Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navázat na starou omitku

Od: pk500® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
rád bych požádal o radu jaky materiál použít abych navázal na původní omitku, původní strop.
Ze stropu odpadly pláty starého. A po drážkách po elektrice bych taky chtěl navázat na starou.
Bohuzel rád bych zachoval co nejvíce původní.
Jako podklad je různě panel nebo siporex.
V obou případech to původní velmi hladké a velmi tenké. Staré 40 let. Snad jen jedna vrstva barvy.
Mám dát penetraci a sádrovou omítku?
Poradíte mi i označení? Na drážky jsem použil Kanuf MV1 je je to moc hrubé v porovnání s původní.

Jak navázat na starou omitku
Jak navázat na starou omitku #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je logické , že jádrová omítka je hrubší než štuk či dnes moderní sádrové omítky a stěrky.

Dle vzhledu na foto soudím že je zbytek je normální štuka a na něm hoodně vrstev výmalby ,které dělají za ta leta jinou strukturu než byla původní!

Takže buďto to celé -výmalbu- oškrábete, zbytek -odpadlé kusy a drážky přeštukujete a pak celou místnost vymalujete. Na drážky-nová jádrová omítka-je zbytečnst penetrace a ten strop-z Vašich foto není až tak zřejmé co tam je-zda panel nebo jádrová omítka-pokud panel tak jej napenetrovat (dp. Duvilax BD20-ale na Vaše podmínky zbytečně velké balení, takže lze nahradit lepidlem herkules naředěným ahned do "živého" nanést štuk).Jinak bývá penetrace v mnoha případech jen zbytečné prodražení a stačí penetrace jen vodou.

hodnocení

Děkuji za rady a pěkný postup. To s malbou mě vůbec nepadlo. Já pořád hledal jak se dělala hladká omítka před 40 lety. Díky!

hodnocení

0x

Na těch drážkách budete mít nejspíše hodně jádrové omítky, která jde přes rovinu původní omítky. Takže vybrousit a pak použít jemnější druh hotového štuku např.Keraštuk . Hladit pěnovým hladítkem do hladka, ne filcem!

Jak navázat na starou omitku #3
hodnocení

Diky. Už jsem se pustil do vyškrabání té jádrové co jsem ji dal moc. A pak to zkusím dořešit. A odhadl jsem to správně. Použil jsem filc. Teď už budu vědět :)

joudic*
hodnocení

0x

zbrousit na stejnou rovinu a zatahnout primastukem, kerastukem atd, hrube vytluky pokud chcete zivotnost, tak flexi lepidlem a po zavadnuti rozmydlit vodou do ztracena.. pokud to umite, muzete malovat, pokud ne, tak ani ten navazujici stuk nebude vypadat dobre. I lempl zvladne zednickou, ale stuk je vyssi divci. Ted je bazos plny ukrosu pod 200/h, vubec bych se nebal to pripravit a u cucani plzne se divat, jak se to rysuje nekym, kdo to umi :)

hodnocení

Diky, zkusím to upravil aspoň toto. Jak jste mi radili. A zkusím teda i někoho oslovit. Diky za tip

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]