Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se spálí elektromotor, když je přívod dlouhý a tenký?

Od: marcelpalatas odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, podařilo se mi dvakrát spálit elektromotor 3f, asynchronní 1,5 kw 2875 ot./min. a podle dvou nezávislých zdrojů je to nejspíš tím, že přivádím proud do motoru 35 m z toho 20m po kabelu s průměrem vodičů 1,5mm a 15m po kabelu 2,5mm. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit princip a popsat, co přesně se děje, že dochází k přehřátí a spálení motoru? Moc děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

200iq
hodnocení

4x

Nesprávný odpor vedení má za následek nižší napětí na svorkách motoru a to ho přetěžuje. Je to motor asynchronní, s kotvou (rotorem) na krátko, otáčky má nižší než jsou otáčky sítě a tenhle rozdíl otáček vytváří indukcí proud statorem, který pak funguje jako elektromagnet a je unášen točivým magnetickým polem. Čím větší rozdíl otáček, tím víc indukce, magnetizmu, tím větší moment. Když se to provozuje s nižším napětím, motor se přetěžuje, protože rozdíl otáček je velký. Otáčky takového motoru se správně regulují změnou frekvence frekvenčním měničem, ne napětím. I když zpočátku při ubírání napětí otáčky klesají, je to jen známka zvětšování rozdílu otáček magnetického pole statoru a skutečných otáček rotoru, rotorem tečou extrémní proudy a motor se uhřeje.

marcelpalatas
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Poradil byste mi prosím řešení problému? Mohlo by řešení spočívat ve výměně kabelu s 1,5mm2 vodiči za silnější 2,5mm2? Moc děkuji za odpověď.

Ten motor má tak malý příkon, že použitý kabel tady opravdu nemůže být problém. A nízké napětí už vůbec ne, když je to motor 380V zapojený do 400V sítě, méně než 380V při použití daného kabelu na svorkách motoru rozhodně nemůže být.
marcelp*
hodnocení

Může být nesprávný odpor vedení způsobený zapojením dvou prodlužovacích kabelů najednou o různých průměrech vodičů?

hodnocení

3x
Použijte motorový spouštěč nastavte na něm 3,35A sonepar.cz/... a k tomu kryt motorového spouštěče dek.cz/... bývají i kompletní... Dvoupólový motor je hodně citlivý na přetížení, tedy ten váš, rychle dojde k poruše vinutí. Pokud pominu chybu v zapojení (dotažené spoje i na svorkovnici, přerušený vodič,...), pak se mi nezdá ten nový problém po opravě vinutí (oprava servisem, proměření stavu motoru po opravě, ...atd.?) Napětí na svorkovnici je v pořádku? Jakým způsobem ho spínáte? Jakým spínačem, stykačem? Není problém tam? Že odešel podruhé... Byl zapojen do hvězdy? Můžete dát foto svorkovnice? Odkrytované...

Foto odkrytované svorkovnice by bylo? Se zapojenými dráty...? Už jsem se setkal s ..."elektrikářem..." který si pletl zapojení hvězda/trojúhelník...tím nechci říct, že je to váš případ.

hodnocení

1x
V kabelu problém nebude. Při 1,5 kW u 3f motoru vychází proud pod 3A na fázi, na to 1,5mm2 v této délce stačí úplně s přehledem a taháme je bez problému na podobné výkony i na větší vzdálenosti.
Máte motor správně zapojený? (hvězda/teojúhelník)
marcelpalatas
hodnocení

Motor je zapojený dle štítku viz fotka do hvězdy na 400v, spínač i kabel od spínače k motoru jsou dle opraváře OK.

Proč se spálí elektromotor, když je přívod dlouhý a tenký?

hodnocení

0x
Délka není přívodu není velká, spíš by to chtělo změřit impedanční smyčku a proud jestli někde není problém.
Má motor předřazenou nadproudovou ochranu?
Má motor čidlo teploty?
O jaké zařízení se jedná?
marcelpalatas
hodnocení

Motor nemá žádnou předřazenou nadproudovou ochranu ani čidlo teploty, můžete třeba vložit odkaz na tyto produkty, které bych mohl k tomu koupit a zapojit? Děkuji. Je to hnací motor pro malou nožířskou pásovou brusku na pásy 50x2000mm. Pokud se ptáte na zátěž, tak se odpálí po cca 20-30 minutách běhu i bez zátěže, ale u opraváře, který ho převinul běžel 30 minut v pohodě a ani se nezahřál...

Proč se spálí elektromotor, když je přívod dlouhý a tenký? #2
Kdo je výrobcem stroje?
Já to vidím na poddimenzovaný výkon motoru, pokud je to domácí výroba.
marcelp*
hodnocení

Výrobce jsem já, ale poddimenzovaný výkon je nesmysl. Stroj běží přesně, jak má a na tyto pásovky se přesně tyto motory používají a jak jsem psal, hřeje se i bez zátěže...

Není nic jednoduššího než vzít klešťák a měřit.

Chce to měřit.

Když ho zapojíte bez těch prodlužovaček, tak je v pohodě? Nebo se také zahřívá?

patamat
hodnocení

0x

Byl motor po krátkém chodu bez zátěže, ale ještě před tím, než se spálil horký, zahříval se tak, že bylo cítit zápach izolace, nebo se z něj kouřilo?

Ta otázka je důležitá!

Pokud se spálil, ale byl studený, tak jediné vysvětlení je, že se někde naindukuje tak vysoké napětí, že prorazí smalovanou izolaci vodičů v cívkách vinutí. Na to by žádná tepelná ochrana nepomohla.

marcelpalatas
hodnocení

Byl horký, začal se zahřívat velmi rychle po zapnutí.

11.05.22 14:25
hodnocení

0x

.

hodnocení

0x

a jste si jistý že jste jej zapojil správně? pokud se hřál hned po zapnutí na prázdno tak mohl být špatně zapojen nespletli jste si hvězdu s trojúhelníkem? nemáte ho přes měnič? můžete vyfotit zapojenou svorkovnici?

hodnocení

0x
Tak pokud se v dílně po převinutí točil půl hodiny bez přehřívání a u vás hřeje hned, tak ho buď mechanicky přetěžujete, nebo je u vás problém s elektroinstalací.
Pokud máte problém změřit napětí a proudy fází, odpojte z motoru mechanickou zátěž a provozujte ho cca 10 minut bez zátěže, jestli se ohřeje, ať vyloučíme, že to je tím mechanickým přetížením. Otestujte, zda se hřídel volně točí před i po tomto testu, že se třeba nezadírá ložisko.
Pokud ho nepřetěžujete, a přesto se přehřívá, tak bych tipoval, že vám chybí jedna fáze. Ono je to i slyšet, motor nejde hladce a tiše, ale hrčí i bez zátěže.

joudic*
hodnocení

0x
vas vydedukovany duvod se mi moc nezda, byl jsem zvidave dite a uz v 11 jsem zapojoval kde co, a to i 220 na zvonkovy drat 15m na pudu :-D osvetleni, prackove motory a podobne srandy, nic se nespalilo ani jsem nezalozil pozar, ten sice jo ale cca v 7mi letech sirkama na cizi pude *vtip*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]