Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení Ochranného jističe

Od: miro® odpovědí: 9 změna:
Přeji hezhý den. Prosím podadí někdo se zapojením (schema) , Ochranného jističe J1K82 v dílenském rozvadiči?
Děkuji -miro

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Když napíšete víc informací, schéma, sdělíte proč to chcete zapojovat a bude zřejmé, že elektru rozumíte, určitě není problém poradit.
hodnocení

Vřele děkuji za zájem pomoci.

Mám v dílně 2 rozvaděče, v prvém je proudový chráníč modernějšího provedení a funguje. Žel k dajšímu vzdálenějšímu stroji mám rozvod jen 4žilovým kabelem, takže zde nemohu využít vlastnosti předcházejícího chrániče-vypadává při rozsvícení osvětlení soustruhu ( zřejmě proto, ža se tímto osvětlení zatíží jen jedna fáze). Mám ke vzdálenějšímu rozvaděči přiveden jen 4žilový kabel mimo původní Prodový chránič. Mým úmyslem je, u druhého vzdálenějšího rozvaděže, provést ochranu zmíněným Ochranným jistíčem J1K82, který mám k dispozici.

Případně,je-li problém řešitelný s využitím vlastností Proudového chrániče u dalších zařízení, připojených jen na 4žilový rozvod, včetně využití pro požívání jen jedné fáze, abych nemusel měnít kabel za 5tižilový.

Děkuji -miro

Děkuji -miro

hodnocení

2x

Jedná se o zastaralou a poměrně málo spolehlivou ochranu před nebezpečným dotykem, která vyžaduje dodržení řady parametrů (například samostatný zemnič s určitým maximálním zemním odporem) a která se proto dnes už prakticky nepoužívá. Používání bych nedoporučoval.

Mám zásadu nedávat lajkům v oblasti elektřiny nebezpečné rady. Takže jestli máte aspoň základní vědomosti o elektřině, určitě pochopíte odbornou odpověď, kterou není problém najít na Internetu.

ja1
hodnocení

2x

Je to normální napěťový chránič.

Na horní straně je pět svorek a zde do něj jsou přivedeny tři fáze L1, L2, L3 a střední vodič N, a uzemňovací přívod E k zemniči. Na dolní straně je vývod L1, L2, L3 a N ke spotřebičům a ochranný vodič propojující neživé část (kostry) spotřebičů. Tento vodič a kostry těch spotřebičů ale musí být izolovány od země, aby nedošlo k přemostění cívky, která je vestavěná v chrániči a působí na jeho vypínací spoušť.

Ten zemnič by měl být samostatný a vzdálený aspoň 20 m od ostatních zemničů, není dobré ani zapojit na jeden zemnič víc napěťových chráničů aby nedocházelo zbytečně k náhodnému vypínání chrániče napětím zavlečeným přes některý z nich na zemnič.

Pro tyto problémy se od používání napěťových chráničů upustilo. Dneska to už jen dožívá ve starých instalacích.

Zapojení Ochranného jističe
kenav

Pro tazatele jak jsi přišel na tuhle hrůzu instalovat,zahodit hodně daleko

hodnocení

0x
Kombinace napěťového a proudového chrániče je zakázaná.
Buď to vyměníte kabel k druhému rozvaděči za pětižilový.
Nebo druhý rozvaděč může být zapojen v síti TT, podmínkou je do rozvaděče přivést zemnič.
kenav

V tom druhém rozvaděče by mohl provést rozdělení,Teda malí tam vodíč PEN nebo ne?

Pokud průřez vodičů kabely bude 10mm Cu nebo 16mm Al tak tam může být PEN vodič a může v podružném rozvaděči rozdělit.

hodnocení

Děkuji všem za inspirující odpovědí

Zdravím -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]