Dobrý den, potřeboval bych poradit s vytápěním místnosti.Přestěhoval jsem se do podnájmu a bydlím v přízemní staršího činžovního domu. Nedokážu plynovým topidlem vytopit celou místnost, která má 42 m2 1+kk. Přestože mám plynové topidlo typu Mora 6410 a běží na plné obrátky, tak mi teploměr ukazuje pod 20°C a pociťují v místnosti studené průvany. Hledám veškeré úniky a ztráty tepla. Vchodové dveře jsem utěsnil, akorát keramická dlažba podlahy je stále studená, jak v koupelně, tak i kuchyni. Chtěl bych se zeptat lze nějak podlahu odizolovat, aniž bych musel jí musel bourat nebo máte nějaké jiné řešení? Děkuji
Píšete, že jste průvany zlikvidoval, ale i špatně udělaná podlaha může místnost značně ochlazovat. Jelikož jste v podnájmu, tak musíte použít nějaké provizorní řešení. Sehnal bych nějaké bazarové lino a na to dal hustý koberec.
petere
Taky si myslím, že příčina bude i podlaha, ale i revize topidla s ohledem na její účinnost. Nevím jinak, kde by mohl být problém. Jak je to v přízemí a cihlový byt, tak to asi moc vytopit nepůjde.
Ano, kontrolou topidla bych samozřejmě začínal. Sežeňte si teploměr, nebo třeba použijte budík s teploměrem, a změřte si teplotu na různých místech, třeba učiníte nějaký užitečný poznatek.
Asi to bude MORA 6140, (a ne 6410) 4,2kW, s regulací teploty v rozsahu 10-32°C, určené pro vytápění místnosti o objemu až do 95m3...termostat máte naplno? Plocha 42m2 a výška? Vejdete se do 95m3? Asi ne... a pokud je byt "studený", pak je nutné buď zateplení nebo méně hospodárné výkonnější topidlo, třeba 7,35kW...nebo si opět hledat byt, teplejší...s menšími nároky na energii
petere
Ano to jsem se přepsal. Zkusím zajistit revizi topidla.
Tipuju to na pomalé proudění vzduchu. Zkuste ho trochu popohnat ventilátory. Výkon 4,2 kW musí na takový prostor stačit s bohatou rezervou. Vypadá to, že teplo zůstává u stropu.
Topidlo je třeba občas vyčistit, takže objednat revizi a čištění. Bývá to zanešené různými pavučinami, nevím, čím ještě, často i spojené se špatným spouštěním na začátku topné sezóny,častým zhasínáním a pod. On může být i špatný termostat
petere
Zajistím rovnou revizi topidla. Doufám, že tam něco objeví a bude to fungovat lépe. Děkuji a prachu na tom bylo velké množství.
Nedělejte z toho žádnou vědu. Vždyť to jsou jen trochu jiné wawky. Sundat kryt a umýt těleso snad umíte. Jestli pak spotřebuje něco kolem 0,5 m3 za hodinu a v bytě je zima, tak je chyba jinde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.