Plyn a elektřinu nám odečítají 1x ročně, stejně tak je i vyúčtování. Jak v dnešní době skokového zdražování energií poskytovatel vypočítá, kolik energií jsme spotřebovali ještě za starou cenu a kolik po navýšení ceny? Neměli bychom zažádat o mimořádný odečet a vyúčování před přechodem na vyšší cenu, aby se platilo za draho jen opravdu spotřebované množství a ne nějaký odhad?
Mimořádné vyúčtování je spíše zbytečné (nevím jistě, jestli dokonce není někde i zpoplatněné), ale rozhodně doporučuji zaslat včas samoodečet z důvodu změny ceny. Když to neuděláte, hodí vám to odhadem. Pak, pokud to nesouhlasí, a máte nějaký důkaz (ideálně fotku elektroměru/plynoměru ke konkrétnímu dni) můžete reklamovat. Většinou to samozřejmě nesouhlasí, protože jejich "odborný odhad" je vždy takový, že spotřebu za levno podhodnotí a spotřebu za draho nadhodnotí. Užili jsme si s tím mnoho při změně dodavatele a nekonečná martiria při reklamacích. Některé firmy (např. PRE) jsou až taková hovada, že jsou schopny takhle chybně odhadnout a "prohádat" i pár Megawatt (samo, že v jejich prospěch). Takže vřele doporučuji si hlídat svojí spotřebu a nespoléhat na jejich odhady. Z odhadů dodavatele jsem již dokonale vyléčen a vždy, když je změna ceny, sděluji kontrolní samoodečet z důvodu změny ceny.
Pokud se nemýlím tak se energetici v rámci současných digitálních elektroměrů mohou prakticky odkudkoliv podívat nejen na aktuální i historicky natočené kWh, ale i třeba okamžitou spotřebu na každé fázi. Vědí tedy všechno online a hned. Jakýkoliv meziodečet, samoodečet, kontrolní odečet atd. je bezpředmětný.
Neznám vašeho distributora; tři velcí mají na svých stránkách možnost samoodečtu, pokud se zaregistrujete... třeba ČEZ cas.cez.cz/... a napíšete současný stav, bude to přesnější, než jen odhad; bude to skutečnost, kterou berou při vyúčtování v potaz. Ale nemůžete tam nahlásit vyšší stav počítadla, než máte (někteří chytráci by napsali třeba o 50% více, aby ušetřili) Musí to aspoň trochu souhlasit s odhadem... doplněno 22.05.22 19:49:
Samoodečet jsem nehlásil - nedostal jsem výzvu jako dříve. Při vyúčtování stav při zdražení celkem souhlasil (dle mých poznámek). Ale při vyúčtování mi neodečetli DPH za listopad a prosinec. V debatě v TV nějaký politik napadal Wolfovou za to, kdo si neprovedl samoodečet, nebude mít úlevu DPH. Jak to máte vy?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.