Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhláška o umístění kontejnerů na tříděný odpad

Od: pb® odpovědí: 17 změna:

Existuje vyhláška o tom, jak vzdálené od sebe mají být v Praze kontejnery na tříděný odpad, případně jak daleko to má mít občan ke kontejnerům? Máme v blízkosti 100m kontejnery na všechno. Papír, plast, nápojové kartony, sklo, kov i oleje. Cesta ovšem vede mezi bytovkami. Ne někomu po zahradě, po vydlážděné cestě mezi bytovkami, kdy cesta tam je dlouhá desetiletí. Ovšem teď si majitelé jedné z bytovek usmysleli, že po cestě se chodit nesmí a cestu znepřístupnili (zatím nízkým plůtkem). Nutno podotknout, že pozemek opravdu patří k oné bytovce, věcné břemeno cesty v katastru nevidím. Nikdy tudy nechodilo procesí, prostě jen lidé prošli ke kontejnerům. Nyní to tedy máme k těm samým kontejnerům cesta tam a zpět skoro kilometr. Blíž kontejnery nejsou. Je nějaká šance, že by městská část nařídila již existující cestu zpřístupnit, právě z důvodu usnadnit občanům přístup ke kontejnerům a tím motivovat k třídění? Přiznám se, že třídím všechno, ale kilometr běhat s bordelem fakt odmítám a děti, které mi doposud odpad nosily, mi tak daleko běhat nebudou. Takže buď odpad vozit autem, čímž se potírá veškerá ekologie, nebo prostě nahážu co se vejde do popelnice (místo by bylo), což město jistě také nechce.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrovic
hodnocení

2x

Podivejte, pozemek je bytovky, vecne bremeno neni. Nezlobte se, ale taky bych znepristupnil. Ze tam je chodnik X let a je to zazite, je vec jedna, druha je, ze Vam by se libilo nekoho nechat chodit po vlastnim pozemku? Asi ne, ze? Od toho existuje takova vec, plot se ji rika. Nebo, kdyz to mam daleko do obchodu, mam chodit pres souseduv pozemek, protoze predchozi obyvatel meho nynejsiho domu to tak delal? Ne, nechodim pres neho.

Zákon o obcích, § 34: Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

Pozemky nemusí být jako veřejné prostranství označeny v terénu, zapsané v katastru nemovitostí, evidovány v seznamu veřejných prostranství. I přesto jde o veřejné prostranství, je-li to prostor volně přístupný každému a sloužící obecnému a ne jinému užívání.

hodnocení

2x

Když jste poctivě vedla děti ke třídění, tak je zrovna tak veďte k tomu, že více pohybu je zdravé a na přechodu se děti obvykle rozhlíží a to jste je asi už naučila. Takže tu žádný problém nevidím. A jestli je 400 m moc, tak to vhoďte do popelnice. Pokud jste jediní, tak v tom velkém množství odpadu se to ztratí jako jehla v kupce sena.*stop*

re4zon
hodnocení

1x
Jestli tam je cesta, byt nezapsana, tak ji sice prehradit nesmi, ale vymahat to je temer scifi, na to zapomente. Ale nic nebrani napsat obci, ze kontejnery kilometr daleko jsou na prd a tridit tim padem neni dost dobre mozne. Pokud maji rozum, pridaji dalsi bliz.
Jo ted ctu ze v Praze. Staci napsat a pridaji dalsi. Snaha usnadnit trideni je velka.
pb®
hodnocení

Přidat blíž nelze, u nás v ulici není žádný a není tu místo. Na hlavní je základ na papír, plast, sklo, nejsou ty ostatní, navíc když posílám děti, musely by přes přechod a ochomítat se na silnici, kontejnery s ní přímo sousedí. Tyhle byly blízko v lokalitě s minimálním provozem. Tak možná zkusím zahrát na to, že jsem vedla děti ke třídění a samostatnosti a nyní s ohledem na jejich bezpečnost nelze.

prik
hodnocení

1x

O odpadech radši nemluvit. Stav je trisktní. Je tady kontejner na bioodpad, přesto rohlíky, chleba ba i balík parků skončí v papíru, nebo plastu. Vyhozené svačiny z vedlejšího závodu běžná věc. Policie si toho ani nevšimne, ani po upozornění. Asi proto si Rakušan jednoho z nich vybral jako policejního prezidenta. Dobří policajti od něho radši odešli. Takže občas to vezmu domů a sousedovi slepice si pomějí. Z hlediska zákona to je krádež. Jsem si toho vědom. A kdyby došlo na lámání chleba a byl znám viník tak ten je nezajímá. Zajímá je ten kdo to uklidil.

Ovšem někdy je to zajímavé. Jednou plný karton lahví vína. Originál zapečetěno. Odpoledne byl pryč. Jindy Veltlínské zelené, zapečetěno. To jsem se podíval. Není vhodné k dlouhodobému skladování. Někdo měl asi obavu. Jindy slivovice, vodka, Luhačovický švihák. Vše originál zapečetěné. Jistě to nepodléhá zkáze a bezdomovci se radují.

Včera držková polévka ve skle. Slepice si dají. Žádné domácí zavařování. Originál uzavřená cena 55 Kč a datum spotřeby 31.3.2022. Myslím, že lidi na tom nejsou tak špatně.

hodnocení

0x

No u nás na vesnici jsou kontajnéry na návsi. Já to mám 210m a nikdy mne nenapadlo držkovat že je to daleko :)

Je teda fakt, že pěšky nechodím, vždy když jedu autem, tak jen přibrzdím a vyhodím do kontajneru co je potřeba.

100 m je nic

pb®
hodnocení

Čtete nepozorně, doposud byla vzdálenost 100m jedna cesta, nyní je vzdálenost jedna cesta skoro 500m, bližšího nic není. Donést tedy odpad do kontejnerů je skoro kilometrová vycházka.

hodnocení

0x

Věc má dva aspekty.

"Vychozené právo" bránící zrušení cesty.

Na druhé straně nesmyslnost třídění odpadků.

Co přesně je nesmyslného na třídění odpadu?

Nebo naopak - jaký má smysl?

29.04.22 09:28

Recyklace

Že odpad nekončí na skládkách a ve spalovnách, ale materiály se opět využijí?

Kolik procent čeho se recykluje a kolik procent se vyklopí do oceánu?

Kde že máme ten oceán, do kterého putuje náš odpad? I 50% recyklace má smysl. Nebo je snad lepší, když v tom "oceánu" skončí kompletně všechen odpad?

Netříděný neskončí v oceánu. Skončí ve spalovně nebo na skládce. V oceánu končí výhradně tříděný. Podvodníci předstírající recyklaci vykáží "vývoz do Číny" ..

makk
hodnocení

0x

Pokud nějaká taková vyhláška existuje, tak si ji vydala obec, nebude celostátní. Napiště to co jste napsal nám na magistrát příslušné městské části a připiště požadavek o zřízení věcného břemene. Já myslím, že je to veřejný zájem a neměl by to být až takový problém. Pokud bude, žádejte umístění kontejnerů blíž.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]