Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peletový kotel, nebo tepelné čerpadlo?

Od: klepy96® odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,
Měl bych takovou prosbu. Jak by jste řešili úsporu zatepleného dvougeneracniho RD do budoucna? Topení plyn, jinak elektřina. Solární panely by eternitova střecha nejspíš neunesla a jinam než na střechu by skrze Slunce nešly dát. Rodiče bydlí dole,kde mají částečně teplo vyřešeno krbovými kamny. Nahoře jsem přemýšlel také napojit do druhého kominu krbovou vložku a přes půdu teplo rozvést do ostatních pokojů..máte nějaký nápad? Děkuji za každou radu

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nikdo z nás nemá věštecké schopnosti (alespoň si to myslím).

Já jsem téměř přesvědčen, že v dnešní době už je skoro lhostejné čím budete topit (pokud mluvíme o legálním řešení). Prostě to bude stát HODNĚ.

radeon*

To je odpověď úplně k...

To je realita.

Nemusíte s tím souhlasit, ale těžko s tím něco uděláte.

Ceny řídí někdo jiný, a odjinud...

Udělat dnes jakýkoliv ekonomický propočet a graf návratnosti na dobu delší než 3 měsíce prakticky nelze.

hodnocení

5x

Martine- přesně tak. Já na podobné dotazy říkám..."jsem schopen to posoudit technicky, ekonomicky, ale NEJSEM schopen to posoudit POLITICKY"... a to je ten hlavní kámen úrazu

jenda22
hodnocení

3x

Tepelné čerpadlo? Podle dnešních info ČEZ bude sazba D57d u nefixovaných tarifů 7,11 Kč za 1kWh. V mrazech slavné Mitsubushi Zubadan 8kW potřebuje kolem 30-40 kWh za 24 hod. V dobrém případě. K tomu TUV a je vymalováno. Takže topit TČ a být střední třída = ekonomická sebevražda. To nemluvě o ceně pořízení už přes 260000 Kč. Pokud je to na úvěr... Znamená to tedy, že i když jsou pelety už kolem 10 Kč, kotel v automatu pořídíte už za 60000, k tomu vnější komín za cca 25000 Kč.

Pořízení TČ už začíná být trapná fraška. Solární panely střecha unese, k ničemu vám ale v zimě nebude. To je opět jedna ze lží veřejně a beztrestně šířených. Stejně tak návratnost TČ. Ani omylem. A jsou někteří, co tvrdí opak. Když už TČ mají, musí ho propagovat, co jiného. Ať se napálí i jiní...

V horním patře můžete udělat rozvod vody pro radiátory a pohánět jednotně krbovými peletovými kamny. Rozhodně nerozvádějte teplý vzduch, to je k ničemu. Počítejte z potřebou tepla pro celý dům v mrazech kolem 100 kW. Někdo má 1kWh z plynu už za 5 Kč, elektřina za 5,20 nejméně a po fixaci těch7,11 Kč ci možná více.1kg pelet má asi 4,5 kW, tak si to spočtěte.

Tak dobře, občas si spolu nerozumíme..
Na úvod tedy musím napsat, že TČ není vhodné pro každý dům, ani pro každou topnou soustavu, ani pro všechny styly vytápění.
Za minulý rok nás vytápění domu s TČ Mitsubishi Zubadan (Vámi zmiňovaného výkonu 8kW) stálo 12950Kč. Pokud bude kWh elektřiny stát 7,11Kč, pak by to bylo cca 24000Kč ročně. V peletkách by to bylo (pokud dobře počítám) 30000Kč.
Nekomentuji, jen konstatuji.
jenda22
Je nekdo dalsi, kdo nahradil plynovy kotel TČ a vytapel za ty penize co oan Cakl? Ani jeden navrh TČ pro muj barak nenavrhoval nic financne rozumneho. Tak pro koho proboha TČ je? Vsude plno kecu o navratnosti, coz je naprosta hovadina, vy zase uvadite vypocty. A za tyden se zvedla cena TČ o asi 15000 Kc . Zadal jsem dalsi poptavku a uz je to 290000 Kc a o spotrebe el. se ani nechteji bavit.
To je jak Čez. Je to cisty vyvozce ale ceny maji jak kdyby energii kupovali na trhu. Same lzi.
Za týden se zvedla cena TČ o 15000Kč..
No ano, to je bohužel možné.
Jenže fakt je, že se zvedla (a zvedá) cena úplně všeho, včetně kotlů na peletky a dřevo..
To co jsem si kupoval před týdnem v Lidlu za 79,90Kč, tak tento týden je za 99,90Kč.
Snad žádná stavební firma Vám dnes nebude držet pevnou cenu stavby, bez inflačních doložek.
Máme na stole dvě relativně velké stavby, jedna za 150mil.Kč, druhá za 500mil.Kč. Musím se investora zeptat, jakou smlouvu má se stavební firmou. Reálně si to vůbec nedokážu představit, že do toho někdo půjde s pevnou cenou.
Na trhu chybí spousta dříve "běžných" položek a poptávka je obrovská.

hodnocení

2x

V současné době je podle mne hloupost toto nějak řešit. Vzhledem k tomu, že je to velice "akční" záležitost, tak co se týká TČ nejsou "kapacity". Solár je na topení nepoužitelný, ten pouze na úsporu elektřiny a ohřev TUV a to spíše pouze v létě, Co se týká peletek, vzhledem k nárůstu uživatelů už šla jejich cena (media) skoro o 100 % nahoru.

Takže. Pokud topíš plynem, řešil bych v současnosti opravdu patro zatím pouze doplněním krbovými kamny s případným propojením rozvodu tepla (pokud bude jednoduché) do potřebných místností a dostatečnou zásobou dřeva. A jak se vyvine situace s plynem a elektřinou, zatím bych počkal až jak se situace "vyvrbí".

Případně, pokud není problém s obsluhou a skladováním, výhledově spíše osadit kotel na dřevo. Je to sice pracnější, ale zatím to vychází nejlevněji a je předpoklad, že dřeva zatím bude dost a není nutno spoléhat na trvalé dodávky plynu a elektřiny.:)

"...zatím to vychází nejlevněji a je předpoklad, že dřeva zatím bude dost..."

I cena dřeva jde nahoru. A pokud začnou všichni topit dřevem, nebude za 1/2 roku v republice ani poleno. :(

jendad

je
hodnocení

2x

Já bych koupil TČ od TNG-AIR (zatopime.cz). Máme 19kw za 220k. Nechci jim dělat reklamu, ale když jsem porovnával nabídky (což mi zabralo půl roku) tak jejich je nejlepší a přitom kvalitní čerpadlo. A záruku mám 9 let. Přitom návratnost pro náš dům s 12kw ztrátou a původníma cenama plynu a elektřiny a započítání 3% průměrné inflace byla 7 let. Teď by byla návratnost určitě kratší třeba i 5 let.

Jedině TČ a odpůrců si nevšímejte. Ptejte se těch co již TČ mají. Pokud nemají nějaký šit čerpadlo, tak to určitě potvrdí.

je

Ještě k solárním panelům. Ty jsem také dlouho chtěl ale například pro náš dům byla návratnost při původních cenách elektřiny 36 let. dokonce i jeden z prodejců mi říkal že je blbý když to řekne, ale že to pro nás nemá smysl. Je tam hodně důležité jakou máte celkovou spotřebu a na TČ je to na nic, protože když je zima tak panely prakticky nic nevyrobí (viz například videa amperák na youtube). Jedíné co trochu dává smysl je uzavřený okruh jen pro ohřev TUV v bojleru přes solar. V dnešních cenách by tam návratnost kolem pěti let již asi byla.

radeon*
hodnocení

0x

Zjistil bych si ty solární panely.

Jaký máš rozpočet?

Co bude s těma solárama dělat? V létě ohřeje trochu vody a v zimě stejně bude brát ze sítě.

jenda22
Zapomente na vytápění solary. To je lez a nikdo neni za ni trestan!

hodnocení

0x
Myslim si ze rozhodne neni od vezi mit zalohu ve forme krbu. Vzdycky se tam da neco nahazet, at uz vetve ze zahrady, klasicke drevo, pripadne brikety. Idealni na prechodna obdobi. A co jako hlavni zdroj je loterie a neveril bych nikomu a nicemu. Cez oznamil, ze lidu, kteri budou chtit fixovat od leta se pekne prohnou. S plynem taky buh vi jak to bude. Chteji nakupovat ze spotu, tim padem vy si priplatite a urciti vykukovr zbohatnou

tampa*
hodnocení

0x
Odpověď je alespoň pro mě velmi jednoduchá jelikož mám taky kotel na pelety a ne za malé peníze a dnes je cena pelet příšerná , tak rozhodně tepelné čerpadlo samozřejmě je nutné brát v úvahu pořizovací náklady , režijní náklady a náklady na servis
jenda22
Vcerejsi zverejnena cena el. CEZ 11Kc ukazuje, jak to bude i u jinych dodavatelu. Ani drahe pelety nejsou tak drahe jako vse kolem TC. Proste bude navrat do dob hospodarske krize . Nebude se topit, temer svitit. To je asi pravdepodobne. S tom prijdou nepokoje, mozna obcanska valka. To je budoucnost.

Vy jste strašně negativní člověk věčně se vším nespokojený a na vše nadávající.Mám pocit že Vám neustálé burcování,strašení o diskutování o zdražování dělá dobře...cítím to i přes monitor

jendad
To ke nesmysl. Příjmové nůžky se rozevíraji a tedy asi ta nižší třída bude žít v bídě. Ale je tady velká vrstva lidí co mají dost velké příjmy a ti budou stále utrácet. Stačí se podívat na silnice. Firmy , podnikatelé a horních 10% nemají za co utrácet. Čekací doba na auta je už 1.5 roku. Takže peněz je dost , ale má je jen určitá skupina lidí.
jenda22
To je super, ukazte mi nejakou pozitivní vec. Nejste nejaka zvlastni? Budu si lhat do vlastni kapsy jako vy? Uz davno jsem psal a cenach el. v budoucnu a je to tady. Zijeme v krute realite a ta bude stale horsi. To je skutecnost. I diky naivite nekterych ctenarek...

Nejlepším řešením, místo realizace výměny kotlů na různá média, by byla výměna současné vlády, která nemá zájem na tom, aby bylo něco levné. Přestože by mohla, zejména ve věci elektrické energie, kterou levně vyrábíme, pak prodáme na západ na burzu a z ní pak draho nakoupíme, provést snadno a bez problémů, jako většinový vlastník ČEZu účinný zásah a tomuto zabránit. Ale ze všeho a ze vzrůstajících cen, jim plynou zvýšené příjmy do státního rozpočtu a že to zaplatí lidé (a nejen ti majetní) jim je absolutně u pr...! Podle mne jde o "nenásilnou" měnovou reformu, kdy jde o snahu vlády co nejvíce peněz z lidí dostat a to jakýmkoliv způsobem. Hlavně nás musí přesvědčit, že je to vše správné a musíme se s tím smířit.*zed*

riva
hodnocení

0x

Perspektivně nic. Snad se odstěhovat daleko od evropských politiků. Krátkodobě kamínka ve kterých v případě potřeby spálíte vše hořlavé. Může se hodit i běžná split klimatizace, která v přechodném období místnost vyhřeje.

kejki
hodnocení

0x

Teplovzdušný rozvod je neštěstí, to už kupte kamna s výměníkem a připojte do okruhu plynového topení. Na tepelné čerpadlo se čeká do prosince a pokud nemáte fixovanou tepelnou sazbu, budete uzavírat novou smlouvu za nové ceny. Topíme v polovině domu splitovou klimatizací(2 ks) a pořád to spotřebuje třetinu proti přímotopu. Všichni, co se rozčilují nad cenou TČ by si mohli všimnout, že kotle už taky nestojí 20 tisíc.

je
26.05.22 10:46

.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]