Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se likviduje eternit?

Od: eternit odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.

budu likvidovat eternitovou střechu od přístřešku na dřevo (přijede odborná firma).

Tak si pokládam otázku jak probíhá recyklace, co s tím budou dělat?

Děkuji za osvětu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

6x

Osobně jsem přesvědčen,že ukožit ho do zavážky nic nebrání.Nebezpečnost tkví pouze v polétavém prachu,který se z něj při drcení uvol%nuje.Jediná možnost,aby se vyhovělo přebujelým předpisům,je,uložit ko hluboko do země..Zkrátka-zavážka.Pokud to zadáte firmě,připravte si na to balík.

JABRAKA

hodnocení

4x
Nerecikluje se. Odvezou ho na skládku a vám pošlou tučnou fakturu.

makk
hodnocení

2x

Eternit = azbest. Pokud je to menší přístřešek, uděláte nejlépe, když to odvezete do sběrného dvora sám. Když platíte komunální odpad, máte v tom i uložení odpadu na sběrném dvoře, ale u eternitu to je jen do určitého množství. Když to bude likvidovat firma, tak by měla přístřešek zabalit do igelitu, ve skafandrech sundat krytinu a odvézt do sběrného dvora, kde za to ale firma platí. Tedy poměrně drahá legrace.

Jinak azbest jsme léta vesele dýchali a nic se nedělo (dřív měla všechna auta brzdové a spojkové obložení z azbestu). Nebezpečné je jen dýchání prachu z azbestu a opravdu problém byl u lidí, kteří dělali ve výrobě (celý život byli v tom prachu a ve vysoké koncentraci). Teď se z toho dělá naopak zbytečně "strašák". Azbest na střeše vůbec ničemu nevadí a pokud ho zakopete, tak to sice udělat nesmíte, ale pro životní prostředí to není nebezpečné

Mimochodem, ani u lidí z výroby výskyt rakoviny plic nevybočoval výrazně z průměru.

jabraka*

Protože bydlím nedaleko od Eternitových Závodů,vím že tam byl i dříve dosti vysoký výskyt plicních chorob,(silikoza)

ale rakovina byla na úrovni ostatního obyvatelstva ve městě.

jB

makk

Každopádně si myslím, že se z azbestu dělá zbytečný strašák. Dýchat ten prach asi není totéž, co lázeňský pobyt, ale ty předpisy pro likvidaci jsou podle mě přehnané.

srandao1
hodnocení

2x
Zdravím
Ve zběrném dvoře etrnitové vlnovce,šablony neberou.
Musí se to odvézt do specializované sběrny.jsem s prahy-východ a odkazovali mě do prahy malešic.nevím už adresu.za patnact metru2.chteli asi 2.500.-(je to podle váhy+-)
Takže jsem to zakopal skoro 2.metry hluboko a založil na tom kompost.

jm
hodnocení

2x
Když mi bylo 10 let, pomáhal jsem likvidovat eternit na smeťáku. Udělali jsme s klukama táborák, našli pár sprejů-libarů. Na oheň se dal eternit ... Schovali jsme se za nějaký keř nebo kopeček 15-20 metrů daleko. Kousky eternitu létaly i 30 metrů daleko, takže byla sranda, když se kousky zapichly vedle nás...
Tento způsob likvidace ale rozhodně nedoporučuji!

krtek6
hodnocení

2x

co s tím budou dělat není váš problém...ale jejich

hodnocení

1x

Spravny postup, ten si odsledujte, nech neplatite zbytocne drahe peniaze sa slendrian :

- postrek cimsi ako lepidlo na zamedzenie uvolnovania vlakien

- opatrna demontaz, ziadne hadzanie z 5m na korbu auta

- zabalenie do folie

- odvoz na skladku, kde sa to hned zasypat zeminou

Recyklacia sa nekona. Nebezpecne je, ked je to mechanicky namahane (brusenie, vrtanie ...) a uvolnuju sa vlakna. Pochovane v zemi to nicomu neskodi.

nevymekni
hodnocení

0x

Znamy jako mlady pracoval jako svarec, nektere svary, ktere mely chladnout pomalu obalovali azbestovým hadrem, z toho se doslova prasilo, ted je mu pres 60, ma jiste respiracni potize, doktori ho sleduji ale funguje normalne. Co ten toho musel nadychat.

hodnocení

0x
To bude sakra drahá sranda. Navíc zcela zbytečná.

asd1
hodnocení

0x

Naházej to na valník/ do kontejneru, odvezou na skládku kde to vysypou a tobě vyúčtujou "odbornou likvidaci" *smich*

Legálně spešl firma ve skafandrech, postřik lepidlam, opatrné zabalení.. V praxi vadí jen prach při broušení apod. a to ještě jen teoreticky (silikóza, možný karcinogen), takže když se to uloží do díry a zahrne tak to nijak neškodí..

hodnocení

0x

Nevím kolik toho budeš mít na vyhození.

Ale běžně to lidi přidávají do komunálního odpadu.

Ikdyž se to nesmí.

Samozřejmě něco jiného je , když je to z celé střechy baráku.

Ale menší množství bych neřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]