Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olej z vaření do dřezu?

Od: buli odpovědí: 18 změna:
Ahoj, jak moc velký problém je nality olej z pánve horký do dřezu?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

To nejsnažší řešení je zchlazený nalít do PET flašky a dát do učené popelnice, kterých je už všude dost. Pokud není pak do komunálního odpadu, je to stále lepší než ho lít do odpadu.

hodnocení

12x

Nikdy tuk po smažení nevylévám do odpadu, ale nalévám ho do zavařovacích flašek a když jsou plné, zavezu je ke kontejneru k tomu určenému.

jp

Olej se má lít do PET lahví, sklo může prasknout, možná je problém i při likvidaci. Já to dávám do PET lahví s širokým otvorem, od mléka a podobně. Pak vyhodím, samozřejmě do popelnice na olej.

hodnocení

8x
Problém to je, protože olej do kanalizace nepatří.
Patří do lahve a správné popelnice či sběrného dvora.

hodnocení

4x

Velký...a nečekal bych, že se na to bude někdo ptát.

Ani studený ani horký olej či tuk do kanalizace nepatří (krom spousty dalších věcí).

zolo
hodnocení

4x
U vás to asi hned problém nebude, ale vždycky si řekněte, když takovou prasečinu uděláte, jestli byste chtěl/a pracovat u vodovodů a kanalizací a ty zadělaný trubky po těchto dickheadech chodit čistit. Upřímně jsem měl za to, že strop stupidity pro vylévače oleje je do WC, ale jak vidím, dřez to ještě překoná. Když budete mít dost štěstí a budete to lít často, tak zaděláte již trubky u vás v baráku a všechny ty srajdy si vychutnáte se sousedy. Dokud totiž těmhle vylévačům netečou houna bytem, nejsou schopni pochopit, co dělají špatně. Sorry za expresivnější výrazy, ale zrovna loni nám v baráku podobné lemry, kterým nepřišlo nic závažného splachovat do záchodu vlhčené ubrousky, vložky, tampony všeho druhu a podobným shit, vyplavily sklepy. Škoda jen na vysoušení a uklízení z fondu oprav desítky tisíc + soukromé škody na majetku každého, co tam kdo měl. Takže závěrem - olej se do dřezu ani do WC neleje, stejně jako se do WC nehází nic navíc než toaletní papír. Ten kdo má vlastní dům, tak ho takový nesmysl ani nenapadne, kdo je v bytě a problém s odpady pro něj končí u dřezu či záchodové mísy, musí být evidentně poučen.

hodnocení

2x

Problém může nastat docela velký.

Třeba deformace plastového sifonu dřezu a odpadové trubky horkým olejem, sražený olej při styku se studenou vodou může odpad ucpat, případně Vás stříkající olej po styku s vodou ze sifonu opaří.

Ale taky se nemusí stát nic. Já bych to ale nezkoušel.

doplněno 26.05.22 14:45:

Před časem jsem vychladlý a přefiltrovaný olej lil do nádrže starého dieslu v poměru 1 litr oleje na 50 litrů nafty. Do současného auta bych si to už nedovolil.

Tak to já lili i bez nafty -svého času rovnou z lahve před obchodem a doma k tomu ještě přepálený.Do 1,6HDi (díky bohu bez FAP) se toto už ani trochu nehodí a DiTD (přímovstřik ale ne CR) v Premacy to nemá rád, takže přefiltrovaný v poměru cca litr nafty a litr oleje do kamarádovo chrochtáku.

jabraka*
hodnocení

1x

Potravinářské oleje je možno bez problémů spalovat.Nejsou ani nebezpečné v přírodě,dokonce sepoužívají k mazání řetězových pil.Rozhodně nepatří do kanalizačních odpadů,tam se mohou po usazení a oxidaci zpolymerovat a vytvořit nerozpustné a neodstranitelné usazeniny.

JABRAKA

makk
hodnocení

1x

Pokud byste měl tlakovou kanalizaci, tak to zalepí čerpadlo a provozovatel Vám to dá k úhradě, protože má v pokynech, že se to tam lít nesmí. Já to dělám přesně, jak bylo několikrát řečeno. To PETky a do kontejneru. Případně po přecezení možno používat jako antikorozní nátěr na zahradní nářadí.

hodnocení

0x

Možná i pár set metrů... *zmateny*

idnes.cz/...

re4zon
hodnocení

0x
Uplne stejny jako nalit ho tam studeny. Poskozeni potrubi vylucuju, protoze soudny clovek by k nemu aspon pustil vodu a ta to zchladi. Ovsem tuky ucpavaji potrubi, takze to delat jindy nez jednorazove v nouzi muze jen naprosty ignorant.

pb®
hodnocení

0x

Tuk dělá problém v čističkách. Já litry oleje po smažení nemám, takže tu trochu co zbyde, nechám zchladit a vyleju do odpadkového koše. V něm jsou papírové kapesníky, stelivo z kočičího záchůdku a vůbec různé odpadky, takže se olej vsákne a pak jde do komunálního odpadu a do spalovny. Kdybych chtěla, popelnici na kuchyňské tuky máme u kontejnerů na tříděný odpad.

hodnocení

0x

Problem to je najma daleko od vasho drezu. Vytvara to spolu s papierom a inym odpadom obrovske hrce, ktore upchavaju potrubia od d = 200mm do d = 2m. Videl som, co cistiace auto vodarni vytiahlo z potrubia pred panelakom. Tiez som zazil pivnice vytopene splaskami, ked odpadove vody neodtekali prec.

hodnocení

0x

Přes filtrační papir do kanistru a pak do auta.

jenda22

Nic hloupějšího už ani nešlo poradit. nelze takový olej přefiltrovat tak, aby tam nebyly mikročástice, které dokonale likvidují vtřikovací trysky. Už dávno se na to přišlo a vy jste se právě probudil?

hodnocení

0x
Za normálních okolností, když člověk sleje do dřezu jednu lžíci oleje z pánvičky, a pak to stejně zalije vodou se saponátem z umývání nádobí, to až takový problém není, ovšem vylít litr oleje z fritézy, to je něco jiného, to normální člověk neudělá, nesmí se to, je to bezohledné, zanáší to odpad a může to být i nebezpečné, pokud ho do výlevky nalejete horký.
zpravy.aktualne.cz/...

hodnocení

0x

Asi nebude zanedbatelné, kolik toho oleje je. Jestli z fritézy nebo z malé pánvičky, z jednoho dvou řízků. Na větší množství jsem používala skleničku třeba od jogurtu, ale teď už jsem viděla kontejner na olej. Ale tu trošku z malé pánvičky také leji do dřezu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]