Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závit 6/4 přeříznout na M48x2

Od: beda odpovědí: 12 změna:

Tři mosazné kontramatky, výška 6mm, sou tam asi tři závity, proříznout závitníkem M48x2, hledám závitník nebo machra.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vyrob ty kontramatky raději znovu a se správným závitem.

Závit 6/4" má velký průměr 47,8mm a stoupání 2,3mm. Takže do šesti milimetrů se ti vejde maximálně 2,6 závitu.

Když to začneš přeřezávat na skoro stejný prměr a menší stoupání, tak ti tam zůstane část prvního závitu a zbytek odebere pryč závitník. Takže ve výsledku budeš mít matici se sotva jedním závitem a ta toho moc nezajistí.

beda
hodnocení

Matky sem koupil za babku hotové, výroba nepřipadá v úvahu (ani material, ani soustruh, ani závitník). Když se snažím matku našroubovat na M48, tak moc nechybí aby se podařilo, takže se mi nezdá, že by to závitník tak voholil, asi tam budou nějaké vůle i když počítáte určitě správně.

hodnocení

0x
Použil bych soustružníka na nové výrobky, bylo by to jistější (na pouhé TŘI závity)
doplněno 24.05.22 15:38: Podívejte na ceny, zde jeden z levnějších kovetools.com/...
doplněno 24.05.22 17:52: A matice musí být mosazné? Pozinkované nestačí? Ale je tu další problém, běžná M48 má stoupání 5mm... m.valentazt.cz/... takže jedině někoho, kdo má závitník M48x5...
beda
hodnocení

Ano matice musí být mosazné, matice M48 mají stoupání také 1,5 nebo 3 nebo vašich 5 ale také 2, jen tak pro zajímavost stoupání je rozměr mezi vrcholy závitů, proto se divím, že mi doporučujete zrovna 5? V každém případě mi impnuje váš zájem, je to milé.

Teď vidím, že jsem napsal blbost, závitník M48X5 a myslel jsem M48x2, moje chyba... Znám závity s různými průměry a různým stoupáním, jen jsem konstatoval, že u běžného závitu M48 je stoupání 5mm; vy máte závit jemnější a matice s tímto stoupáním už nejsou tak rozšířené, někteří jim říkají "speciální nebo jen jemný závit". Závitník z Číny za 2k je na 3 matice neprůchodný m.pl.aliexpress.com/... jedině strojírenská firma může tento rozměr mít. Osobně bych si to udělal na soustruhu... stačí malý stolní...
Možná nepatřičná otázka, ale k čemu to je?

jabraka*
hodnocení

0x

Právě kontramatka má mít zajišťující funkci.Pokud nebude držet,pak je nebezpečí i selhání pevnosti celeého spoje.

JB

beda
hodnocení

Hm, to je chytrý ale matku mi to bohužel našroubovat nepomůže.

Všichni se ti tady snažíme naznačit správnou cestu.

Ale pokud ti jde pouze o našroubování matky na šroub, tak si vem kvalitní očkový klíč s velikostí sestihranu tvojí matice a na ten klíč nasaď třeba dvoumetrovou trubku. Takovým způsobem to našroubuješ určitě. Přitom zprasíš jak matici tak šroub a budeš to moct zahodit celý.

beda
hodnocení

Naznačit správnou cestu, připadám si jak v kostele. Čekal sem spíš něco jako: mám závitník, můžeme to zkusit, nebo přetočím ti to na soustruhu no problem atd, atd...

asd1

Problém není přetočit závit, ale to že vymýšlíš kokotinu jen proto že jsi levně sehnal nepoužitelnej bazmek a přesto ho chceš použít. Jak Slavnosti sněženek a Hanzlík s levejma holinkama - sice se v tom nedá chodit, ale bylo to levný *smich*

Není problém přetočit to na soustruhu nebo si vyrobit závitník ze šroubu a projet to tim, ale celý to je nesmysl už od začátku.

chtělo by to znát konkrétní použití, možná by se dalo najít použitelné řečení za rozumnou cenu...

beda
hodnocení

No konečně asd1, já to věděl jak si člověk nedupne a nezařve, tak z nich nic nevypadne "závitník ze šroubu", to je přesně vono. Kousek 6/4" trubky, vočko má každej vrátnej, geniální ! To ses nemoh vozvat dřív, ale tu kravinu s tím Hanzlíkem smi přípomínat nemusel. Takže díky všem problém vyřešen. asd1 pálí ti to, seš fakt dobrej, co vlastně děláš a souhlasíš s tím, že kokot jeten co zaplavil trh závitama mezi kterejma je rozdíl 0,3mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]