Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastová okna - dvosjko nebo trojsklo

Od: clovicek® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den ,

v dohledné době budeme vyměňovat 6ks špaletových oken v nezatepleném baráku (zateplení v dohledné době neplánujeme). Poptal jsem již několik firem a nabídky s cenou jsou velmi podobné , do užšího výběru se dostali firmy co nabízejí okna z prvoplastu s třídou profilu A s dostupným servisem.

Součinitel prostupu tepla U je v nabídkách podle profilů a zasklení mezi 1,1 až po 0,71.

Nejsem si ale jistý jaké další parametry sledovat a jestli volit dvojsklo či trojsklo případně do dvouch místností kde je třeba tepelný komfort volit trojsklo a do dvou místností kde se prakticky netopí pouze dvojsklo.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je dobré vzít též v úvahu, že trojskla mají větší útlum zvuku.

makk

Ale také pohltí víc světla. Když máte trojskla, můžete mít kytky jedině poblíž oken. Pro většinu lidí to není zásadní problém, ale je dobré to vědět.

re4zon
Tohle je hodne, ale opravdu hodne zjednodusena informace. Skel je hromada typu a kazda slusna firma je schopna jich pouzit nekolik. Akorat se clovek musi zeptat, standardne se o tom se zakaznikem nikdo nebavi, protoze ten vetsinou sotva chape zakladni parametry jako pocet komor a skel. Vsechna skla maji ruznou kombinaci prostupnosti zvuku, uv zareni atd. Mam trojskla a svetla maji kytky dost i pet metru od nich. Mnohem vetsi roli hraje uhel dopadu svetla, barva a usporadani mistnosti...

max2
hodnocení

1x
No a ja bych ke trojsklu pridal venkovni rolety zabudovane do ramu. Na hluk perfektni, clovek spi ve tme, v lete se dum neprehriva. A hlavne jsem merenim v zime zjistil rozdil teplot +7 stupnu pred a za tou roletou. To uz Vam pekne ochlazuje okna, zvlaste za vetru.
guma

Vynikající rada. Venkovní rolety v zimě paráda. Pokud máte severní stranu, tak nejlepší jsou průhledné. Můžete mít zatáhnuté celý den v zimě.

Na sluneční stranu se nehodí, tam by vznikl skleník.

tm
hodnocení

0x

Mám zrovna objednaná okna na chalupu. Říkal jsem si - na chalupu stačí bohatě dvojskla. Když jsem zjistil, že to dělá rozdíl asi 5%, šel jsem do trojskel bez váhání! Dále jsem např. sledoval, aby to byl profil třídy A (např. profil VEKA nebo PRAMOS) a ideálně 3 těsnění.

hodnocení

Veka i Pramos sou firmy se kterýma pracuju dál , rozdíl kolem 5 procent mezi 2 a 3 sklem je , nicméně když vemu nabídku kde je nižší řada profilu v podstatě se stejnýma vlastnostma u dvojskla už to dělá kolem 25 procent

hodnocení

0x
Horší okna než dvojsklo se nedělají. Chceš si dát do baráku ty nejhorší okna co se dělají?
Vůbec nejlepší by tedy byly nový špaleťáky.

hodnocení

0x

Špaletová okna jsou dvojitá, ne? Takže 2+1 nebo třeba 2+2?

doplněno 26.05.22 13:28:

Dejte tam zase špaletová...

hodnocení

Ano , ale špatně sem to napsal špaletovky budeme vybourávat a místo toho budou jednodílná.

hodnocení

0x

Trojskla, páč nic horšího jak dvojskla již nekoupíte. Chcete ty nejhorší okna?

Tři těsnění samozřejmě.

Prvoplast? Jak to poznáte? Že to někdo napíše?

hodnocení

již v pár místostech máme stará plastová dvojskla , ale menších rozměrů také nahrazovali špaletová okna. A pořád je to o moc lepší než ty 30letý dřevěný rámy.

Nicméně půjdeme do 3skel tedy otázkou je jak moc mám řešit tu propustnost tepla.

Prvoplast jo to nepoznám teď sem si to tom četl.

To účko řešit vždy, páč taky je trojsklo, ale kvalita nikde. páč dají skla 4/10/3/10/4

Nebo i 4/16/4/16/4. Někdo dělá do pasivu 4/18/4/18/4 plněné Kryptonem.

hodnocení

0x
Ja jsem toto taky resil. Puvodne jsem chtel dvojskla, ale jak jsem zjistil, ze tam je rozdíl na baraku asi 10tisic, tak nebylo co resit. A jsem spokojeny. Rodice maji dvojskla a v zime se jim rosi. Me se rosi pouze v koupelne po sprse.

riva
hodnocení

0x

Dnes asi trojsklo. Je to hnusné, je to těžké, ale rozdíl ceny není tak velký a ceny energií rostou a porostou. Zateplení objektu by mělo následovat a proto bych okna rovnou umístil na vnější hranu domu pro snížení tepelného mostu.

Je to hnusné, je to těžké

co je hnusné a o kolik je okno těžší? Vždyť ho nikam nenosíte.

guma

Trojsklo jsou již velice těžká okna. Manipulace s nimi obtížná.

Přibližně jakou manipulaci máš na mysli? Výrobu a montáž, nebo samotné užívání?

guma, ale tak to není.

re4zon
Ale je to tak. Jedno z oken mi nebyla prvni parta vubec schopna dostat do baraku, jen samotne sklo ma 250kg. I u mensich je znatelny rozdil ve vaze kridla proti starsim dvojsklum. Sirsi a malo vysoke okno kvuli vaze napriklad nikdo neudela otvirave, jen sklopne, protoze by se kovani vyrvalo. Tam ale nevyhody konci.
guma

Trojsklo - nevýhodou však je váha, což bývá problém zvláště u velkoformátových oken. Ta jsou v dnešní době velmi oblíbená, nicméně váha je jedním z parametrů, na který je třeba myslet. Zkrátka velkoformátové okno s trojsklem nedáte všude.

Další nevýhodou trojskel může být riziko prasknutí prostředního skla vlivem nerovnoměrného zastínění. Sklo může prasknout tehdy, když je část osluněna a část zastíněna. Prostřední sklo není ochlazováno okolním vzduchem a rozdíl teploty osluněné a neosluněné části je výrazný.

zdroj sulko.cz/...

Již mnoho let dělám do dřevěných eurooken, taktéž do špaleťáků, dveří, schodišť a podobně.
Prasknout může jakékoliv sklo, nejen to prostřední.
Pokud někdo není schopen dát sklo které má něco přes dva metráky, tak ať jde na pískoviště dělat bábovičky.
Vloni jsme realizovali několik akcí, kde byly fixy 4,5 x 2,5 m. Trojskla a aby to vydrželo, tak se používají skla silná od osmi milimetrů výše. Takže samotný trojsklo má klidně 800 kg.
Ale uznávám, že někteří investoři vymýšlejí koniny a pak by se opravdu mohlo stát, že to pant neudrží. Poté nezbývá, než to investorovi rozmluvit.

jabraka*
hodnocení

0x

Největší úniky tepla z domácnosti jsou kromě stěn okny a dveřmi.Někde jsem četl statistiku,kde udávali poměr ztrátového tepla okny 10 % a stěnmi 70 ˇostatní je vliv netěsností a větrání.Nevidím důvod,kvůli ceně oken,použít v nezatepleném baráku trojskla.Ušetřit jednotky procent kvůli nákladům o desítkách procent.

JABRAKA

Jenže ono záleží, z čeho ta procenta jsou. S aktuálními cenami plynu není problém v nezatepleném domě potopit ročně 100 tisíc.
Další věc je u dvojskel riziko rosení při nízkých venkovních teplotách, hlavně při použití vnitřních žaluzií se sklo prouděním vzduchu skoro neohřívá a o to víc se rosí. Už jen z toho důvodu jsem volil trojsklo.

Jardo, promiň, ale toto je totální hloupost "poměr ztrátového tepla okny 10 % a stěnmi 70"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]