Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cigaretovy dym - technicke reseni!

Od: alena350® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, nová sousedka kouří na svém balkoně, bydlí vedle a cigaretový dým mi samozřejmě otevřeným oknem jde do pokoje. Bude to horší, teď ještě není okno otevřené nonstop... Zamýšlím se nad nějakou ... zábranou, kamarád má kamaráda,ten dělá různé věci svářením ...udělá leccos, ale co? Takový rámeček, účkový profil, dovnitř nasunout tenký, lehký pevný materiál, přimontovat na zábradlí mého balkonu. Nebo jak aspoň trochu izolovat? Na parapet dám květináče s květinami, asi afrikankami :) jejich aroma mi nevadí. Děkuji za každou dobrou radu.

Cigaretovy dym - technicke reseni!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to marný. Smrad je do bytu doslova nasáván prouděním vzduchu, jakýkoliv pokus o odstínění je jen mrháním časem a penězi.

Voláte po technickém řešení: Technické řešení samozřejmě existuje. Jedním z technických řešení je eliminace zdroje znečištění :-D. Dalším pak je zamezit vniknutí znečištěného vzduchu k Vám do místnosti. Jak už bylo naznačeno, účinnost nějakých clon je mírně řečeno problematická. Je to jako stát v řece s roztaženýma rukama. Buď musíte byt utěsnit a větrání zajistit jinak nebo zajistit v bytě trvalý přetlak. Což je v podstatě neřešitelné. Takovým způsobem jsme řešili situaci ve výrobní hale a takové zařízení doma neuživíte a nevejde se k Vám.

Co se týká optického odstínění, je situace podstatně příznivější, nejlehčí konstrukce jsou v kombinaci hliníkových profilů a makrolonu (polykarbonát). Jen znovu upozorním na to, že k montáži takové konstrukce potřebujete minimálně povolení správce objektu a to bez ohledu na to, zda jste vlastníkem bytové jednotky, či nikoliv. Montovat něco pouze na zábradlí letmo, tedy tak, že to bude přečnívat přes horní okraj, je poukázka na průser, v krajním případě se zajištěným ubytováním na několik let.

hodnocení

Rekuperace?

Rekuperaci máme teď - v nové hale. Na staré hale šlo jen o to oddělit čistý a špinavý prostor - tedy sprostý přetlak. Tepla bylo dost (slévárna).

hako
hodnocení

3x
Než něco montovat a svařovat, koupil bych v hobbymarketu plexisklo (rozměr na šířku podle balkonu, výšku aspoň 2metry), udělal par direk po stranách a pridelat k zábradlí stahovací páskou.
Bonus: je to průhledné, lehké a levné, o světlo neprijdete a nebude to vypadat jako, ze se chcete odizolovat. Lze sundat v případě ze se odstěhuje.
Kdybyste tam dali plech nebo hliník, bude se to lesknout, odrážet a rozpálí se to. sousedi by si mohli stěžovat na odlesky třeba (ale aspoň by jste mohla říct, at přestane kouřit a sundáte to. -vlastně nesundáte, když to tam privaříte)
Jinak by šlo udělat i cele zasklení balkonu firmou.
hodnocení

Chci se viditelně izolovat, nevadilo by mi ani opticky, sousedi o poschodí výš se rádi dívají a poslouchají :) Viděla jsem takové obruče kolem zábradlí, stáhnuté šroubem a maticí. To plexisklo ale není špatný nápad!

re4zon
hodnocení

2x
Zajistit proudeni vzduchu (pruvan) tak, aby sel timto oknem ven. Kdyz to nepujde prirozene, tak pomoci vetraku.

hodnocení

1x

Kouř z kuřáckých balkonů či oken se táhne ve vrstvě cca 20 cm podél zdi baráku a pokud někdo na té zdi větrá oknem a má tam nasávání vzduchu, tak mu to jde do bytu. Tohle zná skoro každý paneláčník. Jediné řešení je větrat ventilátorem a čistý vzduch brát z jiného okna či chodby. Teoreticky by sice bylo možno kolem okna zhotovit jakýsi límec, který by smradlavá vrstva obtekla, ale to by bylo monstrum, to je nereálné budovat. Nejlepší by bylo sousedce vysvětlit, že vám její kuřácké smrady jdou do bytu. Pokud tam nutně musí hulit, tak se s ní zkusit domluvit na určitých časech, kdy nevětráte.

Pokud kuřák hulí na návětrné straně domu (tam, kde je přetlak), nepomůže límec, ani svěcená voda. Částečným řešením by bylo chodit hulit na druhou stranu. Někdy to nejde a někdy není vůle. Člověk by i zavřel, kdyby ty prasata chodily hulit jednou za dvě hodiny. Kdysi se tu řešil smluvený signál. Jdu kouřit, zazvoním na zvonek (mechanický, pověšený na balóně) a ty si zavřeš na 10 minut okno. Ale pokud někdo hulí co 20 minut, není tohle možné.

Je úplně jedno, na jaké straně kuřák kouří, podél rovné stěny domu (většího, nejčastěji paneláku) jedním směrem teče vrstva vzduchu, nejčastěji ve směru větru. Toto se neděje jen když je silnější vítr, který vrstvu roztrhá. Stěny jsou hladké a zabraňují turbulencím, vzduch tedy teče relativně klidně a vše na co cestou po stěně narazí, tak unáší sebou a dopraví to docela daleko, než se to dostatečně naředí.

hodnocení

0x

Este vas moze ta ista suseda udat za neopravneny zasah do fasady a vzhladu domu ...

Nejaka zabrana pomoze ciastocne / minimalne, su to vyhodene peniaze. Skor ju skuste slusne poziadat.

hodnocení

Zdůraznila jsem: "technické řešení" ...Vlastním byt, paní je v sousedním v podnájmu. Je milá, už jsem si s ni povídala a vysvětlovala, ale nebyla jsem asi moc důrazná.

Mám zájem o takový nápad, který aspoň částečně odfiltruje kouř.

au1

prohulená sůseda může zkusit cokoliv říct, na 99% tipuju že ve stanovách SVJ či družstva bude něco o tom že ve společných prostorách domu je zákaz kouření, což je i balkon

joudic*
au1.. tak asi je vam jasne k cemu jsou vam nejake stanovy.. udela 1 krok dozadu z toho plotu u okna, cemuz tazatel rika pompezne balkon

hodnocení

Aha, to k te odpovědi o stanovách SVJ...podívám se. T o je dobrý nápad. (Nemůžu přidělit body :( )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]