Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka vyhazuje hlavní jistič

Od: petrapo odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebovala bych radu.

Necelého půl roku stará pračka LG vyhazuje hlavní jistič při zasunutí zástrčky do zásuvky. Zásuvka pračky má samostatný jistič (ten přitom nevyhodí). Pokud se pračka zapne do jiné zásuvky (na jiný okruh), stane se to samé. Nestává se tak úplně pokaždé, ale čím dál častěji. Když pračka proud vyhodí a hlavní jistič se poté nahodí a pračka se dá znovu do zásuvky, už jistič nevyhodí. Jističe v bytě jsou nové, ale hlavní jistič není měněný.

Jelikož je pračka v záruce, zavolala jsem servis LG a pán vyměnil nějakou součástku v pračce. Vše se zdálo být dobré, vyprala jsem několik praček s vyndáváním zástrčky ze zásuvky a včera jsem šla zase prát a při zasunutí zástrčky do zásuvky došlo opět k vyhození hlavního jističe.

Nevíte někdo čím by to mohlo být?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jste si jistá, že vypadává jistič a ne chránič? V případě chrániče může závadu způsobovat nějaký svod na kostru uvnitř pračky. Třeba odrušovací kondenzátor, ten má ve vybitém stavu (po odpojení šňůry ze zásuvky) relativně malý odpor, takže krátký proudový náraz (než se nabije) chránič vyhodnotí jako poruchu a vypadne. Kondenzátor zůstane nějaký čas nabitý, takže po opětovném nahození chrániče se už nic neděje.

Může to ale způsobovat i vadný chránič, který reaguje příliš rychle, nebo je příliš citlivý. To by ale měl technik zjistit.

doplněno 27.04.22 10:42:

Dokážete ten vypadávající jistič vyfotit a vložit sem fotku?

petrapo
hodnocení

Ano, vypadává hlavní jistič (u hodin) - před bytem. V rozvaděči v bytě jistič nevypadne.

Jistič mohu vyfotit až večer, až přijdu z práce a vložím ji sem.

petrovic

No, pokud to je ten fakt u hodin, před bytem, fotka netřeba.

petrovic
hodnocení

1x

Servisák musel dojet, otevřít pračku a něco očividně špatného vyměnit. Asi to odešlo znovu a v pračce bude jiný problém, který může odpalovat danou součástku a pračka může jít přímo do tvrdého zkratu. Je nová, v záruce, nic jiného než servis nelze poradit

petrovic

Jo a taky bych se zamyslel nad tím, proč nevybaví samostatný jistič předpokládám že v bytovém rozvaděči. Proč vyletí až ten u hodin. To vypadá na špatnou selektivitu.

Z dotazu není zcela jasné, co a kde vlastně vypadává. Tazatelka píše sice hlavní jistič, ale to nemusí být jistič u elektroměru. Jako laik může považovat za "hlavní jistič" i proudový chránič (také vypíná prakticky všechno).

Při tvrdém zkratu by při připojení do zásuvky určitě nepřehlédla "ohňostroj" a asi by se o něm zmínila.

petrovic

Usoudil jsem z toho, protože píše, že není jako jediný vyměněný. Tak mi to připadalo, že někdo udělal celý nový rozvaděč a zůstal jen starý před hodinama. To by nebylo nic proti ničemu.

petrapo
hodnocení

Servisák pračku otevřel a na první pohled nic špatného neviděl, ale u některých praček (i sušiček) se jim tato závada stává (že vyhazuje jistič při zapnutí do zásuvky) a u takových danou součástku automaticky mění.

Vypadává opravdu hlavní jistič (u hodin) - před bytem. V rozvaděči v bytě jistič nevypadne.

hodnocení

0x

Trosku zmatocna otazka, mozno ide o zamenu pojmov istic / chranic. Aj ked su tam len istice, pri kaskadovani 25A hlavny pred elektromerom a 10 alebo 16A na okruhu prackky pri tvrdom skrate selektivitu zabezpecit nemozno vo vacsine pripadov.

tttt
hodnocení

0x
Tohle mi dělala "proderavele" topné těleso na ohřev vody.
Po chvíli praní vypadl jistič.

hodnocení

0x

To či vyhodí istič alebo chránič je v podstate jedno. Príčinou je,že dochádza ku prierazu na kostru práčku,ktorá je chranená zemnením. Kde to preráža je už len na meraní,lebo príčin tam je kopec. Keďže je v záruke,tak servis a ak sa to zopakuje po tretí krát,tak v záruke trvať na jej výmene.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]