Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažuji o štípačce SCHEPPACH HL 815. Dělají dvě verze 230 a 400V. 400V zásuvku mám k dispozici, jen mi chybí prodlužka. Nemůžu najít parametry obou štípaček, abych si srovnal v čem je 400V verze lepší. Na foru jsem se dočetl, že výkon mají shodný.
Pak mi vychází lépe 230V, protože by byla v budoucnu asi lépe prodejná a zásuvek na 230V mám k dispozici samozřejmě více a na lepších místech.
Máte někdo zkušenost se štípačkou, jaký je v tom rozdíl?
Děkuji
A máš zásuvku na 230V která ti utáhne výkon elektromotoru 3000W?
Když si podělím 3000W / 230V tak vychází proud 13Ampér, který bude přes jistič protékat vodiči od rozvaděče k zásuvce, pak přes kontakty zásuvky do prodlužováku a pak přes další kontakty na vidlici štípačky.
Pokud máš doma kvalitní elektroinstalaci a jističe na 16A, a pokud na té fázi není připojený jiný spotřebič s vyšším výkonem, pak by to mohlo fungovat. Možná bude vypadávat jistič. To záleží na tom jak moc se ti "poztrácí napětí" na celé délce vedení a tím jak moc naroste proud.
Pokud máš starou elektroinstalaci (neudržovanou, vypálené zásuvky, hodně dlouhý a tenký prodlužovák, který ještě částečně necháš namotaný na cívce, pak si koleduješ o požár prodlužky, požár elektrorozvodů nebo úraz elektrickým proudem.
Když budeš mít verzi na 400V (třífázovou), tak ten prodlužovák kude mnohem těžší a taky dražší, ale každá fáze bude zatížena výkonem 1kW (třetinové zatížení než u napájení 230V) a bude velmi malá šance, že ti budou vypadávat jističe při provozu štípačky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.