překvapuje? Do jisté míry je to i výhoda, v létě nepotřebujete klimatizaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]