Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyučtování energií

Od: lu odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Přišlo nám vyučtování za rok 2021, kde je vysoký nedoplatek za teplou vodu. Při kontrole starších vyučtování (od roku 2018, kdy jsme se nastěhovali) jsme zjistili, že spotřeba teplé vody dle vyučtování byla neúměrně nízka. Taky jsme zjistili, že nesedí číslo vodoměru z vyučtování s vodoměrem umístěným v bytě. To, že číslo nesedí jsme řešili s danou společností, která se k tomu vyjádřila ve smyslu " máte vodoměr číslo xy starý, který nebyl vyměněn za ten který máte uveden. Tento vodoměr není dálkový a odečet byl proveden manuálně. Spotřeba sedí a vodoměr načítá.”

Nyní od nás požadují zaplacení spotřeby za dobu co zde bydlíme ( od 3/2018). Chci ze zeptat, jestli musíme uhradit celou sumu zpětně, a jestli můžou požadovat zaplacení nedoplatku i když je nesrovnalost v číslech vodoměrů.

Děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lu
hodnocení

2x
Pravděpodobně to zaplatit budu muset, ale mají na tom svůj podíl viny, že to nechali 5let a najednou chtěji od nás zpětně hodně peněz. A přeplatky za teplou vodu jsme teda neměli. Vždy tam nějaká spotřeba byla, jelikož máme dva vodoměry na teplou vodu. A jenom jeden neměřil správně.
Existuje opora v zákonu co se týče promlčecí doby? Promlčecí doba je více než tři roky?

hodnocení

1x

číslo vodoměru nedělá spotřebu. Musíte zaplatit to, co jste spotřebovali.

lu
hodnocení

To síce ano, ale když nesedí čísla vodoměrů to vypadá, že v tom mají pořadny bordel a učtují nám cizí vodoměr. A další věc, zjistili to po 5letech, že vodoměr neodesíla hodnoty, je to jejich chyba, proč bychom my ted museli zpětně všechno doplácet, když to oni doteď neřešili?

petrovic

Po 5 letech? Snad se dela vyuctovani kazdy rok ne? Jak resili predchozi stavy a vyuctovani?

o zde bydlíme ( od 3/2018)

to není 5 let

lu
Ano každý rok chodí vyúčtování, v předchozích vyučtováních byla spotřeba při daném vodoměru na papíře uvedená minimalni nebo nulová. A teď na to přišli a chtěji zaplatit všechno zpětně.
Z dané společnosti uvedli, že vodoměr od roku 2017 špatně odesílál data (my jsme se nastěhovali v 2018). Proto 5let.
petrovic

Ted na to prisli... to maji blbe. Nic bych zpetne nezaplatil. Nebo jak pise Milan, zaplatit to, co jste spotrebovali. No a kdyz byla spotreba nulova, nebo temer minimalni...

To že nesedí čísla vodoměrů je dost časté, firma co mění vodoměry dodá předtištený seznam čísel vodoměrů spolu s čísly bytů ale při montáži pak berou vodoměry z krabice jak jim příjdou pod ruku takže to již nesedí s dodaným seznamem. Důležité je aby seděla spotřeba tzn. aby se neúčtovalo podle číšel ale podle čísla bytu nebo jména majitele.

krtek6

A ten fakturační vodoměr je Váš nebo jejich?

jarinek*

Jak tady píšou někteří ostatní. Máte si sledovat spotřebu. Minimálně pro info. Asi to děláte. Pokud jste něco spotřebovali, tak zaplatit. Bez ohledu na formality. Jinak to v bytovém domě zaplatí ostatní za Vás. To Vám fakt přijde OK?

kehy
hodnocení

0x
Je to ne úplně jasně napsané, ale pokud to chápu správně, přes 3 roky jste měla de facto teplou vodu skoro zdarma, než na to v r. 2022 při vyúčtování za r. 2021 přišli. Neúměrně nízkou spotřebu jste asi nezaznamenala až nyní, ale musela jste to zjistit již v r. 2019, když vám vyúčovali r. 2018 a logicky jste musela mít velký přeplatek. Měla byste férově zaplatit svojí reálnou spotřebu. Jestli 4 roky zpětně, tak to mám pocit, že min. část už je asi promlčena. Budete se muset domluvit, evidentně jste roky měla nefér výhodu, a teď vám na to přišli. Od známého vím, že něco podobného řešili, když se jedné paní netočil jeden z vodoměrů skoro pět let. Chtěli to taky celé zaplatit. Jenže paní se zabejčila a přestože dobře věděla, že vodoměr nejede, tak určitě nezaplatila celých pět let, ale snad jen nějakou úplně malou část. Čili se jí defacto všichni ostatní skládali na spotřebu, ta voda se totiž v domě spotřebovala. Od té doby jí v baráku všichni nesnáší a na schůze SVJ prý už radši vůbec nechodí. Kdyby chtěla cokoliv, na co by potřebovala souhlas ostatních majitelů, dobře ví, že s tím nemá vůbec smysl chodit. Nikdy jí nic neschválí. Čili jestli se chcete zabejčit a točit se na nějakých formalitách, abyste nemusela platit, za to co jste spotřebovala, asi můžete, ale v domě si tím naděláte pouze nepřátele. Asi by se mi nechtělo žít v baráku, kde by se na mě dívali skrz prsty, že jsem nějaká vychytralá vyžírka.

lu
hodnocení

0x
Přišla jsem si zde pro pomoc v řešení situace a ne pro citové vydírání. (i když nejsem povinná to sem vypisovat ale jsem na rodičaku, máme hypoteku a peněz navíc moc není, za mě ma na tom nedoplatku firma svůj podíl, jelikož věděla že vodoměr jim hlási chybu a neřešila to) Děkuji všem za relevantní odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]