Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Realizovat cirkulační čerpadlo teplé vody

Od: v4s1m4* odpovědí: 13 změna:

Prosím o rady k cirkulačnímu čerpadlu teplé vody.

V příloze jsem dal obrázek rozvodu teplé vody. Z tepelného čerpadla je vedena trubka DN25 která odbočuje po cca 7m do patra ke stoupačce a dále do koupelny cca další 3 m (v koupelně je napojeno umyvadlo, sprcha, vana) a dále do kuchyně ještě 2 m (dřez). Zakresleno hnědou a červenou barvou. Toto je řekl bych neměnné.

Já řeším fialovou čáru (cirkulaci), kdy se mi sešli od vodařů 2 různé názory na délku, která je vhodná i na to jestli to bude potřeba. Další názor byl natáhnout trubku dn20 a pak třeba ani čerpadlo neosadit. Mě to poté příjde, že skoro zdvojnásobím potrubí teplé vody a pokud bych čerpadlo neosadil tak mám ještě více vychladlé vody kterou musím odpustit.

Dotazy jsou v podstatě dva, jestli to má na této délce smysl a jestli je to takhle správně proveditelné, jestli to bude cirkulovat v celém okruhu zejména v trubce DN25 a do odbočky ke stoupačce.

doplněno 09.05.22 07:43:

Ještě doplním, že konec trubky DN25 v koupelně je spojen s fialovou DN20.

doplněno 10.05.22 08:42:

doplnil jsem ještě jeden obrázek, jak to doufám potom bude cirkulovat a nikde nebude stát voda a všude bude řekněme stejně teplá

Realizovat cirkulační čerpadlo teplé vody
Realizovat cirkulační čerpadlo teplé vody #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Jsem zastánce slabší trubky, DN20 možná i jen DN15, to by ale chtělo vyzkoušet jestli to bude vyhovovat pro sprchu apod. nejlíp hadici stejnýho průřezu, po vyzkoušení udělat na hotovo..

U cirkulace jsem zastánce ručního spouštění na čudlík s časovačem - pak to jede jen když chceš teplou vodu a ne s každým rozsvícením v kupelně, podle termostatu nebo pevnýho časovače.. Naučit se čudlík zmačknout chvilku předtim než chceš teplou není problém. Na tepelné ztráty tohle vychází nejlíp. Bez cirkulace odpouštět kýbl studený než přiteče teplá je otrava, u DN25 ty kýble budou dva..

jarinek*

Máme všude 3/4 a 1/2 a vysoký tlak v řádu, 6 atm, jsem ještě redukčním ventilem snížil na 3. Pokud někdo potřebuje proud, jak z hasičáku, ve sprše, tak prosím. Ale to co máme je naprosto v pohodě a jen to jen v hlavě a o zvyku.

Cirkulační čerpadlo je ideál s digitálními spínacími hodinami. U dobře zaizolovaných troubek stačí spustit několikrát za den, kdy bývá někdo doma. Třeba na 10 minut. Ovládání přes "čudlík" není moc "user-friendly" řešení. Zmáčkout čudlík a pak 5 minut čekat (u mě), než se ta voda "rozhoní" je pěkný opruz. To radši vypustím pár litrů studené.

v4s1m4*
hodnocení

Počítám s cirkulačním čerpadlem, které má Přizpůsobení provozních dob čerpadla pomocí digitálního časového spínače.

asd1

To neni 5 minut, ale jen tak dlouho než přečerpá objem vody který odpouštíš = těch ca 1-2 kýble. Na ˇčudlík" můžeš dát výkonnější čerpadlo než obvyklá cirkulace která čerpá pomaloučku a dlouho (proto tam ty máš těch 5 minut).. Přijdeš do koupelny, cvakneš čudl, počkáš a pak pustíš vodu. Časovač nastavený tak aby přijela teplá k baterii a stop.

Cokoliv programovanýho neví kdy teplou vodu chceš nebo nechceš, jen to nastavíš na obvyklý časy.. Je to pohodlnější, ale mimo ty časy odpouštíš studenou nebo cirkulace jede častěji a máš větší tepelný ztráty.. A málokdo izoluje 5 cm minerální vaty, obyvykle je jen 1 cm Mirelon a holý kolena, tam to vychladne rychle.

Světlost potrubí bych vyzkoušel DN15 jestli bude fungovat (hadicí), pokud ano tak je zbytečný dávat silnější.. Tlak nejlíp 3-4 bar, víc je zbytečný i to víc zatěžuje baterie i zásobník.. Zkoušet při 3 bar nebo i jen 2 bar - počítat s časem a přicpáním sítek apod. nový jsou čistý časem se zanesou a průtok to zmenší..

jarinek*

Já to napíšu ještě jednou a tentokrát jednoduše. Digitální spínací hodiny stojí pár šupů. Funguje to na 90% zcela dostatečně. Většinu, kdo to tak má, netřeba přesvědčovat, že to nefunguje optimálně. Cokoli složitějšího znamená další významné náklady navíc. Uvažuju "o něčem" už roky, ale vždy to skončilo na tom, že se to nemůže vrátit a přínos ke komfortu je zanedbatelný.

hodnocení

1x
Ano, nevhodný půdorys RD a je na podobné otázky "zaděláno".
Podle ČSN by cirkulace nutná nebyla (a to Vás ani v podstatě nezajímá).
Ale ano, než Vám teplá voda doteče do patra, bude to chvíli trvat, odhaduji tak 20-25s.
Proč tam máte na TV trubku DN25 je mi záhadou, stačila by DN20 resp.průmer 25mm a bylo by to celé o něco lepší.
v4s1m4*
hodnocení

upřesňuji trubka je to ppr 25×2,8 a ppr 20×2,3, tak to jsem napsal špatně.

větší průměr trubek mi vytvoří vyšší tlak při provozu - hlavně u sprchy. ALE - zase je obsah vody v potrubí větší a tudíž se musí odpouštět větší množství vychladlé vody. Obecně - bez dalších informací ta 3/4" a 1/2" trubka je odpovídající a já osobně bych cirkulaci zprovoznil. Samozřejmě pozor na spouštění cirkulačního čerpadla - buď krátkodobě časovým spinačem nebo spinačem v místě odběru či pomocným kontaktem např na WC či koupelně tak aby se čerpadýlko aktivovalo pouze na krátkou dobu těsně před odběrem teplé vody.

@ivanhorseman

Při použití cirkulačního čerpadla dohřívá o malinko více vody.

Doma mám cirkulační čerpadlo přes spínací hodiny kombinované s termostatem , spínací hodiny zapínají v době kdy chci a termostat zabrání zbyteční citkulaci teplé vody, po "protočení" v trubkách se čerpadlo vypne a opět se zapne při poklesu teploty pod nastavenou hodnotu

Také možné řešení. Druhý extrém, který jsem zažil bylo to, že velice dobře zaizolovaný dům s dlouhou a nezaizolovanou trvale zapnutou cirkulací byl touto vytápěn a zdroj tepla nezapínal. Vysoká spotřeba boileru / "jel" na elektřinu"/ a nulová tepelného čerpadla pro vytápění

v4s1m4*
hodnocení

Doplnil jsem ještě jeden obrázek, jak to doufám potom bude cirkulovat a nikde nebude stát voda a všude bude řekněme stejně teplá.

hodnocení

0x

Výraz tepelné čerpadlo je zavádějící, používá se pro vytápění. Vy potřebujete zřejmě mít teplou vodu v bateriích hned po otevření baterie. Je zbytečné táhnout potrubí složitými cestami. Stačí vytvořit okruh od nejdále instalované baterie zpět ke zdroji, kde bude cirkulační čerpadlo. To zpětné potrubí může být co nejkratší cestou. Tím docílíte stálý pohyb teplé vody v potrubí, pokud odbočky ze stoupačky nebudou příliš dlouhé.

TČ není zavádějící, tazatel má TČ s hydroboxem a vestavěným zásobníkem TV...Dále pak správně píše o cirkulačním čerpadle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]