Nejste přihlášen/a.
Je všeobecně známo, že mražené jídlo se po rozmrazení nesmí znovu mrazit. Ale proč a kdy to vadí?
Je mi jasné, že když rozmrazím maso a pak ho zase zmrazím, tak po dalším rozmrazení to nebude žádná lahůdka. Nic méně vysloveně závadné to snad není, nebo ano? A když ano tak proč?
Ale jiný příklad: Udělám vývar, zmazím ho a pak ho použiju k výrobě omáčky. Když zbytek té omáčky opět zmrazím, je ten vývar vlastně už zmrazený podruhé. Ale co se mu stane? Vadí to?
Ono je to jak u které potraviny. Zmražením například masa dojde k poškození jeho buněk. Dokud je zmzlé, nic se neděje. Když rozmrzne, sice se stále nic neděje, ale začne se kvůli poškozeným buňkám brzo kazit a jeho opakované zmražení není žádoucí (ovšem jedovaté samozřejmě nebude). Takže se musí co nejdříve zpracovat. Stejné, nebo spíš mnohem horší je to například s houbami. Pokud rozmrazíte třeba máslo, nebo pečivo, opětovným zmražením se mu nic nestane.
Vývaru se nestane nic. Se zmraženou omáčkou už to může být horší, některé omáčky se po "násilném" rozmražení (v mikrovlnce) "srazí". Ne že by to nebylo jedlé, ale určitě to nevypadá hezky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.