Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jem majitelem RD, kdy momentálně topím plynem, který zárověň používám k ohřevu vody a vaření. Mám kondenzační kotel BAXI, kdy spotřeba plynu za rok je cca. 25 MWh. Prosím o radu, kdybych chtěl přejít na vytápení a ohřev vody za pomocí tepelného čerpadla, kde zjistím druh, cenu, zapojení čerpadla, zda je možné čerpat nějakou dotaci ze zelené úspory. Jsem totální laik, ale chci se do budoucna nespoléhat na dodávku plynu. Děkuji za odpověď.
Že by se na Vás vztahovala nějaká dotace, to si nemyslím...
Jaké TČ potřebujete a zda je pro vás vůbec vhodné, to Vám musí někdo pečlivě spočítat.
Ze spotřeby plynu se dá odhadovat, že potřebujete TČ s výkonem cca 12kW.
Správná volba TČ opravdu není tak jednoduchá jako volba plynového kotle (ani tak levná).
Ale je otázka, jestli to opravdu nutně potřebujete..., nebo jste jen vyplašený současnou situací (to je velmi pravděpodobné).
Zadavatel může poptávat špatně (i když v přeneseném slova smyslu je to spíš chyba onoho prodejce, že nepožaduje všechny informace potřebné pro návrh TČ).
Zrovna u Mitshubishi Zubadan je to zvláštní, protože to je TČ s velmi přesnými parametry a drží je až do -28°C.
Prodejce není (v drtivé většině případů) osoba odborně zdatná. Ano, bohužel je to tak. Proč? Prostě proto, že odborně zdatných lidí je málo a tak se musí "brát to co je"...
Tak já jsem ženská a jsem dokonce už docela stará ženská, přes 70 let, to tady většina lidí ví. Ale přesto jsem docela podnikavá a nebráním se novým věcem. Před nedávnem jsem se tady ptala na ty solární panely a to mi zde bylo vysvětleno a rozmluveno, ale hledala jsem dál a také se začala zajímat i o to TČ. Dokonce jsem poslala poptávku a sama ještě dál zkoumala na internetu. No a dneska mi zavolal dealer a mohu potvrdit slova Martina. Jelikož už jsem byla trochu připravená a měla konkrétní otázky, tak jsme velmi brzy došli k tomu, že jsme se rozloučili. Není to vůbec jednoduché a Martin má pravdu v tom, že by musel být udělán projekt někým, kdo tomu opravdu rozumí a kdo by nebyl prodejcem těch čerpadel. Těm je totiž úplně jedno co bude pak.
Plně souhlasím s příspěvky rádce martincakl. Co se týká dotací, ty se zatím poskytují pouze na výměnu zdrojů s většími emisemi (kotle na uhlí a dřevo) za TĆ. Ale třeba se to, v rámci "protiruské plynové rétoriky", naší "vstřícné" vlády, možná změní.
Co se týká realizace topení TĆ, její problematika se odvíjí od mnoha důležitých okolností. Za prvé je nutno zjistit, tedy většinou spočítat, tepelné ztráty objektu, dané jeho velikostí, druhem stavby a tepelně izolačních vlastností stavby, včetně oken a velikosti vytápěného prostoru. Tyto výpočty provede spolehlivě většinou pouze opravdu dobrý projektant vytápění a není to věc jednoduchá a ani levná. Toto je možné částečně zhruba i posoudit, u stávajícího vytápění, ze stávající spotřeby topného media za topnou sezonu (množství tepelné energie), ale v případě plynu, až po odečtení spotřeby na vaření a ohřev TUV.
Za další je potřeba si uvědomit, že TČ vytápí pouze výstupní teplotou 45, max.50 st.C, takže stávající topný systém objektu, většinou s radiátory, který byl navržen na teplotní spád 90/70 st.C, zřejmě nebude, pokud nebyl opravdu hodně předimenzován, stačit při venkovních teplotách pod cca -5 st.C., dostatečně objekt, vzhledem k nedostatečné ploše radiátorů a nižší teplotě vody, vytopit. Takže je pak nutno toto řešit buďto zvětšením ploch radiátorů, nebo celkovým radikálním zatepelním objektu, případně doplněním "pomocného" zdroje vytápění (často krbová kamna, nebo krbová vložka a krb). No a co se týká problematiky provozu, údržby a nakonec i "návratnosti" investice, to je další věc. Pokud je někdo odkázán vyloženě na odborníky, pak s tím bude mít určitě více starostí a nákladů, než s kotlem na plyn.
A vzhledem k tomu, že zatím je stále plyn ještě skoro za 50 % ceny elektřiny, přičemž cena elektřiny, pokud se něco velmi radikálně nezmění, bude stále více stoupat (zelené "šílenství"), a TČ, v ideálním případě v průběhu celé topné sezony, má koeficient "účinnosti" cca 1:3, tak je na pováženou, zda se celková ivestice a přechod z plynu na TČ, v současné době a hlavně i výhledově, vyplatí.
Tak zkusím ještě jednou a polopaticky...
Provozuji TČ vzduch/voda a nebydlím v Praze u Vltavy, nadmořská výška mého bydliště je 480m.n.m.
Uveďte mi prosm, kde doporučuji TČ pro každého. Vy lžete a není to pravda, nikde jsem nic podobného nenapsal ba opak je pravdou.
Se starými topenáři a svářeči jsem se potkal...a potkávám často a dovolil bych si tvrdit, že častěji než Vy.
25kW TČ samozřejmě dá a zcela bez problémů (ale nikoliv do soustavy s teplotním spádem 90/70°C), ale tam bych TČ nedoporučil, protože se musí jednat o velmi starý dům, který je zcela bez jakéhokoliv zateplení. TČ se vyrábí i daleko silnější, pro průmyslové aplikace. Pro drtivou většinu dnešních rodinných domků stačí TČ s výkonem 4-7kW (či ještě nižším) a pro starší domky pak 10-12kW.
To je vážně těžké...
95% lidí poptává TČ zcela špatně (včetně Vás).
Někdo Vám všechny náležitosti musí spočítat a vše komplexně posoudit (a firma montující TČ to opravdu neumí...a ani na to nemá čas).
Vy musíte následně poptávat TČ se zcela jasnými vlastnostmi, nebo to za Vás musí udělat někdo, kdo tomu rozumí.
Martin cankl . Vcelku mě přijde váš příspěvek divný . Tepelné čerpadlo je něco jak chladnička a měli by tam tedy být štítky efektiviti (A++) . Pak by mělo stačít zadat spotřebu jakou udává pán : těch 25 MW a nadmořskou výšku a to je vše k porovnání . A pak by si měli firmy konkurovat.
jendad: Přijde Vám můj názor divný, protože je to jinak než si myslíte. Potřebujete daleko více než spotřebu v kWh a štítek A++...
Martin cankl . Aha . takže neexistuje žádná tabulka s parametry výkonu a každý si to dělá na koleně po svém . No to je tedy masakr . To je jako bych šel do bazaru a řekl , že potřebuji auto na dojíždění do práce a oni mě nabídly nakladak
jendad: Je to poněkud složitější... Pokud máte tak 3h času, klidně se stavte a zkusím Vám to vysvětlit...
Martincankl . Tak děkuji za vyčerpávajíci a srozumitelné vysvětlení . Vždy jsem rád když na diskusi mě to jednoduše a polopatě vysvětlí . To se pozná odborník . Děkuji že jste všem vysvětlil složitou problematiku pro všechny čtenáře
jendad: Nabídl jsem Vám bezplatně 3h mého času, zdá se Vám to málo?
Opravdu zde není možné v textové podobě popsat veškerou problematiku, doplnit grafy a výpočty a okomentovat to vše tak, aby tomu rozuměl každý.
Krom toho jsem zde napsal o TČ již poměrně dost informací (a nejen já, ale i třeba kolega "ivanhorseman").
Vždy je lepší tyto věci vysvětlovat "z očí do očí", protože je možné hned reagovat na doplňující otázky a vše upřesnit a dovysvětlit.
Pro kamarádku jsem oriantačně počítal potřebný výkon TČ a věnoval jsem tomu cca 8-10h času, to jen pro vaši představu, co to zabere času (a to byl v podstatě jen odborný odhad, nikoliv zcela přesné výpočty).
No a vidíte . Já vždy jdu na diskusi , aby bylo více oponentu , protože v dialogu vždy odborník má navrch . Proto jsou diskuse lepší a zároveň oslovíte širší publikum . Když to vysvětlíte jen jednomu , tak se budete stále jen opakovat .
Co to plácáte lžích? Nechcete se trochu krotit?
Mne projektování TČ rozhodně neživí..., obor mé činnosti je jiný a od výrobců ani dodavatelů TČ mi ročně nechodí ani koruna mých příjmů, to mohu odpřísáhnout..
Že ne každé zařízení je vhodné pro všechny typy instalací a použití, to snad nikdo nepopírá a netýká se to rozhodně jen TČ, ale i všech dalších výrobků a zařízení. Osobní auto snad také nebudete používat pro dovážení betonu na stavbu přehrady, lopatu nebudete používat k lámání skály a ročnímu dítěti těžko dáte k obědu bůček..
TČ rozhodně není omezeno nadmořskou výškou 500 m.n.m. (ani TČ vzduch/voda).
Vždy zde píšu o nutnosti důkladného propočítání a posouzení ze všech potřebných stran problému. Proti tomu také něco máte?
jirib - nevím proč volíte takový konfrontační styl, pokud jde o diskuzi o odborných otázkách. Napadání diskutujícího, bez seriozních a odborných argumentů nemá opravdu cenu.
Co se týká těch TČ a souvislostí s jejich realizací a použitím, je povědomí laiků většinou poměrně velice slabé. Nejsem rovněž, jako martincakl, žádný projektant nějaké firmy, ani prodejce TČ. Takže nejde o žádný finanční "interes". Ovšem jsem starej projektant elektro (již dlouho v důchodu) a tak i ve svém vlastním zájmu si stále zjišťuji odborné a seriozní informace a snažím se být t.zv. "v obraze". A mohu se "pochlubit", že jsem jedním z elektroprojektantů, který již v počátcích výroby TČ u nás v ČR, s jedním z prvních výrobců TČ, v počátku devadesátých let (Agrega Bludov), s nimi spolupracoval a projektoval pro tato jejich TČ kompletní elektroinstalaci a a vybavení el. přístroji a prováděl pak i výchozí revize elektro těchto čerpadel, po jejich dohotovení. V tehdejší době šlo o první TČ typu voda-voda.
A předloni jsem se dokonce věnoval problematice TČ i z hlediska osobního, když jsme realizovali vytápění TČ vzduch-voda, u RD mého syna, který je paraplegik a musel řešit vytápění, pokud možno automatické i z tohoto důvodu. A rovněž vzhledem k tomu, že u nich plyn zaveden není. S ohledem na to, že jsme nežádali o žádnou dotaci, řešili jsme vše sami. Nákup TČ v Číně a realizovali vše rovněž vlastními silami. Takže nás celá "akce" vyšla na cca 130 tisíc Kč. Šlo o celkem novější RD, dostavěný v roce 2006, již s poměrně dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Původně realizované ústřední vytápění, s kotlem na uhlí, jsem řešil a počítal (osobně) záměrně s dostatečnou rezervou na radiátorech (výpočet na tepelný spád 70/50 st.C a venkovní teplota -20 st.C) a ještě i při realizaci bylo trochu předimenzováno. Což se nám nyní velice hodilo, takže topná soustava, i při teplotním spádu u TČ cca 45/35 st.C stačí bez problémů až do -10 st.C venkovní teploty. Pokud je teplota nižší (poměrně velmi málo dní v roce) tak se přitopí centrálním krbem s krbovou vložkou a dřevem.
Toto popisuji z toho důvodu, že mohou být i mezi lidmi, nezainteresovanými na reklamě a prodeji TČ, takoví, kteří mají poměrně velký přehled a zkušenosti. A pokud mají dokonce snahu poradit i dalším, není moc relevantní je napadat.
Vy z těch údajů vyvozujete úžasné věci..., přesně jak to chce ten, kdo je zveřejnil.
Takže jen na okraj...I s TČ můžete používat sazbu D45d (není tedy nutně pravda, že přímotop má D45d a TČ D56d).
Druhá věc...Představte si, že s elektrokotlem jsem měl nižší spotřebu elektřiny než teď s TČ (v podstatě o 10%), to je zázrak, že? Ale ne, není, protože se elektrokotel používal v podstatě vyjímečně a topilo se ve velké míře kotlem na tuhá paliva (a troufám si říct, že takto to dělá drtivá většina uživatelů "přímotopů" či elektrokotlů). Pak ty výsledky vypadají tak, jak vypadají (což se ovšem prodejcům elektrorohoží hodí).
Že Vám prodejce neřekl spotřebu TČ za sezonu je špatně (i když částečně ho chápu), ale já už jsem Vám ji tuším někde uváděl.
Nevím proč trváte na COP při parametrech -7°C/55°C...Pokud potřebujete topit ve vašem domě při -7°C s teplotou topné vody 55°C, pak máte pro TČ nevhodný systém a TČ pro Vás není vhodné, nebo byste musel zvětšit otopné plochy. Já ani při -15°C netopím na více, než na teplotu topné vody 50°C. Apropos COP při -7°C je cca 2,0 (55°C), ale pro 45°C je již 2,54. NIcméně stejně požadujete zcela nesmyslné údaje, protože Vás by neměl zajímat COP, ale SCOP, kde můžete reálně být na hodnotě 3,6 i více (tedy ne u vašeho špatného systému, ale při dobře navrženém). Při podlahodvém vytápění pak můžete být na SCOP vyšším než 4,0.
Vy si prostě jen obhajujete, proč TČ nechcete. To je koneckonců OK a je to vaše věc. Ale argumentujete špatně a používáte nesprávné údaje, parametry a čísla.
Firemní článek, který hájí svoji politiku? Proč ne, ale je třeba k němu i oponentura, něco jako píše pan Cakl.
Slogan, řekněte mi jaký má být výsledek a já Vám to tak spočítám.
Jak pan Čakl neustále uvádí, vše se musí dobře spočítat. Už mi to připadne jako přeskakující deska. Už jsem měl doma 3 firmy a ai jedna nešla pod 240000 Kč a atd. Pokud vše mám doloženo a stejně to stojí za prd, tak pak je TČ víte k čemu.
A ten odkaz jsem nevymyslel já. Můžete autorovi napsat, že je hňup. Ale jak uvádí, jsou to statistické údaje za nějaké období a hodně zákazníků. Tak asi nebudou hlupáci, když tak kontroverzní údaje zveřejnili. Čím více se zahalujete do složitých výpočtů, tím mi selský rozum více říká, že to smrdí. Zbožně jsem si přál, abych mohl topit levně a čistě TČ. Zřejmě to za rozumné peníze není možné.
Já netopím na 55 °C proboha. To jsou údaje na tepelném štítku. Já plynem topím na 48°C.
Asi si hodně nerozumíme. Mám teplovodní topení a abych pro koupi TČ musel rozmlátit celý barák a snížit podlahy k instalaci podlahového topení a pak tedy mohl utratit přes 200000 Kč? Sranda.
Uvádím ukázku pro starší domy a prodejce nepíše nic o podlahovém vytápění. Tak mi netvrďte, že požaduji nemožné.
Dovolím si jednu poznámku - TČ není perpetuum mobile. Instalovali jsme v areálu něklik TČ, detaily jsou nepodstatné. Podstatné je že spotřeba tepla pro celý areál zůstala stejná, ale změnilo se rozložení mezi elektřinou a plynem. A SCOP kolem 3,8
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.