Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, podařilo se mi dvakrát spálit elektromotor 3f, asynchronní 1,5 kw 2875 ot./min. a podle dvou nezávislých zdrojů je to nejspíš tím, že přivádím proud do motoru 35 m z toho 20m po kabelu s průměrem vodičů 1,5mm a 15m po kabelu 2,5mm. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit princip a popsat, co přesně se děje, že dochází k přehřátí a spálení motoru? Moc děkuji.
Nesprávný odpor vedení má za následek nižší napětí na svorkách motoru a to ho přetěžuje. Je to motor asynchronní, s kotvou (rotorem) na krátko, otáčky má nižší než jsou otáčky sítě a tenhle rozdíl otáček vytváří indukcí proud statorem, který pak funguje jako elektromagnet a je unášen točivým magnetickým polem. Čím větší rozdíl otáček, tím víc indukce, magnetizmu, tím větší moment. Když se to provozuje s nižším napětím, motor se přetěžuje, protože rozdíl otáček je velký. Otáčky takového motoru se správně regulují změnou frekvence frekvenčním měničem, ne napětím. I když zpočátku při ubírání napětí otáčky klesají, je to jen známka zvětšování rozdílu otáček magnetického pole statoru a skutečných otáček rotoru, rotorem tečou extrémní proudy a motor se uhřeje.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Poradil byste mi prosím řešení problému? Mohlo by řešení spočívat ve výměně kabelu s 1,5mm2 vodiči za silnější 2,5mm2? Moc děkuji za odpověď.
Motor nemá žádnou předřazenou nadproudovou ochranu ani čidlo teploty, můžete třeba vložit odkaz na tyto produkty, které bych mohl k tomu koupit a zapojit? Děkuji. Je to hnací motor pro malou nožířskou pásovou brusku na pásy 50x2000mm. Pokud se ptáte na zátěž, tak se odpálí po cca 20-30 minutách běhu i bez zátěže, ale u opraváře, který ho převinul běžel 30 minut v pohodě a ani se nezahřál...
Výrobce jsem já, ale poddimenzovaný výkon je nesmysl. Stroj běží přesně, jak má a na tyto pásovky se přesně tyto motory používají a jak jsem psal, hřeje se i bez zátěže...
Byl motor po krátkém chodu bez zátěže, ale ještě před tím, než se spálil horký, zahříval se tak, že bylo cítit zápach izolace, nebo se z něj kouřilo?
Ta otázka je důležitá!
Pokud se spálil, ale byl studený, tak jediné vysvětlení je, že se někde naindukuje tak vysoké napětí, že prorazí smalovanou izolaci vodičů v cívkách vinutí. Na to by žádná tepelná ochrana nepomohla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.