Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mimořádný odečetet před zdražením energií

Od: pb® odpovědí: 11 změna:
Plyn a elektřinu nám odečítají 1x ročně, stejně tak je i vyúčtování. Jak v dnešní době skokového zdražování energií poskytovatel vypočítá, kolik energií jsme spotřebovali ještě za starou cenu a kolik po navýšení ceny? Neměli bychom zažádat o mimořádný odečet a vyúčování před přechodem na vyšší cenu, aby se platilo za draho jen opravdu spotřebované množství a ne nějaký odhad?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dělají to odhadem, podle situace z historie. je to i napsáno ve vyúčtování. Nebo si uděláte samoodečet a oznámíte jim to.

merq
hodnocení

2x
Mimořádné vyúčtování je spíše zbytečné (nevím jistě, jestli dokonce není někde i zpoplatněné), ale rozhodně doporučuji zaslat včas samoodečet z důvodu změny ceny. Když to neuděláte, hodí vám to odhadem. Pak, pokud to nesouhlasí, a máte nějaký důkaz (ideálně fotku elektroměru/plynoměru ke konkrétnímu dni) můžete reklamovat. Většinou to samozřejmě nesouhlasí, protože jejich "odborný odhad" je vždy takový, že spotřebu za levno podhodnotí a spotřebu za draho nadhodnotí. Užili jsme si s tím mnoho při změně dodavatele a nekonečná martiria při reklamacích. Některé firmy (např. PRE) jsou až taková hovada, že jsou schopny takhle chybně odhadnout a "prohádat" i pár Megawatt (samo, že v jejich prospěch). Takže vřele doporučuji si hlídat svojí spotřebu a nespoléhat na jejich odhady. Z odhadů dodavatele jsem již dokonale vyléčen a vždy, když je změna ceny, sděluji kontrolní samoodečet z důvodu změny ceny.

smode2
hodnocení

1x
Pokud se nemýlím tak se energetici v rámci současných digitálních elektroměrů mohou prakticky odkudkoliv podívat nejen na aktuální i historicky natočené kWh, ale i třeba okamžitou spotřebu na každé fázi. Vědí tedy všechno online a hned. Jakýkoliv meziodečet, samoodečet, kontrolní odečet atd. je bezpředmětný.
Takové elektroměry má zatím naprosté minimum domácností.

Přesně tak, hudba budoucnosti,,,, snad

hodnocení

0x
Neznám vašeho distributora; tři velcí mají na svých stránkách možnost samoodečtu, pokud se zaregistrujete... třeba ČEZ cas.cez.cz/... a napíšete současný stav, bude to přesnější, než jen odhad; bude to skutečnost, kterou berou při vyúčtování v potaz. Ale nemůžete tam nahlásit vyšší stav počítadla, než máte (někteří chytráci by napsali třeba o 50% více, aby ušetřili) Musí to aspoň trochu souhlasit s odhadem...
doplněno 22.05.22 19:49:

K samoodečtům , výhody, nevýhody...

pb®
hodnocení

Otázka nezní jak na samoodečet, ale jestli samoodečet před zdražením ano či ne.
Právě proto doporučuji samoodečet... A mimořádně vyúčtování? Je v ceně nebo zpoplatněné? To jsem ještě nepotřeboval...

hodnocení

0x
Přesně tak, dělají to odhadem. Pokud si zapusujete každý měsíc, můžete reklamovat. Já posílám přes apku samoodecet.

hodnocení

0x

Samoodečet jsem nehlásil - nedostal jsem výzvu jako dříve. Při vyúčtování stav při zdražení celkem souhlasil (dle mých poznámek). Ale při vyúčtování mi neodečetli DPH za listopad a prosinec. V debatě v TV nějaký politik napadal Wolfovou za to, kdo si neprovedl samoodečet, nebude mít úlevu DPH. Jak to máte vy?

Juro, taky jsem to sledoval, a slib, že dva měsíce bude energie bez DPH bylo hezké, ale nedotažené, takže většina lidí nemá žádnou slevu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]