Dobrý den, jdu si pro radu ke zkušenějším s opravou motoru sekačky. Už začínám být bezradný s identifikací problému. Dostal jsem několik let zpět zánovní sekačku Stihl s 4 taktním motorem BS 550e v rámci rodiny. Byla přelita olejem a ještě příliš nakloněna. Dostal jsem ji ať si ji opravím / dám do servisu, že teda nějak blbne. Při nastartování šel bílý kouř z výfuku a vzduchový filtr byl kompletně znečištěný. Sekačku jsem odstavil na 3 roky až bude dostavěný dům, že se k ní jednou vrátím až bude i zahrada a bude co sekat kolem domu. A to je letos, tak jsem vyměnil olej, nový filtr, dal nový benzín a nová svíčka. Sekačka ani neškytla. Svíčka jiskru o kostru dává, stříknuto palivo přímo do válce s vyndanou svíčkou taky nic. Co bylo zvláštní je značný odpor motoru při natahování se zašroubovanou svíčkou, s vymontovanou svíčkou jde ale velmi hladce natahovat šnůrou, protáčet. A také, že při demontovaném filtru plival motor palivo při natahování zpět ven sáním (asi proto ten původní špinavý nacucaný filtr). Tak jsem celý motor rozebral, zkontroloval píst, kroužky, ojnici, klikovou hřídel, zkontroloval ventily a očistil je, seřídil vůle zdvihátek, bez známek opotřebení (motor má cca 30 motohodin) a zase komplet složil. Dnes jsem po složení motor připravil k běhu, po několika pokusech se motor rozeběhl. Jupí, Nechal jsem ho běžet asi 15minut. Vše se zdálo v pořádku, otáčky stabilní, klidný běh. Pak jsem test ukončil a zkusil za minutu nastartovat znovu s teplým motorem. No a opět to nejde ani pořádně natáhnout, motor také teda kope (už jen v rukavicích) a tahá šnůru. Po několika pokusech jsem vyndal svíčku, dvacetkrát protočil (jde lehce), dal zpět svíčku. Opět to šlo velmi těžko natahovat, ale i tak se podařilo na X-tý pokus nastartovat. Opět jsem nechal motor min. 10min běžet. No ale startovat pořád nejde. Jediné co jsem ještě komplet nerozebíral je karburátor. Ale zase, proč by motor šel tak ztěžka natáhnout, že musím nohou na sekačce stát, abych ji nezvedl za šnůru do vzduchu Myslel jsem, že to zvládnu ale již mi docházejí nápady čím to může být. Díky za rady. P.S. omlouvám se za délku textu
To kopání a trhnutí za šňůru dělá volný nůž. Tyhle BS nemají setrvačník a místo něj funguje váha nože. Když nůž není motor kope. Jestli se mohl v minulosti dostat olej i do karburátoru tak pravděpodobně rozežral membránu. U silnějších motorů kde je plováková komora membrány nejsou ale tam může zase dělat problémy ucpaná tryska. Ten karburátor bych taky rozebral na prvočinitele a vyčistil. Pokud to budou membrány tak objednat na aliexpress. Za ty prachy co stojí u nás v servisu tam jde koupit celý nový karburátor. Membrány samotné stojí asi dolar nebo dva. To samé platí pro klobouček "primer" i když je Číňan prodá v balení po pěti tak bude vždycky levnější než 1 kus u nás.
messik
Děkuji. Tento motor má setrvačník/ventilátor nahoře. Ale máte pravdu, zkoušel jsem dnes zcela naprázdno bez namontovaného nože. Vyčistím karburátor (plovákový) a nasadím nůž a zítra zkusím znovu.
Pozrite,či nieje strihnutý klinok medzi kľukovkou a ventilátorom s magnetom. Druhou možnosťou je že máte nesprávne nastavený rozvod. Na ozubených kolieskách vo vnútri je ryska na zuboch. Skontrolujte aj či je zapaľovanie dobre dotiahnuté a či sa netrie o magnet.
doplněno 06.05.22 21:17:
Áno je to péro,je tam kužeľ,tak to stačí trochu poklepať a ono sa to uvoľní. Malo by sa dať zisťiť pohľadom,či to nie je pootočené. Keďže je to motor Brigss,tak sa kľúče musíte použiť v palcoch,dá sa bežne kúpiť taká malá gola sada,aj číňani ju majú po obchodoch. Aj závity sú podľa americkej normy.
doplněno 06.05.22 21:24:
Ja dávam medzeru medzi magneto na umelý pásik odstrihnutý z obalu niejakého výrobku,čo sú zalisované výrobky alebo sa to dávalo na hrúbku sťahovacej kovovej pásky. 1 mm je veľa.
messik
Děkuji za tip. Mohu se zeptat, klínkem myslíte pero na hřídeli mezi ventilátorem? Ventilátor jsem nesundaval, bez stahováku jsem si na to netroufl. Od pohledu nic vidět nebylo, matici jsem sundal a ani není ventilátor volně.. Rozvodem to nebude, to je dobře, rysku mezi ozubená kola jsem si ohlídal. Ještě jsem si před při montáži zkontroloval, že se ventily otevírají tak jak mají. Super tip, no u zapalování je u jedné strany magneta velmi malá vzdálenost, ale viditelně to nedrhne. U druhé strany je víc. Ale vypadá to jako ještě původní montáž z výroby. Mohu zkusit, jen si musím sehnat ořech na 6.5mm, zjistil jsem, že mám jen 6 a 7 mm Mohl bych se zeptat nevíte jaká je optimální vzdálenost od magnetu? 1mm? Ono jak se vytáhne svíčka tak jde vše hladce (bez komprese) a nic nikde nedrhne no. Nejdříve jsem měl podezření na přidřený píst.
Vzdálenost mezi magnety na setrvačníku a jádrem cívky zapalování se nastavuje na 2 tloušťky kancelářského papíru - povolí se šrouby označené šipkami, mezi magnety na setrvačníku a jádro cívky se vsune přeložený kancelářský papír, jádro se nechá přitáhnout k magnetům a povolené šrouby se utáhnou.
Děkuji za vyčerpávající informace. Zkusím dle rad vás a ostatních kolegů zítra 1) vyčistit karburátor 2) upevnit nože 3) zkontrolovat vzdálenost magneta . Pak napíši jak jsem dopadl.
mezera mezi magnetem a zapalováním je 0.27mm ale v pohodě stačí na pásek z petky jaké máte vůle na ventilech? nůž máte dotažený? kopat může i vlivem nedostatku paliva je potřeba zkontrolovat karburátor nevím jestli náhodou tento motor nemá dekompresor to bych musel mít výrobní číslo motoru pokud by tam byl je reálná možnost že je vadný a kope vám z tohoto důvodu
doplněno 06.05.22 21:36:
zeptám se motor je to zřejmě model 09Pxxx xxxx xx že? takže je tam plastový karburátor že? jestli ano tak ho kupte rovnou nový dělá to ten karburátor a kupte originál ne čínu stojí asi 1200
messik
Díky za info, zkusím to magneto tedy ještě posunout. Teď tam bude více, neměřil jsem měrkou ale tipuji 1mm +. Na ventilech jsem dal 0.1mm sání a 0.15mm výfuk. Vycházel tedy z videa s rozborkou a sborkou tohoto motoru youtu.be/... motor běžel klidně. Přesné označení motoru je 9P702 0131 H1 a máte pravdu, je tam plastový karburátor.
Dobrý den všem, tak jsem začal nejdříve nožem a dal ho na sekačku. A opravdu to bylo tím jak chyběla ta váha nože, tak motor kopal a nestartoval. Nyní motor běží a startuje na první brnknutí (za tepla). Za studena uvidím příště. Děkuji za pomoc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.