Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praní bez prášku

Od: delina® odpovědí: 11 změna:

Mám problém s výběrem pracího prášku. Tide, na který jsme byli zvyklí, se už nevyrábí.Vzhledem k alergii v rodině se špatně hledá nový /zkouška pokus/ a navíc nám vadí, že většina z nich vlezle voní, případné použití deodorantu je pak problém. Nejraději bych vůbec prášek nepoužívala, máte někdo takvé zkušenosti?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Někdo používá mýdlové ořechy, jiný doma vyrobený mýdlový sliz. Každopádně pracího prášku stačí dávat mnohem méně, než doporučuje výrobce. Pokud máte pocit, že se prádlo dobře nevypere, třeba dětské ponožky bývají hodně výživné, lze je odmočit, jako se to dělávalo kdysi. Pro lepší vymáchání prášku je dobré přidat místo aviváže ocet, lépe se pak vypláchne prací prostředek. Nebo po vyprání spustit ještě další máchání. A samozřejmě vůbec nepoužívat aviváž.

hodnocení

4x

Mladá měla nějakou dobu prací "kaštany", ale odešla od toho nápadu. Prostředky na praní miminkovského prádla? nebo v sodě? A co prastaré Hanka, nastrouhané mýdlo s jelenem nebo Hellada atd? Ty jsou stále v prodeji, ale netuším, zda není použito jiných prostředků.

hodnocení

3x

Aky je problem nastavit na pracke doplnkove plachanie v cistej vode a odstredovanie? Pranie bez prasku alebo z tzv orechom nefunguje, mnoho necistot je nutne rozpustit enzymom obsiahnutym v pracom prasku, napriklad skroby z jedla. Na mastnotu je zase nutny anionovy tenzid.

hodnocení

1x
Máte představu na jaké složky prášku je alergie?
Najděte si složení tide, podle toho vybírejte nový, výrobci mají povinnost uvádět složení a vy musíte číst.
Můžete si i doma vyrobit prací prášek z komponentů které budou vyhovovat.
Mně vozí známá prací gel z německa z lidlu, to je úplně něco jiného než koupíte v česku.

tyler
hodnocení

1x

Na prací prášky a aviváže jsem alergický už nějakou dobu (ve smyslu takovém, že když je cítím, začíná mi stoupat tlak a mám jednoduše nervy, že bych dokázal něco rozbít, opravdu stačí jen závan toho smradu a jsem nepříčetný), jak říkáte, ten jejich smrad může být velice vlezlý. Osvědčilo se mi používat jádrové mýdlo, klidně i tekutý gel, jmenuje se to Jelen. Samozřejmě, není to tak silný sajrajt, takže třeba zaschlá krev občas nejde dolů, ale pokud na daný kousek prádla nanesete trochu toho gelu ihned, nebyl problém.

Vůně po vyprání je taková neutrální, takže se moc nehádá s jinými vůněmi.

Hlavně pak člověk nemá na zádech pěnu, když se v takovém prádle zpotí.

Nebo mu nesmrdí ruce půl dne, protože na to prádlo musel sahat.

klara*
hodnocení

0x
Dobrý den, já používám prací prostředky od Feeleco. Je to teda dražší než klasický prací prostředky, ale jsem s nim spokojená. Je bez parfemace a antialergenní.

hodnocení

0x

Nebylo by lepší zlepšit kvalitu praní? Před praním prádlo na 8 hodin namočit do Nama, pračku připojit na teplou vodu, zvýšit hladinu a opakovat máchání. Když v prádle žádný prášek nezůstane, tak nemůže způsobit alergickou reakci. Moderní A+++++ pračky jsou poukázkou na kožní samy o sobě.

"Moderní A+++++ pračky jsou poukázkou na kožní samy o sobě."

To máte pravdu. Hlavně, že vyperete (a vymácháte) v několika málo litrech vody ale nikoho už nezajímá, že o to koncentrovanější chemii pak vypouštíte do kanálu. Že značná část agresivní chemie zůstane v prádle už není podstatné.

Jenže - prát v dnešní době způsobem před 1. republikou už jaksi ani nejde. Pračky si do svých programů nechají kecat jen výjimečně, namáčet prádlo den dopředu není kde a není na to ani čas. Připojení pračky na teplou vodu málokterá pračka umožní. Takže používat valchu a "mýdlo s jelenem" (stále se vyrábí)? Máchat v potoce a bělit na sluníčku?

Hlada,která pračka umí připojení na teplou vodu, která umí zvýšit hladinu vody?

Jakoukoli pračku je možné připojit na teplou vodu. Pochopitelně nemůže být teplejší než nejnižší teplota praní. Výrazně zlepší máchání. V bytě s dálkovým ohřevem jsem ji připojil na baterii místo výtoku, v domku s karmou jsem pod umyvadlo dal na teplou odbočovací ventil. Na každém hladinovém spínači, s kterým jsem se setkal, bylo možné nastavit vyšší hladiny.

Takže rozebrat pračku, najít hladinový ventil a poštelovat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]