Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nůž do sekačky - která část se brousí

Od: nus odpovědí: 30 změna:

dobrý den

dokazali by sjte mi prosím někdo poradit, která čast nože do sekačky se brousí? zleva, zprava, z obou stran, jak daleko od kraje nože? dokazali by jste mi to prosim nějak zakroužkouvat na obrazku?

děkuji vám za rady

Nůž do sekačky - která část se brousí

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nůž brousit v zakroužkovaných místech. Brousím opatrně flexou a to tak že 5 x "líznu" jedno ostří, 5 x druhé a tak dále až je nabroušeno. Pak si nůž dám na středovém otvoru na nějakou osičku a strana která jde dolů je těžší, tak pouze tuto ještě párkrát líznu. Až je nůž vodorovně je hotovo. Zbroušená ohnutá část která je vytočená nahoru je špatně, protože ta tvoří proudění vzduchu do koše a odnáší tam sekanou trávu. Ale už je zbroušeno, tak nechat být.

Nůž do sekačky - která část se brousí #2

hodnocení

4x

já teda jsem skoro opak člověka, co by měl radit v nějakejch řemeslnejch tématech, nicméně si pár poznámek neodpustím:

- to vyvážení je prostinký, vzal jsem buď versatilku (samozřejmě kulatou, ne hranatou), nebo spíš eště tenčí šroubovák, a na ní / něj sem kolmo položil nůž přesně na střed dírky, sice sem takhle vyvážení zkontroloval jen v tý dlouhý ose (ale klidně postupně s obrácenym nožem na obě strany), ale žádněj specielní přípravek na zkoumání vyvážení sem nepotřeboval, snad to takhle stačilo; brousit tak, aby nůž držel vodorovně, bylo snadný

- broušení zřejmě volnou flexou (?) by mi teda přišlo složitý, já měl naštěstí k dispozici pevnou brusku

- brousit se nemá velkou rychlostí, při který by se ostří začlo žhavit, to je (pokud vím, resp. jak mi bylo zkušenějšíma řečeno) špatně (zřejmě tak ostří nějak zkřehne...)

- brousit by se mělo PROTI SMĚRU OSTŘÍ (tj. ostří přiložím špičkou ostří proti otáčejícímu se kotoučku, ne tak, aby kotouček jel po směru ostří); pochopitelně musím ostří z obou stran pevně držet a přitlačovat oběma rukama (jak jsem psal, já brousil na upevněný brusce)
(proč se musí brousit proti ostří, vlastně nevím, ale byl sem na to upozorněnej v podstatě profíkama, usuzuju, že takhle se to prostě nabrousí mnohem líp, kvalitnějc, každopádně to neni žádnej problém)

- mohutně lítající jiskry nevadí (pokud nebrousím v drahym nepracovnim obleku), tj. nevadí, když mi padaj na holý lokte (tim se nenechám znervóznit v pečlivym držení a pomalym posunu broušenýho nože), ale VŽDYCKY sem měl nasazený PRACOVNÍ BREJLE (jak se člověk pozorně dívá, aby měl nůž na kotouč pořád přiloženej dobře, má oblčej dost blízko, a minimálně za ten dobrej pocit chráněnýho oka to stojí)

- broušenou plochu sem se samozřejmě snažitl přiložit na kotouček co nejvíc na plocho, ne abych rval na kotouček jen špičku ostří a rychle ji ubrušoval

(- obrušování celýho dost rezatýho nože flexou vidim jako zbytečnost, přejel bych ho jen jednim či dvěma (s různě hrubejma štětinama) kartáčkama na rez (a ty nezrezatělý kolečka na místě podložek bych nechal bejt))

brousit se nemá velkou rychlostí, při který by se ostří začlo žhavit
Ostří se vyžíhá, změkne a rychle se tupí.

brousit by se mělo PROTI SMĚRU OSTŘÍ
Tvoří se tak menší otřep (někde se říká grót nebo jehla)

Brousit proti ostřit - ano, souhlasím pokud se brousí ručně (brouskem a pod.),nebo na stolní brusce. Ale brousit ten nůž Flexou / rozbrušovačkou/ v ruce a proti ostří - nevím nevím, to může špatně skončit. Já když brousím Flexou v ruce /brusným, řezným kotoučem nebo smirk. kotoučem na gumovém unašeči/ různé nářadí, nože a pod., tak po ostří a případnou "jehlu" pak "doladím" ručně brouskem.

Flexou po ostří - souhlas, rádo to kope. :)

hodnocení

3x

K Benovu obecnému popisu dodám, že nůž na fotce vypadá (může to býr klam), že má ostří na každém konci dvě, lze jej tedy montovat oběma stranami nahoru. Otupí-li se jedno ostří, nůž vyjmete a montujete opačně. Ještě dodám, že broušení nože není úplně jednoduché - nůž musí být vyvážený, jinak dostanou na frak ložiska. V krajním případě se sekačka vlivem vyibrací rozebere sama, jako se stal mě, když jsem trefil ocelový kolík v trávníku a ohnul klikovou hřídel.

Nůž na obrázku nelze otočit, namontovat opačně. Profil nože je na konci prohnut do oblouku, a prohnutí musí směřovat od ostří nahoru do sekačky. Aby to useknutou trávu zvedlo a vyfouklo ven. Při opačné montáži by do posekanou trávu "zasekávalo" zpátky dolů do trávníku.

to vitovec: Není to tak. Je to takové malé kouzlo, ale když otočíte plochou vrtuli, stále fouká stejným směrem. :)
Ale samozřejmě, pokud se to otočí tou ohnutou stranou napřed, zbytečně to při seku klade o trochu větší odpor. Ale zhevně to tak někdo používal, on to velký rozdíl není.

Po zvětšení obrázku musím uznat, že @vitovec má pravdu: Tenhle nůž nelze otočit (tedy lze, ale ostří nebude ve stejné poloze. Ovšem ten nůž je unikát. To snad brousil někdo poslepu.

@tomk - ano máte pravdu. Směr "vytočení" konce nože bude shodný, tj bude docházet k nasávání zespodu a vyfukování nahoru. Otázka je zdali "účinnost" takto otočeného fukaru bude stejná a druhý vliv bude ten, že by sekala tupá strana, tj vlastně by nesekala ale mlátila či urážela stébla trávy.

hodnocení

3x

Brousit tam kde je vidět otupení.
Brousit jen z jedné strany, druhá zůstává rovná.
Brousit pokud možno stejnoměrně oba konce, po broušení nůž nasaďte na kus kulatiny, nůž dejte vodorovně a vodorovně musí zůstat. Pokud padá na jednu stranu, je nutné padající stranu brousit dokud nebude nůž vodorovně.

sirokko
hodnocení

3x

Předně bych tento kus šrotu vzal a hodil do dálky tak, abych jej už nikdy nenašel.

Nůž má záběr max 5 cm od okraje, dál brousit je zbytečné.

Oproti názoru @hejkal bych dodal, že nůž je pro broušení potřeba sundat a nabrousit úhel 30-45° směrem k motoru, ne naopak. Strana k trávníku musí být rovná, aby byl zajištěn vrtulový efekt a tráva se pod nožem zvedala. Pokud se nabrousí úhel směrem k zemi, tráva bude tlakem vzduchu od "vrtule" lehat.

V domácích podmínkách to vyvážit jde. Stačí si udělat přípravek s osazením na středový otvor s otvorem na nit nebo provázek a ještě lépe na jehlový stojánek (nejlépe na soustruhu) a zavěsit, a podle naklonění na tu kterou stranu broušením na druhou ubírat. Strana nesmí poklesnout výrazně, bajvoko rovina v podélném i příčném směru je cajk.

nus
hodnocení

děkuji za názor, takže to co zakreslil tomkk na obrazku je správně?

hodnocení

3x

Měl by to být mulčovací nůž k sekačce.

A je ostrý a vypadá jako nepoužitý.

A pokud časem brousit tak viz obrázek.

Nůž k sekačce lze také naklepat jako kosu. Neubývá materiál, nůž nehází a vydrží déle.

Nůž do sekačky - která část se brousí #3
nus
hodnocení

už jsem se dival po novym noži, jelikož někdo radil že vyhodit.

jelikož mám mountfield, asi ledajaky jiny nuž by tam nepasoval, mám starou sekačku R484TR, tak nuž by pasoval tento nuž, ale je už nějaky jiny... nač to prodloužení na konci? je to lepší k něčemu?

ale děkuji za povzbuzení, zkusím tedy nabrousit ty konce

nus
hodnocení

a eště se zeptam ten mulčový nuž je dobrý? mohu normalně kosit bez koše? to bych musel ale kady den asi ... :)

Nůž z odkazu je normální pro sekání do koše.
Tvůj původní by se ani brousit nemusel.

hodnocení

2x

Pokud se dá z fota soudit, točí se váše sekačka doprava, tedy nabrousit takto:

doplněno 25.04.22 07:31:

Chtělo by to foto z boku. Není jasné, jestli jsou tu konce do vrtule symetricky, nebo jen na jednu stranu. Ale zjevně už to někdo z obou stran brousil, protože ono to vždy nějak seče. Spíš je otázka, jestli už za cca 300 nekoupit nový, už je tam dost ubroušeno, nový bude lépe vyvážen.

Nůž do sekačky - která část se brousí #4

hodnocení

2x
Myslím tady zaznělo skoro všechno, ale pokud jsem to nepřehlédl, tak je ještě docela důležité dodržet úhel ostří. Čím ostřejší úhel, tím dřív tupý nůž.

joudic*
hodnocení

2x
kazdy nuz je jiny, ty rovne beru vrtackou s brusnym konickym valeckem, nuz nesundavam a brousim celej od cca 5cm od osy az na konec noze, pouzivam to i jako rychly plotostrih nebo krovinak, bere to vsechno

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, nůž rotuje, tak se brousí jen konec (hrana) nože, tedy protilehle a ve směru otáček noze. Zdravím!

hodnocení

0x
Vhodné je brousit tu stranu, na které je vidět to otupení a prohlubeniny, např. stopy po zásahu kamenů a skrytých kolíků, zvláště ve vysoké trávě, obrubníků u chodníků, dlažby a pod.
U některých sekaček není třeba nůž ani demontovat, ta tupá "ostrá" strana je dobře dostupná brusnému kotouči na rozbrušovačce.
Dobrý dotaz, díky za něj. Musím i já zkontrolovat stav nožů na kosačce, trávník už je vyšší, potřebuje údržbu.

nus
hodnocení

Ještě mam dalši foto. Ten nuž je taky jaky byl, nikdo nic nepřibrušoval. To je cca 12let stary mountfield
Nůž do sekačky - která část se brousí #5
Nůž do sekačky - která část se brousí #6
Nůž do sekačky - která část se brousí #7
zam

Tak je to jasný,tomu noži nic není,je jak nový. Stačí trochu přebrousit opatrně tu šikminu a je to.

nus
hodnocení

0x

pochopil jsem vše

... ale celkově tento nůž mohu flexou vybrousit "dočista" nebo by jste to nechali tak jak je a jen trochu zbrousit ty šikminy?

děkuji Vám všem za rady

asd1

Brousit dočista je zbytečné, to zařídí tráva při sekání. Jen ty konce který sekaj tj. ca 5 cm od konce nože. Nějaká lama brousila i ty křidýlka který fungujou jen jako vrtule aby sekačka dobře vyhazovala trávu buď do koše nebo jako mulč *smich*

Brousí se proti ostří aby se netvořila "jehla", břit nesmí zmodrat. Nejjednodušší je párkrát líznout pomaloběžnou flexou. Brousí se čelo ostří a ve správném úhlu.

Vyvážení je 1. statické 2. dynamické, na to první aby to bylo pořádně tak je nutný přípravek, jen strčit šroubovák do díry a zkoušet jestli jedna strana nepadá moc přesné není. Dynamické vyvážení už je složitější doma se moc nedá, u sekačky i celkem zbytečné.

pozor - šroubovák ne "do díry", ale pochopitelně "pod díru" - prostě nůž kolmo položím na něco hodně tenkýho (kulatou slabší tyčku šroubováku) - díru veprostřed nože mám coby zaměření správnýho umístění nože na vyvažovátko - tyčka je přesně pod prostředkem díry, resp. pod jejim ("největšim") průměrem (jasně, průměr neni "největší", to jen pro snad lepší pochopení),
jistě to neni ideální, ale je to jednoduchý, a opravdu šlo snadno nůž mírně přibrousit, resp. jen líznout tak, aby na tyčce ležel naprosto vodorovně (jak dlouho noži aspoň takhle hrubý vyvážení vydrželo, je možná otázka, jenže tupej nůž před broušením sem myslim nikdy takhle nezkoušel vyvážit, škoda);
samozřejmě je potřeba kvůli vyvážení před broušením celej nůž škrabkou pečlivě oškrábat od zbytků trávy / hlíny

mimochodem, vyjádření "zbrousit šikminy" se mi taky moc nelíbí - ne "zbrousit", ale jen jemně nabrousit, přebrousit...
(a brousit by se, pokud vím, mělo několikrát za sezónu (pokud se nejedná o pidiplácek, ale sekání zabere nějakou tu hoďku, taky se třeba občas dík nerovnosti, neupravenosti terénu lízne až do země, kořenu, odrazí kamínek), nikoliv jednou za 12 let...)

nus
hodnocení

všem děkuji za všechno, díky

jenda22
hodnocení

0x
Prece nabezna hrana listy podle smeru otaceni. Pri brouseni muzete a taky rozhodite vyvazeni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]