Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žehlení na stole, pára

Od: karolinak odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Nemám žehlicí prkno, začala jsem žehlit na barovém stole (lamino). I pod vrstvou dek a prostěradel mi teplo prošlo z žehličky až na desku, takže jsem pořídila žehlici deku Alutex: ,,Vrchní strana ALUTEX, materiál odráží teplo a usnadňuje žehlení. Spodní strana 2 mm molitan." No teplo to propustilo, takže jsem dala/složila ty strany s molitanem k sobě, sice se zmenšila žehlicí plocha, ale teplo to nepropustilo. Dnes jsem žehlila znova a teplo to i s vlhkostí propustilo. Nemáte někdo tip jak zaručeně nepropustit tu páru na desku, třeba nějaký druh ubrusu, slídy nebo něco co mohu vložit mezi ty molitanové strany? Bar máme 3 roky starý, bojím se, aby se nezničil. Velikost baru mi fakt vyhovuje, je to lepší než žehlicí prkno :). Děkuji za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

Já bych zkusil někam mezi ty deky dát pečící papír. Podle mě je hlavním problémem to, že horká pára projde vším pórovitým. Jestli používáte třeba 4 deky, tak dejte na stůl 3, na ně pečící papír (nebo něco jiného neprodyšného, co snáší teploty) a pak další deku.

hodnocení

0x

Když ti vyhovuje tvoje stávající řešení, tak pod deky dej ještě nějakou dřevěnou desku. Místo abys nahřívala desku barového stolu, tak budeš nahřívat vloženou dřevěnou desku.

Ideální pro přerušení přestupu tepla by byla plotna, ze které se staví opláštění krbů. Ale ta je těžká a drahá.

Další možností je polystyrenová deska. Ta taky přeruší prostup tepla, ale pokud ji moc ohřeješ (třeba párou), tak se zdeformuje.

Taky můžeš udělat při žehlení přestávku a nechat deky a vloženou desku zchládnout.

hodnocení

0x
Používám menší žehlící prkno z Ikea s malýma nožičkama na stůl. Je udělané z perforovaného "děrovaného" plechu, takže horká pára volně projde a neohřívá stůl.
Jinak si to na delší žehlení neumím představit, bez prodyšné podložky s nožností odvodu par to teplo a pára nemá kam odejít.

jabraka*
hodnocení

0x

Laminované desky,vyráběné z melaminového plastu se vyrábějí technologií,používající vysoké teploty až 180 st C .Nějaká teplota při žehlení by jim neměla ublížit.Vodě i páře jsou odolné.

JB

Jabrako, lamino je tvořené především dřevotřískovou deskou. Ta rozhodně není odolná vůči páře ani vodě, pokud je vlhkostí exponována tak bobtná a rozlepuje se . Chápu, že o tomto materálu nic nevíte, proto přikládám odkaz, který Vám dost objasní

particleboardrepair.com/...

jabraka*

Deskových materiálů,které jsou na trhu,je mnoho druhů,ale ty,které se používají na stolní desky jsou skutečně dřevovláknité desky,tmelené fenolformaldehydovou pryskyřicí.Novější technologie používají melaminoformaldehydový plast.Na povrchovou úpravu se používá folie impregnovaná melaminem a potištěna dekoram-.Lisování se provádí vysokým tlakem a teplotou až 160 stC,.Pára o teplotě 130 stC nemůže takovou desku při krátkodobém působení poškodit.

makk

promon: Lamino je lisovaný papír nebo tak něco, dřevotříska je vyšší level. Pravda je, že ani jedno nemá rádo vlhkost, ale je pravda i to, že ta deska je chráněná něčím nepropustným (dřív to býval umakart, dnes je to nějaká jeho obdoba). Takže já si myslím, že spíš než to vlhko může být problém to teplo. Ten "umakart" by se mohl začít odlepovat.

Á koukám - další truhlář *smich*

Lamino rozhodně není lisovaný papír, to především. Jinak lamino je trochu slangový výraz, technicky jde o dřevotřískovou desku laminovanou. Takže není to o dalším levelu, jak píšete, je to o tom, že na dřevotřísku nalisují tu lamino vrstvu - prakticky shodný způsob jako je dýhování.

S tím vlhkem se to má tak, že každý truhlář při řezání dílců ořízne cca 20mm okrajů tabule lamina, protože i když ty tabule nemáchá ve vodě ani na ně neprší, tak jen vzdušnou vlhkostí nabobtnají. Jde sice o pár desetin mm, jenže při hranování to olepovačka profrézuje. Teplo naopak laminu nevadí - tedy rozhodně ne, dokud nedojde k zuhelnatění případně hoření.

Ale k původnímu dotazu - z praxe - manželka má takové to klasické žehlící prkno s nohami, je na tom takový ten alu potah. Má ho už snad 25 let, původně ta deska byla z obyčejné dřevotřísky a i přes intenzivní žehlení vydržela cca 10 let. Pak z toho už padaly třísky, tak jsem to rozhodil, tvar desky obkreslil fixem na nejobyčejnější bílé lamino co jsem našel na dílně a tvr jsem vyřízl přímočarkou. Pak jen srazit hrany a deska byla hotová a slouží už cca 15 let denního žehlení.

Jenže tazatelka žehlí na nábytku. Ano je to sice totéž lamino, ale mě u toho mého prkna vůbec nevadí, jestli to někde trošku zbobtná, dokud to drží pohromadě, tak se jede dál,, jak se to bude rozpadat udělám za pár minut jiné ze zbytku lamina - tedy náklady takřka 0. Ovšem u nábytku stačí škrábanec, vlhkost se dostane dovnitř a už to bobtná, krom toho teplo z žehličky může odžehlit hrany, které jsou lepeny tavným lepidlem.

Prostě řečeno - žehlit na nábytku není moc dobrý nápad.

Na druhou stranu - i truhláři chtějí ,,mít co žrát´´ - když si dovolím parafrázovat Pelíšky, že ...

liduli
hodnocení

0x

Zadejte si do vyhledávače "žehlicí deka", snad tam něco objevíte :), L.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]