Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, celé roky žiji v bytě kde se dlouho nic neměnilo, nedávno mi bylo 44 a zjistila jsem, že jsem alergická na prach. Předtím mi to nevadilo. Nejvíce času trávím v jedné místnosti, která je docela malá, zastavěná nábytkem, je to můj home office, začala jsem mít dráždivý kašel, obávala jsem se nejhoršího a pak jsem zjistila, že jsem alergická na prach a že tu mám moc suchý vzduch. Takže musím co nejdříve abych tu mohla existovat a pomalu mi tohle prostředí neničilo zdraví vyházet věci co nepoužívám, co zabírají místo, musím tady vyhodit starý koberec, mám tu válendu, kterou sama neuzvednu a pod tím ten koberec, pak tu mám stolek na kolečkách, pojízdný, ten mi vyhovuje, protože mám šíleně těžkou obrazovku počítače, je sice kvalitní, ale je to fakt extrémně těžké to uzvednout, mám tu noční stolek, pak skříň co musím vyměnit a vyházet z ní hadry co nenosím, ta skříň je totální katastrofa, je vysoká skoro až do stropu, mám jí stále otevřenou jen na pravé straně, protože se poměrně brzy rozbilo otevírání, takže polovina skříně nahoře nevyužitá, tam se prostě nedostanu, ta se bude muset rozebrat tady v pokoji, protože je fakt vysoká jak kráva a neumím si představit jak jinak ji odnést, takže to bude taky záhul, pak chci vyhodit kancelářskou židli, zabírá tu prostor, nejvíc času stejně trávím na válendě, vím jak to zní, ale tady fakt není prostor a dobře se mi u počítače sedí a pak musím vyhodit psací stůl, ten je taky šíleně těžký a stojí na koberci který chci vyhodit, no já sama ne, místo staré válendy musím koupit novou, nejhorší bude probírat se papírama a tím vším a co vše nekompromisně vyhodit. Místo toho stolu bych potřebovala nějaké police, ale uzavíratelné, aby se na papíry z minula neprášilo a já nemusela řešit prach. Místo téhle skříně nějakou jinou, nižší a hlavně pokud se bude otevírat, tak aby vydržel ten mechanismus a nemusela jsem za nějakou dobu řešit že musím kupovat novou, protože je to křáp co se rozbil. Vypadá to horší než to je, je to opravdu malý pokoj v paneláku, přemýšlím jak si to co nejlépe uspořádat, aby to bylo co nejrychleji, ta válenda to musím vzít z eshopu, kde zajišťují odvoz staré, tu skříň nevim kdo mi jí tu rozebere a vyhodí asi taky že koupím novou a starou odvezou, ale to si ty chlapi neuvědoměj co je bude čekat, když se musí rozebrat v pokoji a pak nějak vyhodit. A doufám, že mi to někdo udělá, že to nedělají jen ti kde se objedná přestavba celého pokoje, nemám moc našetřeno a ty peníze potřebuji kdyby něco.Tak přemýšlím jak to nejlépe zorganizovat krok po kroku aby to šlo hladce a zabralo to co nejméně času. Určitě jako první budu vyhazovat nepotřebné věci, pak třeba parfémy a serepetičky které si nechám, tak na ty bych měla mít vakuové pytle, kde se vysaje vzduch a zabírají co nejméně místa a ty pak budou uložené v odkládacím prostoru válendy, akorát ta válenda bude nejspíš čalouněná a to je prý lapač prachu (ale s touhle mám zkušenosti, potřebuji úložný prostor a taky aby nezabírala moc místa a to jsou ty čalouněné), mám tady bílé žaluzie, závěsy a záclony, tak asi budu muset vyhodit záclony a závěsy a nechat jen žaluzie, problém je, že bydlím v bytě na sídlišti a nemám důvěru, jestli jsou žaluzie dostačující abych tu měla soukromí a nebylo sem vidět, ale je to spíš o zvyku, že když mam ještě záclony a zatáhnu si závěsy, tak mám důvěru, že sem nikdo nevidí a jen se žaluziemi se mi to nezdá, ale potřebuji si vytvořit zdravé prostředí, protože takhle jak to tu je už prostě dál být nemůže a nemůžu dovolit, aby mě to ukrajovalo každý den kus zdraví. Nemáte někdo nějaké tipy, jak byste to nejlépe a nejrychleji udělali vy? Ono to bude muset být kousek po kousku, když se rozhlédnu kolem sebe, tak jsem tu fakt zastavěná jak v bunkru a těch lapačů prachu je tu mraky. Prostě nejdřív vyhodit ty věci, mezitím si objednat ty vakuové pytle, to zas nevím za jak dlouho dojdou, každopádně zatím to naházím do pytlů normálních, třeba těch velkých černých na odpadky, zagumičkuju, uložím do válendy, jakmile objednám válendu, ta přijde tak třeba za 2 týdny a déle, raději bych kdyby co nejdříve, s tím že pak ty tašky(pytle s věcmi) dám do skříně, budu muset vše vystěhovat na chodbu a potřebuji aby vynesli starou válendu a dát pryč koberec pod tím, takže ho narolovat, bude končit u skříně a postel prostě bude na linu a ne na koberci, jsem na koberec zvyklá a chci ho tu mít, ale nějaký pro alergiky, ale jakmile dají postel na lino a nebude pod tím nový koberec, tak jakmile pak položím koberec co bude začínat souběžně s válendou a tam mám pojízdný stolek na kolečkách tak je problém, protože se bude rolovat, je pro mě docela problém koupit koberec správné velikosti, nikdy jsem koberec neměnila, jde o to, že kdybych vybrala správnou velikost, tak ty chlapi budou mít strašně málo místa na manipulaci s válendou, protože starý bude srolovaný k psacímu stolu a museli by zvládnout dát novou válendu na nový koberec co bude končit srolovanej ještě kus před tím starým, tak nevím jak nejlépe to mám udělat a jestli to vůbec je možné. Ta skříň nestojí na tomhle koberci, to je vidět, je pod ní jiný koberec. Po té válendě by bylo nejlepší dát pryč ten psací stůl, věci z něj opět v pytlích ve válendě, tím pádem starý koberec můžu vyhodit a nový upravit(uřezat) okolo té skříně a koberec je vyřešen a naposled ta skříň, no a tím to bude hotovo, jen nevím kdo mi odveze ten stůl, na to jsou potřeba dva chlapi, já za to zaplatím, jen nevím kam se obrátit, když za ten stůl nebudu kupovat nový, ale chci koupit ty poličky s šuplíkama, to asi nevyjde, ale ráda bych, takže pokud ne, tak si koupím organizéry na spisy, na všechna ta lejstra co jsem za život nasbírala, akorát se ten prach taky blbě utírá, potřebovala bych úložné prostory ve formě více šuplíků, ale ne psací stůl, tak nevím jestli to existuje, to se podívám na netu. Máte někdo nějaké návrhy jak to udělat lépe?
Moc dlouhý, nechce se mi to vše číst, tak jsem to jen přelítla.
Ale... taky mi až pár let před padesátkou zjistili po mých zdravotních problémech alergie.
Vyhoďte koberce, nechte pořádně vyčistit sedačku, matrace v posteli, vyhoďte záclony, závěsy.
Prach utírám jen vlhkou hadrou, aby se nevýřil.
A kupte si čističku vzduchu. Sice je to prvotní větší investice, ale ta služba co vykoná za to stojí.
Tak jsem to konečně celý přežvejkala.
1. Objednala bych novou válendu a ostatní nábytek co potřebujete.
2. Mezitím než vám dojde bych dala inzerát, že daruji... doplníte vše čeho se chcete zbavit. Pokud se vám nikdo neozve, tak si najměte stěhováky kteří vše odvezou do sběrnýho dvora.
3. Na koberec se vykašlete i když jste na něj zvyklá. Kupte nějaký lepší lino nebo vinil. NE plovoučku, v paneláku je vše slyšet a je to na houby.
4. Záclony a závěsy nepotřebujete. Taky bydlím v paneláku a mám jen žaluzky a opravdu sem nikdo nevidí. Jo a neutírám jednotlivý lamely. Vezmu mokrej hadr a sklopený je beru třeba po pěti. Pak je otočím a setřu z druhé strany. Práce ani ne na 5 minut a lepší než se crcat se záclonama.
A moc nešpekulujte. Moc nad vším přemýšlíte. Pokud vás to hodně trápí, tak si namalujte na papír plánek pokoje a z kostičkovanýho papíru vystřihněte rozměry nábytku a zkuste rozmisťovat jak by se vám to líbilo. Jsou na to návrhy resp. programy co si můžete stáhnout do pc, ale třeba mě víc vyhovuje stará metoda.
Ať se zadaří.
moc dlouhy text, musite vse zavrit novym povrchem a po praci nekolik mesicu luxovat, vse nasakave jako gauce vyhodit nebo vymlatit, ale pokud topite kamny, muzete si malovat, co chcete a prachu budou porad kyble... kdo chce vedet kolik ma opravdu prachu v byte, poridi si plovoucku a ma jasno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.