Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Koupil jsem oplocený pozemek na kterém ještě zůstalo pět autovraků s funkčním motorem a převodovkou - vyzkoušeno.Majitelé aut jsou již dávno v pánu.Doklady k autům jsou,ale dávno ,,propadlé,, s razítkem zrušeno.Tím pádem nejsou ani v registru ČKP.
Motory s převodovkou a nápravy si chci nechat na stavbu traktůrku.Zbytku se chci zbavit - mám to tedy rozřezat na plech a nechat odvézt a víc neřešit nebo jak to legálně udělat? Mají ,,samonosné šasi,, tak z toho možná by se taky něco dalo použít.Takže momentálně zbavit se jen všech dílů karoserie.Vezmou mi to v kovošrotu?
Co jde prodejte na náhradní díly, popř. jako náhradní díly, zbytky odvézt do šrotu, čalouněné věci na sběrný dvůr nebo podobně. A docela bych si s tím pospíšil, než si toho nějaký všímavý bonzák všimne a nahlásí vás na životní prostředí.
Ovšem pozor i při té likvidaci. Jsou ty vraky vaše? Koupil jste je spolu s pozemkem? Pokud ne, zbavujete se cizího majetku! I pokud majitel zemřel, někdo to zdědil, v nejhorším případě stát. A bonzáků se hlavně v dnešní "válečné" době najde víc, než si myslíte.
Zajímavý úhel pohledu na věc - v tom posledním odstavci. Přemýšlím, jestli by se toho nějak nedalo využít. Milý státe, přijď mi uklidit na pozemek, mám pocit, že sis tam něco zapomněl . Ale asi to bude jako se vším. Pokud je z toho zisk, je to státu, pokud výdaje, občane, poraď si.
No, pokud k tomu pozemku dostal i noty aut, řekl bych, že to koupil komplet, ne? Mmchdm, jen tak ze srandy, co to je za auta?
@tomkk: No, minimálně tam mám něco, co mi nepatří a u čeho není vyloučeno, že by to mohlo patřit třeba státu - a zrovna vrak auta. Jako majitel pozemku mám odpovědnost za to, co se na něm děje a měl bych nechat vrak zlikvidovat. Nojo, ale nemám mechanismus, jak zjistit, čí vlastně je a tady se dozvídám, že pokud není můj (nemám k němu nabývací titul), nesmím ho nechat ani zklidvidovat. Povinnost udržovat ano, právo zlikvidovat ne?
@milancukrar: Nemají, Pouze "autovrak" je vybraný odpad, na který se vztahují určitá omezení. Na samotné díly z aut se nic takového nevztahuje.
Chodím do dvou sběren, všude je cedule, že nevykupují díly a aut.
Přivezl jsem obal od převodovky z hliníku, nectěli mi to vzít, páč takový je předpis. Musel jsem je přesvědčit, že je to stará převodovka ze soustruhu. .
Po účinnosti vyhlášky č. 83/2016 Sb., je zakázáno vykupovat části vybraného výrobku, vybraného odpadu a vybraného zařízení, tj. autovraků od fyzických osob. Vybraným výrobkem je v tomto smyslu myšleno vozidlo (výrobek), ne pouze autovrak (odpad), který je v textu vyhlášky explicitně zmíněn. Pro účely výkupu částí vozidel tak není rozhodné, zda díl pochází z autovraku (odpadu) či vozidla (výrobku), rozhodné je, že již samotný díl, byť z funkčního vozidla, představuje odpad pocházející z vybraného výrobku a tento odpad má v tomto smyslu vždy charakter části autovraku, který se vždy zařazuje pod příslušné katalogové číslo odpadu (16 01 17, 16 01 18).
Jendo to platí stále -ale některé sběrny to vezmou některé ne.Např vím o jedné kde vezmou cokoliv za auty (tedy kovového!) Páč mají velký obrat- jedna zběrna ze 4 denně (po-pá) vykoupí přes dvacet aut v různém stupni "rozkladu"-od holé kastle po pojízdné auto , které jen neprošlo emisemi skrze prasklý výfuk před katem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.