Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SCHEPPACH HL 815 - 230V vs 400V

Od: kubah odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,
uvažuji o štípačce SCHEPPACH HL 815. Dělají dvě verze 230 a 400V. 400V zásuvku mám k dispozici, jen mi chybí prodlužka. Nemůžu najít parametry obou štípaček, abych si srovnal v čem je 400V verze lepší. Na foru jsem se dočetl, že výkon mají shodný.

Pak mi vychází lépe 230V, protože by byla v budoucnu asi lépe prodejná a zásuvek na 230V mám k dispozici samozřejmě více a na lepších místech.

Máte někdo zkušenost se štípačkou, jaký je v tom rozdíl?

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A máš zásuvku na 230V která ti utáhne výkon elektromotoru 3000W?

Když si podělím 3000W / 230V tak vychází proud 13Ampér, který bude přes jistič protékat vodiči od rozvaděče k zásuvce, pak přes kontakty zásuvky do prodlužováku a pak přes další kontakty na vidlici štípačky.

Pokud máš doma kvalitní elektroinstalaci a jističe na 16A, a pokud na té fázi není připojený jiný spotřebič s vyšším výkonem, pak by to mohlo fungovat. Možná bude vypadávat jistič. To záleží na tom jak moc se ti "poztrácí napětí" na celé délce vedení a tím jak moc naroste proud.

Pokud máš starou elektroinstalaci (neudržovanou, vypálené zásuvky, hodně dlouhý a tenký prodlužovák, který ještě částečně necháš namotaný na cívce, pak si koleduješ o požár prodlužky, požár elektrorozvodů nebo úraz elektrickým proudem.

Když budeš mít verzi na 400V (třífázovou), tak ten prodlužovák kude mnohem těžší a taky dražší, ale každá fáze bude zatížena výkonem 1kW (třetinové zatížení než u napájení 230V) a bude velmi malá šance, že ti budou vypadávat jističe při provozu štípačky.

hodnocení

1x
Jsouc odkojen třífázovými stroji bych rozhodně bral třífázové připojení.
Prodlužovák potřebné délky se jistě dá koupit, nebo ještě lépe si ho udělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]