Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navázat na starou omitku

Od: pk500*
Dobrý den,
rád bych požádal o radu jaky materiál použít abych navázal na původní omitku, původní strop.
Ze stropu odpadly pláty starého. A po drážkách po elektrice bych taky chtěl navázat na starou.
Bohuzel rád bych zachoval co nejvíce původní.
Jako podklad je různě panel nebo siporex.
V obou případech to původní velmi hladké a velmi tenké. Staré 40 let. Snad jen jedna vrstva barvy.
Mám dát penetraci a sádrovou omítku?
Poradíte mi i označení? Na drážky jsem použil Kanuf MV1 je je to moc hrubé v porovnání s původní.

Jak navázat na starou omitku
Jak navázat na starou omitku #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je logické , že jádrová omítka je hrubší než štuk či dnes moderní sádrové omítky a stěrky.

Dle vzhledu na foto soudím že je zbytek je normální štuka a na něm hoodně vrstev výmalby ,které dělají za ta leta jinou strukturu než byla původní!

Takže buďto to celé -výmalbu- oškrábete, zbytek -odpadlé kusy a drážky přeštukujete a pak celou místnost vymalujete. Na drážky-nová jádrová omítka-je zbytečnst penetrace a ten strop-z Vašich foto není až tak zřejmé co tam je-zda panel nebo jádrová omítka-pokud panel tak jej napenetrovat (dp. Duvilax BD20-ale na Vaše podmínky zbytečně velké balení, takže lze nahradit lepidlem herkules naředěným ahned do "živého" nanést štuk).Jinak bývá penetrace v mnoha případech jen zbytečné prodražení a stačí penetrace jen vodou.

pk500*
Děkuji za rady a pěkný postup. To s malbou mě vůbec nepadlo. Já pořád hledal jak se dělala hladká omítka před 40 lety. Díky!

ingjirimares*
hodnocení

0x

Na těch drážkách budete mít nejspíše hodně jádrové omítky, která jde přes rovinu původní omítky. Takže vybrousit a pak použít jemnější druh hotového štuku např.Keraštuk . Hladit pěnovým hladítkem do hladka, ne filcem!

Jak navázat na starou omitku #3
pk500*

Diky. Už jsem se pustil do vyškrabání té jádrové co jsem ji dal moc. A pak to zkusím dořešit. A odhadl jsem to správně. Použil jsem filc. Teď už budu vědět :)

joudic*
hodnocení

0x

zbrousit na stejnou rovinu a zatahnout primastukem, kerastukem atd, hrube vytluky pokud chcete zivotnost, tak flexi lepidlem a po zavadnuti rozmydlit vodou do ztracena.. pokud to umite, muzete malovat, pokud ne, tak ani ten navazujici stuk nebude vypadat dobre. I lempl zvladne zednickou, ale stuk je vyssi divci. Ted je bazos plny ukrosu pod 200/h, vubec bych se nebal to pripravit a u cucani plzne se divat, jak se to rysuje nekym, kdo to umi :)

pk500*

Diky, zkusím to upravil aspoň toto. Jak jste mi radili. A zkusím teda i někoho oslovit. Diky za tip

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]