Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navýšení zálohy na elektřinu o 100%?

Od: hankas® odpovědí: 25 změna:

Po vyúčtování elektřiny,mi přišel přeplatek 7600 Kč,ale zároveň navýšení o více než 100 %. Myslela jsem, že elektřina bude zdražená pouze o 30 %. Nerozumím proč tak vysoké navýšení? Zatím jsem u ČEZu. Děkuji za odpověď.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

achjo
hodnocení

6x

ČEZ funguje na tomhle principu:

Já (= ČEZ) mám slepice a ty snášejí vajíčka. Já vajíčko prodám sousedovi za 1,- Kč a od něj si ho koupím zpět za 4,- Kč a vám ho prodám za 5,- Kč, abych na tom vydělal. Kdybych vám to vajíčko prodal rovnou za 2,- Kč (měl bych stejný zisk 1,- Kč), tak by se vám nelíbilo, že mám zisk 100%, ale když nechám vydělat souseda, tak mám zisk opět 1,- Kč, ale je to jen 25%.

My obyčejní lidé sice tyto machynace nechápeme, ale obchodní magnáti dobře ví jak nás okrádat.

Je to pravda, nechápete. Ale potřebu komentovat očividně máte...

hodnocení

A proč by nemohl komentovat? Mě to třeba zajímá :)

Ale může, může... Píše sice nesmysly, ale co by nemohl!

achjo

"genehawkins" - když tomu rozumíte, tak prosím, vysvětlete jak to ČEZ dělá?

Proč prodává za levno elektřinu na burzu v zahraničí, a proč ji draze nakupuje zpět?

Proč tu draze nakoupenou elektřinu ještě s přirážkou prodává svým odběratelům v Česku?

Proč bych vám měl vysvětlovat, jak funguje energetický trh? Nejspíš byste to nepochopilo, ale určitě ani pochopit nechtělo.

Jestli vás to zajímá, tak si o tom něco nastudujte a nepapuškujte tyhle nesmysly.

hodnocení

Je zajímavé, že tyhle nesmysly mi řekli i na ČEZu .

jenda22
hodnocení

5x
Cez je vubec divne fungujici statni firma. Ted se uvadi u CEZ rekordni zisky, zaroven ze CEZ draze nakupuje elektrinu a zaroven je cisty vyvozce elektriny. Tedy vyrobi vice nez je potreba. A tak je neco v techto info hodne divne ...

jbvv
hodnocení

5x
U ČEZu si jde změnit zálohy online tak, jak vám budou vyhovovat.

hodnocení

5x
Elektřina není zdrazena o 30% ale daleko více a ceny dále rostou. Je nutné si uvědomit, že ČEZ nakupuje elektřinu postupně na několik let dopředu, takže za loňský rok měl pro vás ještě tu levnou, ale teď levná není nikde. Jediné co můžete udělat je, topit míň nebo hledat jiný zdroj vytápění. Taky můžete změnit dodavatele, protože ČEZ patří mezi nejdražší. Je ale otázka, jakou máte nyní smlouvu, to je teď nejvíc podstatné, protože ČEZ pro vás může mít nakoupeno za nějaký nižší průměr, zatímco nový dodavatel by musel brát za aktuální ceny.

hodnocení

3x

To je divné. Taky jsem u ČEZu, vyšel mi přeplatek a zálohy mám adekvátně snížené. Nemáte od nich i plyn?

hodnocení

Ne, plyn u nás zavedený není. Mám všechno na elektřinu i elektrický kotel. Záloha by dělala 10300 Kč, což je pro mě opravdu hodně. Mám kotel Protherm na 12 kw a topila jsem na 4-6 kw protože to stačilo.

jar*
Proč platit dodavateli 10 tisíc za měsíc, tedy 120 tisíc za rok. Takto mu akorát bezúročně půjčujete Vaše peníze. Já teda topím plynem, celkem za rok cca 35 000 kč ale zálohu mám 1 900, nedoplatek byl minulý rok 13 000. Vždycky mě zálohu po vyúčtování a nedoplatku zvednou. Teď mi ji zvedli na 3 200. Takže jsem zavolal, že chci zálohu snížit, osoba říkala že budu mít velký nedoplatek a bla bla bla. Já jsem řekl, že vždycky platím zálohy včas a přeplatek taky hned zaplatím, takže zálohu snížit nebo se porozhlédnu u konkurence. Takže teď nám zálohu 2 000. Schválně takto málo. Ty peníze co jim nezaplatím předem na zálohách jsem dal na termínovaný vklad - já jsem dal 50 000 Kč na 12 měsíců s 3,5% p.a. - takže na úrocích to bude cca 1 480.
Zkuste si uhádat snížení zálohy třeba na 6 000 Kč. A 50 000 si dejte na rok na termínovaný vklad. Lepší něco než nic.

hodnocení

3x

Podle aktuální ceny a spotřeby za minulé období si spočítejte, kolik byste měla reálně plati zálohy.

Pokud bude rozdíl velký ve váš neprospěch, ozvěte se a požadujte nápravu a snížení záloh.

Ono se na ně občas "zařvat" musí.

hodnocení

Už jsem na ČEZ volala ,oni mi řekli, že mají stejný problém,že hledají jiný zdroj vytápění a sami nevědí o kolik se elektřina navýší. Zálohu jsem si dala snížit na 7000 Kč,ale stejně je to pro mě hodně.

jp
hodnocení

2x

Jsem taky u ČEZ, smlouva na neurčito el., žádný fix. Dostala jsem také právě vyučtování. Přeplatek 1200,-, zálohy mi nechali stejné. Takže u mě žádné 100% navýšení. Nevím, ale něco jsem zaslechla v TV, že navyšovat budou hlavně těm komu končí fixace.

hodnocení

Ono také záleží kolik platíte zálohu a zda máte na elektřinu jen některé spotřebiče, nebo všechno. Když nemáte fixaci, tak jste platila víc za kW než já. Ano , až mě skončí fixace, také budu platit víc.

jp

Právě to je ten for, fixovaní platili o něco méně, tak teď to z nich musejí vytáhnout. Přece nebudou dávat slevu zadarmo, že ano:).

Již jsem tady psal několikrát, že smlouvy na neurčito vždy vyjdou levněji než fixace. Fixace končí a dodavatel uzavírá novou smlouvu se zákazníkem za aktuální ceny, navíc si do fixace započítává riziko stoupajicich cen, které musí podstupovat. Naproti tomu stálý zákazník se smlouvou na neurčito má ceny nižší, protože dodavatelé s ním počítají a mají pro něho nakoupené kontrakty na více let dopředu, takže i když část nakoupí za současné ceny a část nakoupili dříve za ceny nižší, v průměru mají konečné ceny nižší než u těch fixovanych nebo nově fixovanych. Několikrát jsem zde na to upozorňoval, ale lidi to stejně nechápou a věří, že s fixací ušetří, ale neusetri.

hodnocení

1x

Já si myslím, že není problém zavolat tam. Mít nachystané číslo zákazníka a dát hovor s pracovníkem, který ví. Navíc, je vstřícný a ochotný, protože je hovor nahráván. Dostane se vám vysvětlení a dohodnete se na dalšim postupu. *hej*

doplněno 15.05.22 16:42:

Ahá, moje chyba, nepřečetla jsem předchozí odpovědi.

hodnocení

Už jsem zde psala, že jsem tam volala.

hodnocení

0x
Nekončí vám teď někdy fixace? Pak by nárůst ceny byl vyšší a proto to navýšení záloh.
hodnocení

Končí až od listopadu.

"až od listopadu". Takže končí před topnou sezónou, kdy máte nejvyšší spotřebu. Tak to bude nárůst ceny znatelný.

jendad
hodnocení

0x
Burzovní cena elektřiny se zvedla petinasobne. Emisní povolenky trinasobek. Takže zvednutí elektřiny jednonasobne je normální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]