Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhození z bytu

Od: an27* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, dostala jsem se do tíživé situace a nevím, kam jinam se obrátit. Nedávno jsem přišla o maminku a ačkoliv bydlím rok s přítelem, nyní nastaly problémy a já se potřebuji vrátit do bytu, ve kterém maminka bydlela. Byt byl její, ale ve smlouvě je napsaný můj bratr, protože maminka měla kvůli bývalému manželovi velké dluhy. V bytě momentálně bydlí její manžel, můj otec- ne biologický, ale osvojil si mě. Dále také naše zvířata. Bohužel můj bratr se rozhodl, že byt chce a nás posílá bydlet kamsi za Ústí nad labem. To je pro mě nepředstavitelné z několika důvodů, zaprvé mám k maminky bytu velký vztah, kupovaly jsme ho ve velice špatném stavu a veškeré opravy a rekonstrukce jsme dělali já, maminka a táta. Já se obávám, že byt nechce jen tak pro sebe, ale že ho chce prodat, protože už několik let básní o rodinném domě, a to bych nezvládla. Dále také tvrdí, že tento byt potřebuje pro sebe, svojí přítelkyni a jejich roční dceru, protože prý potřebuje vlastní pokoj. Jejich byt je 2+1 a maminky 3+1. Nás posílají do toho svého za Ústím, takže bych musela spát ve svých 18letech s otcem v posteli. Dále také maminky byt je v od Ústí zhruba 30km, kde mám všechny kamarády a od září také školu v 20km úplně na druhou stranu. Neumím si představit, že bych do školy dojížděla z Ústí, přes 50km. V neposlední řadě mi také nejde do hlavy, proč můj téměř 40letý bratr si není schopný zařídit bydlení a já ve svých čerstvě osmnácti letech, musím shánět pronajem, protože on ve finále řekl, že ho nezajímá kam půjdeme. Ještě pronájem takový, kde dovolí naší kočku a psa. Proto moje otázka a žádost o pomoc spočívá v tom, zda je nějak možné ať už soudně nebo mimosoudně dokázat, že byt byl maminky, na bratra pouze psaný. A že ho rozhodně potřebujeme víc, než oni. V neposlední řadě si nemyslím, že by si maminka přála, abychom šli na ulici a nastěhoval se tam člověk, který jí navštěvoval jednou za dva měsíce kvůli penězům. Moc prosím o pomoc a radu, jak toto řešit.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chápu to tak, že maminka byla majitelkou bytu, ale kvůli dluhům, insolvenci, ho účelově přepsala? No, můj laický názor je, že byt je pro Vás ztracený. Neznám detaily, ale pokud do toho šlápnete a prokážete, že byt byl maminky a byla to účelovka, Vy ho nezískáte a bratr o něj možná přijde... A to, že Vás bratr posílá do svého druhého bytu - nemusí, je to od něj možná ústupek.

hodnocení

2x

Pokud maminka přepsala byt na bratra a byt není zatížen věcným břemenem na dožití jejího manžela, vašeho nevlastního otce, tak se obávám, že nezmůžete vůbec nic. Váš bratr se bohužel ukázal jako vyčůránek a z bytu, o který se nijak nezasloužil, vás chce vyhnat. Jediné řešení je prodat bratrův byt v Ústí a koupit jiný v současném bydlišti.

asd1
hodnocení

2x

Záleží kdo je v katastru jako vlastník - ten rozhoduje. Pokud bratr tak máš smůlu. Jedině napadnout převod vlastnictví jako účelovku, ale na to bys potřebovala prostředky na právníky a celý spor a i tak bys zdědila jen 1/4, ovšem bratr by tě pak nejspíš musel vyplatit, tak bys měla prostředky na bydlení jinde... Ale to moc reálné není. Bratr cítí majetek tak sestru odkopne a nic jí nedá - nic nového pod sluncem.

2+1 pro dva lidi = není problém aby tam každý měl svojí postel a svůj vlastní pokoj.

xyk
hodnocení

1x
Soud zajímá, co je napsané v katastru. Nezajímá ho žádný citový vztah k nemovitosti kohokoliv, ani kdo tam co ve volném čase s kým zařizoval, ani co by si předchozí obyvatel přál. Bohužel. Je-li byt psaný na bratra, máte celkem smůlu. Velmi časně jste došla k zjištění, že jak jde o peníze, jde rodina stranou. Pokud vám nabízí bydlení aspoň někde, jelikož evidentně nic jiného nemáte, tak ač je to pro vás těžko představitelné jít jinam, tak pořád lepší než nic.

hodnocení

1x

Jejich byt je čí? Bratra, nebo jeho přítelkyně, nebo jejich společný? A je to byt nájemní, nebo v osobním vlastnictví? Bratr vás na ulici nevyhazuje, ale nabízí vám byt jiný, 2+1. A v něm nemusíte spát s otcem na jedné posteli, ale v každé místnosti může být jedna postel a spaní oddělené. Píšeš to trochu zmatečně. Není důležité co by si přála maminka, zřejmě o byt přišla pro svoje dluhy a bratr je zaplatil a proto je byt jeho, zachránil ho. A se svým bytem může dělat co chce. Vlastně můžete být rádi, že se k vám bratr takhle zachoval. Protože píšeš, že ti to takhle nevyhovuje kvůli škole, kamarádkám apod., což chápu, nabízí se více řešení, ale to už nepatří sem. Jestli chceš, napiš mi vnitřní poštou nebo na jak123-zavináč-centrum.cz a můžeme o tom popovídat. Hlavně nezmatkuj a nebuď smutná.

an2
"Jejich" byt je jeho přítelkyně, v osobním vlastnictví. Níže jsem vysvětlila jak to s bytem je a proč říkám o spaní to, co říkám, ačkoliv chápu, že je to možná přehnaný výraz. Maminka dluhy měla kvůli bývalému manželovi, řešilo se to spousty let, bratr za ní s jistotou nezaplatil žádné dluhy. Maminka to udělala tak, že byt i auto napsala na bratra a jelikož byla v invalidním důchodu, měla jen životní minimum a tak jí nebylo co exekutory sebrat. Od doby co se rozvedly nikdo z naší rodiny nezaplatil téměř ani korunu na tyto dluhy. Rozvedly se zhruba v roce 2007, byt jsme koupili až v roce 2014. Poslední půlrok svého života byla maminka v insolvenci a plánovala si byt vzít zpátky na sebe a do smlouvy dát, že až dovršim 18let, případne mně. Bohužel to nestihla, náhle jí přemohla rakovina.
asd1

= máte smůlu, byt je jeho. Veř tomu, že by do háje poslal i vlastní matku a zpět na ní by to nepřevedl...

Ten druhý byt - pokud by byl opravdu výhodný nájem, tak s jeho přítelkyní sepište nájemní smlouvu, s tím že ten byt bude před nastěhováním vyklizený abyste si tam mohli nastěhovat svoje věci atd. Jinak ať si to strčí za klobouk. Platit 7k nájem a nesmět tam mít ani svojí postel, to se posr.. Pokud vám cokoliv nebude opravdu vyhovovat tak je pošlete do háje a najděte si bydlení jinde. Za 7k seženete v okolí určitě, na nich závislí nejste. Vše co není součástí bytu bych vylifroval pryč, klidně i vyměnil dveře, baterie, hajzlík bude protejkat, odpojit elektorměr - nijak neprokáže že tam bylo něco jinýho, ať si to užije.

Karma občas funguje, tak třeba se mu přistěhujou do sousedství cikorky a dostane od nich přes hubu, na auto mu spadne strom atd.

makk
hodnocení

1x

"Byt je matky, ale psaný je na bratra" to z pohledu práva znamená "Byt je bratrův". Na to jste měla myslet dřív a nedopustit napsání bytu na něj, přeci vám muselo být jasné, že k této situaci jednou dojde. Navíc i kdyby byt byl psaný na matku, tak bude nyní předmětem dědictví a vy zdědíte 1/4.

pb®
hodnocení

1x

Všechno ostatní pominu, avšak nechápu, z jakého důvodu byste musela v bytě 2+1 spát v jedné posteli se svým otcem? Vyrůstala jsem v bytě 2+1 a tam se nežije tak, že všichni spí pohromadě v jedné místnosti. Děti vlastní pokoj, rodiče postel v obýváku. Jste oba dospělí, je více než vhodné mít každý soukromí a každý svůj pokoj, i kdyby to znamenalo, že žádný obývák nebude a s návštěvou se bude sedět na pohodlných židlích u kuchyňského stolu. Osobně nechápu ty, kteří mají v malém bytě místo pohodlné postele rozkládací gauč. V posteli spím v průměru 7 hodin denně, tolik neprosedím na gauči za celý týden, takže kvalitní postel je pro mě základ a posedávat během dne můžu na čemkoliv.

an2
Věc se má tak, že pokud nám laskavě dovolí jít k nim do bytu, nesmí se tam vůbec nic přemístit, změnit a zničit, stejně tak, jako my jim musíme nechat náš nábytek. Prý je to velkorysost, za mě tedy spíš přelévání benzínu naschvál do ohně, jelikož mají byt zařízený tak, že z jednoho pokoje je dětský pokojíček, tudíž pro dva dospělé lidi naprosto k ničemu. Pak už zbývá jen v obýváku gauč- nazvala jsem to postelí, nechtěla jsem tu zabihat zbytečně do detailů, je toho mnohem víc špatně. Také se vyjádřili, že budou chtít nájem ve výši zhruba 7000kč. Určitě by se to dalo udělat tak, abychom spolu v posteli nespali, třebas že jeden z nás bude spát na zemi, ale to opravdu není dlouhodobě snesitelné.
asd1

Tak se na něj vykašlete a najděte si bydlení jinde. Jeho byt, on rozhoduje. Ovšem pokud vám ho pronajme (samozřejmá je nájemní smlouva), tak nastupuje běžné užívání bytu, tj. vy tam bydlíte po svém v rámci obvyklého užívání, svůj nábytek si odstěhuje pryč a vy si tam nastěhujete svůj. Pokud chce váš nábytek tak si ho může koupit,pokud mu ho prodáte.

Ale nejlepší řešení pro vás je opravdu najít si bydlení jinde a on ať se tim třeba udáví. Budete mít svůj klid.

Bratr vás vyžene z bytu, který mu přepsala máma v nouzi a ještě vám bude účtovat za bydlení ve svém původním bytě? Váš bratr je vychcoš a šmejd. Mít takovéhle sourozence, to je holt smůla. Jste v pasti.
Každopádně nábytek mu nenechávejte, na ten nemá jakékoli právo. To bych ho raději rozštípal a hodil do kontejneru.

mhgc
hodnocení

0x
Byt je bratra. Kdo ho potřebuje víc nebo míň, není důležité. Maminka vám tam měla dát věcné břemeno. Buďte rádi, že vám za to bratr nabízí alespoň jiný byt. Taky by mohl byt prodat a nový majitel by vás prostě vystěhoval. Spát můžete jeden v obýváku a druhý v ložnici, nevím, proč byste měli spát spolu v posteli. Váš otec by beztak měl myslet na budoucnost a vzít si co nejdřív hypotéku, jinak bude v důchodu bydlet na ulici.

Vzhledem k věku bratra / 40 let / předpokládám, že otec už v důchodovém věku je a určitě hypotéku řešit nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]