Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprýskání barvy wapkou

Od: tlakac odpovědí: 3 změna:

Ahoj vespolek, mám doma dvě staré dílenské plechové skříně se zásuvkami, u kterých se na mnoha místech (včetně šuplíků) odlupuje barva, pod kterou je mírná rez. Barvu chci tedy odstranit, rezavá místa obrousit a skříňky stříknout jinou barvou.
Protože s vysokotlakými myčkami nemám vůbec zkušenosti, tak se chci zeptat: v zájmu urychlení práce bych chtěl zkusit odlupující se místa "oprýskat" wapkou. Je to reálné, resp. účinné?
Přesné parametry wapky neznám, půjčoval by mi ji soused. Je to nějaká normální hobby wapka, takže její tlak nebude, jako u profi myček. Říkal, že k ní má jakousi trysku, co se točí (tedy točí se ten paprsek vody), ale že prý má v příslušenství i rotující kartáč. Nemáte vyzkoušeno, co je účinější. Chápu, že nejlepší bude to na místě odzkoušet, ale alespoň už budeu předem mít nějaké informace.
Díky moc za Vaše zkušenosti.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
No tak to, co vůbec nedrží, to oprýskne, moc od toho nečekejte. Já mám k wapce z Čičiny pískovací nástavec, který k vodě přisává písek, a to už bere o dost víc. Ale samozřejmě namočení holého železa je nevýhoda, rez se objeví do pár hodin, takže i tak je povrchnutné okamžitě vysušit a dočistit.
tlakac
hodnocení

Děkuji za odpověď. Ta místa, kde barva půjde pryč, tak potom samozřejmě obrousím, až na čistý plech. Tam, kde barva bude stále dobře držet, tak to samozřejmě chrání a reznout to kvůli čištění nebude. Ale stejně to hned po uschnutí budu stříkat barvou. Jsem tedy zvyklý, vždy před barvením kov odmastit acetonem, ale zde mě zase napadá, zda by k tomu nebylo možné opět využít wapku za pomocínějakého speciálního čistícího prostředku? Přece jen odmašťovat dvě skříně + cca. 30 malých šuplíků, to by zabralo normálně docela dost času.

slon
hodnocení

0x

To nevidím jako dobré řešení. Snad jen pokud bys natřel skříně odbarvovačem a pak otryskal. Ale ten bordel ...

Já bych do toho šel tímto : na flexu gumový unašeč se smirkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]