Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvyšenie zakladneho múra pod strechov

Od: janfek odpovědí: 10 změna:

Ahojte. Rád by som sa poradil ohladom stavebnej uprave na mojej hospodarskej budove. Chcel by som dostavať k tejto stavbe plechovy garáž ale nevyhovuje mi výška strechy a preto potrebujem vrchol už existujucej stavby navyšiť tak o pol metra dohora. Teraz je na mure osadeny hranol = pomurnica a na nom su upevnené krokvy. Ale ja potrebujem zdvihnut mur nad tym hranolom o tak 50 cm (zelena čiara) kde osadim další hranol a potom odtial upevním nove krokvy nad tou pristavbou (zelená čiara). Pritom ale chcem zachovať staru strechu (červená čiara), tak by som velmi nechcel rušiť staru pomurnicu kde je prichytená stará strecha. Ako navýšiť ten mur o pol metra?Možem murovať na pomurnicu = hranol alebo mam s nej odrezať len tam kde su prichytené krokvy zo starej strechy a obmurovať to?Je nutne to murovať alebo je možnosť aj nejakej drevenej/plechovej konštrukcie?Som murár amater na vlastné potreby a rad si nechám poradiť ako to urobit. dakujem

Vyvyšenie zakladneho múra pod strechov

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

Nevymýšlej blbosti a udělej celou novou střechu..podle te fotky to stejně není valné kvality a zub času se na tom podepsal...zhoď to, udělej věnec...dozdi...udělej další věnec, pozednici a novou střechu

janfek
hodnocení

Veď to je presne ten problem na ktory sa pýtam. Podla teba to zhodim, OK, potom urobim veniec vo výške tej prvotnej strech, OK a teraz musim pripojiť predsa na ten veniec hranoly tej prvotnej strechy (červená) a tak dalej domurovat tych pol metra a opät veniec aby som mohol pripojiť novu strechu (modra). Otázka je ta ista, ak pripojim hranoly strechy (červena) tak potom ked budem murovať tých pol metra(zelena) tak tie pripojené hranonly len obmurujem?

krtek6

shodíš jak červenou tak modrou střechu...a uděláš obě nové

hodnocení

2x

Murovat nikoliv, ale uvědomit si že většina staveb je dřevostavba, nebo polodřevostavba. Páč z murovaného zdiva jsoiu jen obvodové stěny a příčky. Zbytek je dřevo. Takže se podíváat po dřevostavbách, jejich vazníkách, různé způsoby uložení a sám si udělat stloukané vazníky. Na to pak střechu, dle Vašich představ. Neexistuje nejde, jen umím, nebo neumím.

hodnocení

0x
Před mnoha lety v sousední vesničce dělali něco podobného. Asi deset heverů - panenek. Vyheverovat celou střechu o jednu šichtu cihel, vyzdít a znovu.

jenyk, ale tazatel chce něco jiného...

Aha, omluva. Já přečetl jen začátek.
Jsem to hloupá oliheň.

ale Jenyku, proč tak přísně?

hodnocení

0x
Minimálne tá pomúrnica je aspoň podľa fotky zrelá na kremáciu v najbližšej zime.
Máte niekoľko možnosti.

Ak je obvodový múr dostatočne hrubý, môžete spodnú pomúrnicu posunúť na jeho vnútornú stranu a vedľa nej domurovať stenu menšej hrúbky pre uloženie pomúrnice novej strechy. Bolo by fajn nechať jej z boku odvetrávanú medzeru.
Druhá možnosť je múr zvýšiť a spodnú pomúrnicu (čiastočne) vykonzolovať z boku múru.
Tretia možnosť je k spodnej pomúrnici kotviť aj stĺpky, aby ste mohli urobiť strechu garáže v požadovanej výške.
Riešenie záleží na Vašich možnostiach aj spôsobe stavby garáže.

Stále sa však bavíme o dvoch pultových strechách. Osobne by som sa tam snažil urobiť sedlovú strechu buď zdvihnutím pôvodnej strechy alternatívne ju predĺžil a hrebeň posunul nad garáž. Leda že by ste tam chceli dať okienka.
Priamo na pomúrnicu neklaďte žiadne tehly. Nemusí to podľa mňa dobre dopadnúť ani pre ňu - uhnije, ani pre tie tehly - popraská to, od (malých) pohybov strechy, ktoré s ňou cvičia.
janfek
hodnocení

tiež som si myslel že to murovanie na drevenu pomurnicu je hlupost...skor som myslel že tu drevenu pomurnicu urežem presne v priestoroch kde na tu staru pomurnicu su spojene drevene priečne hranoly = krokvy starej strechy - červená. A potom to pekne obmurujem tých 8 spojov a budem pokračovať až do výšky 0,5 metra. a tam hore urobim normálny veniec na novu strechu. Takže ten novy mur bude napojeny na ten stary mur pod starou pomurnicou okrem 8 dier-spojov na krokvy povodnej strechy... niekde som videl taku pristavbu kde boli prečne hranoly priamo zamurovane v stene. ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]