Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demontáž staré kliky

Od: melman odpovědí: 13 změna:

Zdravím, rád bych renovoval dveře fólií a namontováním nových klik, bohužel se mi nedaří staré kliky demontovat. Pro nové dveře se teď nerozhoduji a chci pro dočasné řešení alespoň renovovat. Povolil jsem pouze čtyři šrouby (na obrázku zvýrazněné modře), ale bohužel se mi nedaří vlastní kliku sundat pro cosi držící vlastní kliku (červeně zvýrazněno). Stačilo by to něčím tenčím a kladivem vyklepnout, nebo se musí sundat kompletně vše i se zámkem? Další dotaz by byl, jestli bude stačit koupit obyčejnou novou kliku a bez problémů namontovat, nebo mám prostě smolíka, protože je to už historie dnes nepoužíváná? Jsem mladší ročník, takže s tímto nemám zkušenost. Předem mnohokrát děkuji za vaše odpovědi.

Demontáž staré kliky
Demontáž staré kliky #2
Demontáž staré kliky #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tam bývaly tenké hřebíčky, které zapadaly do zářezů z protikusu kliky...v tom červeném kolečku. Buď se vám podaří hřebíček vytlačit zezdola (u některých klik tam byla dírka), nebo se snažit vydolovat hřebík za hlavičku. A nová klika je běžně k dostání...Tlačit zezdola nesmíte špičatým předmětem, jedině s rovným koncem

nov

Jediná správná odpověď. *palec*

makk
hodnocení

4x

Než vezmete kladivo, zkuste malý šroubovák, u některých klik jsou to malé červíky, ale jsou dva, v jedné klice je shora a v druhé zespod (obě kliky jsou stejné, tak jeden vychází dolů). Po povolení by měli jít kliky snadno sundat. Pokud vše selže, tak jedním kladivem podložit kliku a druhým do ní praštit shora, bakelit je křehký, opadá a pak jen vytáhnete zbytky.

makk - "bakelit je křehký, opadá "

Už jste někdy zkoušel rozbít kus bakelitu silnějšího než 2 cm? Ono to zas tak snadno nejde. Zvlášť, když ho nemůžete pevně podložit (sebevětší kladivo, držené v ruce moc nepomůže).

makk

Ano, shodou okolností jsem nedávno takto "sundával" zarezlou bakelitovou kliku na venkovní brance. Nebyl to vůbec žádný problém, jedna rána a zůstal tam jen malý zbytek, na který stačila druhá rána.

Na venkovní brance...venku na slunci degraduje i bakelit, pak to jde. Ale doma to je horší...

Také myslím, že to drží na červíčka, kterého je nutno povolit šroubovákem.

hodnocení

3x

Vyťukneš odspodu ten červený šteft a pakpujde klika sundat. Někdy bývá na obou stranách dveří.

hodnocení

1x

Někdy stačí dveře vysadit a otočit o 180 ° - hore nohama - ten štěftík vypadne sám případně s minimální námahou - zakvedlat klikou, poklepat.

hodnocení

0x

hřebík v klice vyrazíte nejlépe průbojníkem

Demontáž staré kliky #4
edudant
No, tak to určitě. Milimetrovy šteftik 5 mm prubojnikem. Normálně vezměte 1 mm hřebíček, pilnikem opilujte špičku do rovné plošky a zespodu malým kladivkem a tím upraveným hřebíčkem (ten držte kleštičkami) pomalu zespodu šteftik vyťukejte. Nic to není.

danecek*
hodnocení

0x

Až ztratíš trpělivost, vem dvě kladiva a zkus bakelit rozbít, ale opatrně, ať si nepoškodíš dveře. Nebo to prostě přes tu díru rozřízni. Kliku včetně kování stejně budeš kupovat nové.

melman
hodnocení

0x
Všem mnohokrát děkuji za odpověď a ochotu. Dnes se do toho pustím.!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]